روابط فرهنگی کانادا و ایران
در عصر حاضر فرهنگ به عنوان اصلیترین ابزار قدرت نرم اهمیت بسیار یافته است. دیپلماسی فرهنگی نیز در سیاست خارجی کشورها، به ويژه کشورهایی که پیشینه تاریخی و فرهنگی ديرينهاي دارند، جایگاه ویژهای پیدا کرده است. اولين وظيفه ديپلماسي فرهنگي در دنياي جديد تصويرسازي ميباشد. تصويرسازي بر ذهنيت مردم و نخبگان تاثير ميگذارد و ميتواند يك برند ملي براي كشور ايجاد كند. ايجاد اقتدار فرهنگي براي كشورها وظيفه دوم ديپلماسي فرهنگي به شمار میرود. اين وظيفه در سالهاي اخير بسيار اهميت يافته است. ميتوان گفت ديپلماسي فرهنگي بر محيط داخلي نيز اثرات خود را بهجا خواهد گذاشت. ديپلماسي فرهنگي موفق ميتواند به انسجام اجتماعي و ملي و حس تعلق به جامعه ملي بيانجامد. موفقيت ديپلماسي فرهنگي در خارج و انعكاس آن در داخل باعث رضايت دولت ميشود. زيرا شهروندان با اعتماد به نفس بهتر ميتوانند منافع ملي را پيش ببرند. كانادا تلاش كرده تا با استفاده از دیپلماسی موفق به مقابله با تهاجم فرهنگي (به ويژه از جانب امريكا) بپردازد. براي دستيابي به اين مسئله اين كشور در سطح بينالمللي تلاش كرده است تا تنوع فرهنگي را بوسيله ابزارهاي بينالمللي حفظ كند. نهادهاي زير در پيشبرد ديپلماسي فرهنگي كانادا فعال هستند: اداره روابط فرهنگي بينالمللي؛ اداره ميراث كانادا؛ شوراي كانادا براي هنر. اين دستگاهها با انجام دادن فعاليتهاي مختلف به ايفاي نقش در حيطه ديپلماسي فرهنگي ميپردازند. دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تلاش و کوشش از پیش طراحی شده و سازمان یافته برای تأثیرگذاری بر برداشتها، ادراکات، افکار، انگارهها، ایدهآلها، ارزشها، ایستارها و باورهای سایر ملتها از طریق تبیین و ترویج فرهنگ و تمدن ایرانی و شناخت واقعی از فرهنگهای دیگر به منظور تأمین و توسعه منافع ملی است. سیاستهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای خارجی عمدتاً از طریق رایزنیهای فرهنگی ج.ا. ایران در کشورهای مختلف اجرا میشود.
رایزنی فرهنگی سفارت ایران ج.ا. در کانادا در سال 1378 شمسی (1999 میلادی) با هدف تعميق، توسعه و ارتقاي سطح روابط فرهنگي ميان دو كشور فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. در پرتال این رایزنی تلاش در جهت معرفی ایران امروز، ترسیم چهره واقعی ایران در همه ابعاد، تبیین مبانی و معرفی دستاوردهای انقلاب اسلامی و نظام جمهوري اسلامي ايران، امضاي توافق نامههاي همكاري مشترك با مراكز دولتی، دینی، علمی، فرهنگي و هنري کانادا، برپايي همايشهاي علمي و كنفرانسهاي بينالمللي، اجرای تحقيقات و پژوهشهاي فرهنگي و علمي، برگزاري هفتههاي فرهنگي و هفته های فيلم در اتاوا، تورنتو، مونترال، ونکوور و سایر شهرهای مهم کانادا، ایجاد همکاریهای رسانهای و گردشگری، گسترش و تقویت ارتباط با جامعه گسترده ایرانیان کانادا، حمایت از تشکلهای فرهنگی– هنری ایرانیان، تأسيس و تقويت مراكز جديد ايرانشناسي و زبان فارسی، تأسیس اتاقهاي آموزش زبان فارسي، حمایت از برگزاري دورههاي آموزش زبان فارسي، اعزام دانشجو و استاد به ايران براي شركت در دورههاي دانشافزايي، چاپ و انتشار كتب و مجلات به زبان انگلیسی برای معرفی بهتر و بیشتر ایران، برپايي نمايشگاههاي مختلف در زمينه آثار هنري، تاريخي و معاصر ايران، قرآن، كتب اسلامي، نرمافزارهاي رايانهاي، دعوت از گروههاي موسيقي اصيل و معاصر ايران براي اجرا در برنامههاي مختلف، حضور در نمايشگاههاي بينالمللي كتاب، ايجاد بخشهاي كتابخانه، محصولات چندرسانهای، و به روزرسانی وبسایتهای فارسی و انگلیسی رایزنی از جمله اهداف و زمينههاي فعاليتي رایزنی فرهنگي ایران در کانادا قید گردیده است.
مهمترين اقدامي رايزني فرهنگي پس از برقراری روابط، اعزام دانشجويان بورسيه به دانشگاههاي كانادا، حمايت فرهنگي و معنوي از مسلمانان و ايرانيان مقيم اين كشور، ارتباط با بعضي مراكز علمي كانادا (مانند مركز مطالعات اسلامي دانشگاه مكگيل) بوده است. دولت كانادا نیز به برگزاری برنامههای فرهنگی مرتبط با ایران (از جمله برگزاری هفته فرهنگی ایران در کانادا) كمك كرد. روابط فرهنگی بین دو کشور در سالهای اخیر تحت تأثیر تنشهای سیاسی به سردی گرایید. دولت کانادا رایزنی فرهنگی ایران را به استفاده از ایرانیان خارج از کشور برای اهداف خود و تحت پوشش برنامههای فرهنگی متهم کرد. این تنشها در نهایت منجر به قطع روابط بین دو کشور و تعطیلی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی در کانادا گردید.