گویش های عمده ی زبان چینی

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۴۶ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « == ''گویش­های عمده­ی زبان چینی'' == 1- گویش ماندارین (پوتونگ­خوآ[1]): این گویش بیشتر از سایر زبان­های دنیا صحبت می­شود : بیش از یک میلیارد.  ماندارین، زبان اصلی و رسمی دولت، رسانه­ها و آموزش و پرورش در چین و تایوان و یکی از 4 زبان رسمی در سنگاپور است. گ...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

گویش­های عمده­ی زبان چینی

1- گویش ماندارین (پوتونگ­خوآ[1]): این گویش بیشتر از سایر زبان­های دنیا صحبت می­شود : بیش از یک میلیارد.  ماندارین، زبان اصلی و رسمی دولت، رسانه­ها و آموزش و پرورش در چین و تایوان و یکی از 4 زبان رسمی در سنگاپور است. گویش ماندارین که ابتدا مخصوص مناطق شمال چین، به ویژه پکن بود، از دو قرن پیش به عنوان گویش کامل و مناسب مورد توجه مردم چین قرار گرفت و نخست در سال1918میلادی، از سوی وزارت آموزش وقت به عنوان گویش رسمی انتخاب شد ولی در سال1958میلادی بود که از سوی کنگره­ی ملی خلق چین، به عنوان گویش رسمی به تصویب رسید و مبتای قانونی پیدا کرد.

2- گویش وو[2]: این گویش در استان­های«جِه­جیانگ»، «جیانگ­سو»، «شانگهای» و هنگ­کنگ با تعداد 77میلیون گویش ور صحبت می­شود. لهجه­های عمده­ی این گویش، شامل«شانگهایی» و «سوجو» می­شود.

3- گویش کانتونی­(یوئه[3]): گویش کانتونی توسط 66میلیون نفر در استان­های«گوانگ­دونگ[4]» و «گوانگ شی[5]» و جزیره­ی«خَی­نَن[6]» چین و نیز در هنگ­کنگ، ماکائو، سنگاپور، مالزی و بسیاری از کشورهای دیگر منطقه صحبت می­شود.

4- گویش مین جنوبی(مین نان[7]): مین نان در جنوب استان«فوجیان[8]»، استان«گوانگ­دونگ»، جزیره­ی«خَی نَن» جنوبی، جنوب استان­های«جِه­جیانگ[9]» و «جیانگ­سی» و هم­چنین در تایوان، سنگاپور وکشورهای دیگر مورد استفاده قرار می­گیرد.

5- گویش خاکا[10]: این گویش در جنوب شرقی چین و قسمت­هایی از تایوان و هنگ­کنگ صحبت می­شود. افزون براین، گروه حائز اهمیتی از گویش­وران هاکا در کشورهایی هم­چون آمریکا، فرانسه، گینه، موریتانی و انگلستان حضور دارند.

6- گویش مین شمالی(مین بی[11]): این گویش ده میلیون و سیصد هزار گویش­ور دارد که عمدتا در سنگاپور و شمال استان«فوجیان» درچین حضور دارند. «مین» نام کلاسیک استان فوجیان و «بی» به معنای شمال است.

7- گویش مین شرقی(مین دونگ[12]): این گویش در بخش مرکزی استان فوجیان و در برونئی، اندونزی( جاوه و بالی)، مالزی، سنگاپور، تایلند صحبت شده و گویش­وران بومی آن حدود250 هزار نفر است.

8- گویش مین مرکزی( مین جوانگ[13]): بیشتر در بخش مرکزی استان فوجیان به این گویش صحبت می­شود.

9- گویش دونگ­آن[14]: این گویش توسط برخی از مسلمانان«خویی»، قرقیز، وقزاق صحبت می­شود و تقریبا50 هزار گویش­ور دارد. دونگ­آن تنها گویش چینی است که نه با نویسه­های چینی، بلکه با الفبای سیریلیک نوشته می­شود.

10- گویش شیانگ[15]: از این گویش در بخش­های زیادی از استان خونَن[16]، و بخش شمالی از استان گوانگشی استفاده می شود.

از دیگر گویش­های کم اهمیت­تر چینی می توان از«خوای جو[17]»، «پوسیان[18]»، «جین یو[19]» و «گان[20]» نام برد.


[1] - Putan Gua.

[2] - Wu.

[3] - Yue.

[4] - Guangdong.

[5] - Guangxi.

[6] - Hainan.

[7] - Min Nan.

[8] - Fujian.

[9] - Zhejiang.

[10] - Hakka.

[11] - Min Bei.

[12] - Min Dong.

[13] - Min Zhuang.

[14] - Dongan.

[15] - Xiang.

[16] - Hunan.

[17] - Huai Zhu.

[18] - Pusian.

[19] - Jin yu.

[20] - Gan.