موزه های مصر

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۱۵ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''موزه مصر:''' یکی از مهمترین و دیدنی­ترین موزه­های مصر است که در سال 1902 و در عهد حکومت عباس حلمی دوم در مرکز شهر قاهره افتتاح شد. این موزه دارای بیش از 150 هزار قطعه موزه­ای است و به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه­های موزه­ای که از مراحل مختلف تاریخ...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

موزه مصر: یکی از مهمترین و دیدنی­ترین موزه­های مصر است که در سال 1902 و در عهد حکومت عباس حلمی دوم در مرکز شهر قاهره افتتاح شد. این موزه دارای بیش از 150 هزار قطعه موزه­ای است و به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه­های موزه­ای که از مراحل مختلف تاریخی به دست آمده است، شناخته می­شود که از جمله مهمترین آنها می­توان به موارد ذیل اشاره کرد:

- مجموعه آثار مربوط به دوره­های ماقبل تاریخ که نماد دستاورد تمدنی انسان مصری در دوره قبل از آشنایی با خط است. این مجموعه که از شمال و وسط و جنوب مصر گردآوری شده است، شامل انواع مختلف آثار سفالی، ابزار تزئینی، ابزار و ادوات و دیگر ابزار حیات روزمره انسان آن روز است.

- مجموعه آثار مربوط به سلسله­های اول و دوم شامل الواح، مجسمه، ظروف و ابزار مختلف.

- مجموعه باقیمانده از عصر پادشاهی کهن شامل بسیاری از مجسمه­ها، تابوت­ها، نقش­های دیواری و از مهمترین آن، مجسمه­های چند تن از فراعنه مصر از جمله زوسر، خفرع و منکاورع است.

- مجموعه آثار موزه­ای از دوره پادشاهی میانه شامل مجسمه امنتوحب دوم و مجسمه­های مربوط به برخی پادشاهان سلسله دوازدهم، تابوت، زیورآلات و ابزار و ادوات حیات روزمره انسان­های آن دوره.

- مجموعه آثار باقیمانده از دوره پادشاهی جدید شامل آثاری از توت عنخ آمون و چندین مجسمه از فراعنه از جمله مجسمه فرعون رامسس دوم، ارابه­های جنگی، زیورآلات، ابزار کشاورزی، لوازم التحریر و مجموعه­ای از مومیایی­ها که در سالن ویژه نگهداری می­شود.

- مجموعه آثار دوره­های متأخر دوره باستان که بسیاری از اشیاء ارزشمند موزه­ای از جمله مصنوعات طلا و نقره و سنگ­های گران­قیمت کشف شده از گور پادشاهان و ملکه­های سلسله­های 21 و 22 را شامل می­شود. همچنین تعدادی از مجسمه­ها و الواح و برخی از آثار سرزمین نوبه در این بخش نگهداری می­شود.

موزه قبطی: یکی از موزه­های مهم مصر است که در سال 1910 درون قلعه بابلیون تأسیس و پس از تغییر و تحول اساسی در سال 1998 افتتاح شد. این موزه حدود 16000 شئ موزه­ای از هنرهای قبطی که با سنت­های هنری مصری قدیم و دوره­های هلنی، بیزانس و اسلامی در هم آمیخته است را شامل می­شود و در دو بخش قدیم و جدید در معرض دید قرار گرفته است. یکی از آثار قابل توجه در این موزه، کتاب مزامیر داود است که در تالاری ویژه نگهداری می­شود. همچنین سه قطعه چوبی از درب کلیسا و دیگر اماکن دینی در این موزه دیده می­شود که به لحاظ هنر مجسمه­سازی و کنده­کاری دوره مابین قرون چهارم و ششم میلادی از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی آثار چوبی از دوره مابین قرون چهارم و دهم که نمایانگر هنر قبطی است، برخی اشیاء باقیمانده از کلیساهای مصر قدیم چون: کلیساهای معلق، ابو سرجة و ابی منیا، الواح مختلف دیواری، آثار برونزی، سکه­های طلا، انواع پاپیروس و منسوجات، انواع ظروف سفالی و شیشه­ای و نیز مجموعه­ای از درب­های پوشیده شده با ورقه­های برونزی از قرن یازدهم میلادی از جمله دیدنی­های این موزه است. همچنین در کتابخانه موزه قبطی مجموعه­ای از نسخه­های خطی که تعداد آن به حدود 700 جلد کتاب می­رسد و نیز حدود 1000 سند نگهداری می­شود.

موزه هنرهای اسلامی: یکی از بزرگترین موزه های هنر اسلامی در سطح جهان است و بیش از 100 هزار قطعه موزه­ای متنوع از هنرهای سرزمین­های اسلامی از هند و چین و ایران تا جزیرة العرب، شام، مصر، شمال آفریقا و اندلس را در خود جای داده است. این موزه که در مرحله اولیه خود در سال 1903 تأسیس شده است، پس از طی روندی تحولی، در سال 2010 با ساختمان و نظم جدید افتتاح شد. این موزه دارای بخش­های مختلف به شرح زیر است:

- آثار سرامیک و سفالی: در این بخش مجموعه­ای از انواع سرامیک و سفال از عصر اموی، مملوکی و عباسی در مصر، سرامیک­های ایرانی، سرامیک و سفال­های دوره عثمانی قرار دارد.

- نسخه­های خطی: در این بخش تعداد 1170 نسخه خطی کمیاب از ایران، مصر، مغرب، هند ، اسپانیا و ... نگهداری می­شود. در میان این نسخه­های خطی، مجموعه­ای از نسخه­های قرآنی متنوع دیده می­شود که برخی از آنها مربوط به مصر و برخی دیگر از ایران، مغرب و اسپانیاست که از جمله آنها، قدیمی­ترین نسخه قرآن مربوط به عصر اموی در اواخر قرن اول و اوایل قرن دوم هجری است.

- آثار چوبی: در بخش آثار چوبی موزه هنرهای اسلامی، مجموعه متفاوتی از این آثار از عهد اموی قرار گرفته است که توسط هنرمندان مسلمان مصری معرق کاری، رنگ­آمیزی و تزئین شده است. مجموعه­ای از میزهای چوبی از عصر فاطمی، ایوبی و مملوکی، صندوق­های چوبی ویژه پادشاهان و امیران، به صورت کنده­کاری و تذهیب شده از دیگر آثار این بخش است.

- بخش آثار فلزی: مجموعه­ای از شمعدان از دوره مملوکی، اسطرلاب، چلچراغ و صندلی­های منسوب به پادشاهان و امرای دوره­های مختلف اسلامی که با طلا و نقره تزئین و تذهیب شده است از جمله آثار موجود در این بخش است.

- آثار شیشه­ای: انواع آثار هنری شیشه­ای مصر و شام از دوره­های ایوبی و مملوکی در این بخش از موزه نگهداری می­شود که در میان آن، مجموعه­ای کمیاب از چراغدان­های شیشه­ای میناکاری شده که از نمونه­های مهم هنرهای شیشه­ای است، قرار دارد.

- بخش منسوجات: در این بخش مجموعه­ای ارزشمند از فرش­های پشمی و ابریشمی مربوط به دوره­های سلجوقی، مغولی و صفویه از دوره قرون میانه نگهداری می­شود.

- بخش سلاح: در این بخش از موزه هنرهای اسلامی، سلاح­های سلاطین و خلفای مسلمان قرار گرفته است که از جمله آنها شمشیر سلطان محمد فاتح عثمانی است که به هنگام فتح قسطنطنیه با خود حمل می­کرده است و برروی آن نوشته­هایی که به عدالت و توجه به مستمندان و بیچارگان توصیه شده، نوشته شده است.

در موزه هنرهای اسلامی همچنین مجموعه­هایی از ابزارآلات ستاره­شناسی، مهندسی، کیمیا، جراحی، حجامت و غیره در معرض دید دیدارکنندگان قرار دارد.

علاوه بر موزه­های مزبور، تعداد دیگری موزه در قاهره وجود دارد که مهمترین آنها: موزه هنر جدید، موزه جمال عبدالناصر، موزه طه حسین، موزه احمد شوقی، موزه محمود مختار، موزه محمد ناجی، موزه قلعه صلاح­الدین، موزه جنگ و موزه مصطفی کامل است.

ب: موزه­های اسکندریه

در شهر تاریخی اسکندریه موزه­های متعددی وجود دارد که مهمترین آنها عبارت است از:

- موزه یونانی-رومی: این موزه که دارای حدود 40 هزار اثر موزه­ای از دوره­های یونانی و رومی است، در سال 1895 در عهد حکومت عباس حلمی دوم افتتاح شد و دارای 25 تالار است. آثار این موزه شامل: مومیایی از عصر رومی، سردیس مرمرین اسکندر، منسوجات، الواح گچی، آثار کنده­کاری شده، آثار شیشه­ای و سفالین و مجموعه­ای کمیاب از سکه­های مربوط به دوره ماقبل قرن سوم قبل از میلاد و قرن سوم میلادی است.

موزه ملی: این موزه که در سال 1928 تأسیس و پس از دوره­ای تغییر و تحول در سال 2003 افتتاح شده است، شامل 1800 شئ موزه­ای است و دوره­های مختلف تاریخی از پادشاهی کهن تا دوره معاصر را دربر می­گیرد. آثار موجود در این موزه نمایی از تمدن، فرهنگ، هنرو صنعت مصریان و رویدادهای تاریخی در این سرزمین در این دوره­ها به تماشاگران ارائه می­کند. از جمله آثار ا ین موزه، مجموعه­ای از ظروف کشف شده از هرم زوسر، مجموعه­ای از مجسمه­های مربوط به دوره پادشاهی کهن و دوره پادشاهی جدید از جمله سردیس اخناتون و تندیس رامسس دوم است. همچنین مجموعه­ای از آثاری که از قعر دریا کشف شده است و از جمله آن، مجسمه­ی ایزس از گرانیت سیاه، تعدادی مجسمه و چهره­پردازی از الهه­های یونان برروی سنگ مرمر، سردیس اسکندر در سالنی ویژه در معرض دید قرار گرفته است.

- موزه هنرهای زیبا: یکی از مراکز فرهنگی و هنری مطرح مصر و شهر اسکندریه است که مجموعه­ای از آثار هنری از فعالیت­هایی که زندگی روستایی را نشان می­دهد تا تابلوهای سورئالیستی را شامل می­شود. این موزه همچنین محل برگزاری نمایشگاه­هایی برای معرفی آثار هنرمندان معاصر مصر و جهان است. موزه هنرهای زیبای اسکندریه دارای تالارهای متعدد و کتابخانه تخصصی در حوزه هنر است و تعداد آثار هنری موجود در آن در زمینه­های عکاسی، گرافیک، نقاشی، مجسمه­سازی و معماری به 1381 اثر می­رسد.

-  موزه کتابخانه اسکندریه: این موزه که در محل کتابخانه مشهور اسکندریه ایجاد شده است، در سال 2002 افتتاح شد و اشیاء ارزشمند موجود در آن عموما مربوط به عصر هلنی، رومی و بیزانس است که در ضمن کاوش­هایی که در عمق دریای مدیترانه انجام شد و نیز در عملیات حفاری در محل ساختمان جدید کتابخانه در سال­های 1993 تا 1995 به دست آمده است. آثار ارائه شده در این موزه که تعداد آنها به 133 می­رسد، نشان از تکثر فرهنگی در طول دوره­های تاریخی مصر از عصر فراعنه تا عصر یونانی-رومی، قبطی و دوره اسلامی با تمرکز بر شهر اسکندریه و عصر هلنی دارد.

موزه کتابخانه اسکندریه اولین موزه مصری است که در فضای مجازی به معرفی آثار موجود به علاقه­مندان اقدام کرده است. کاربران اینترنت می­توانند از طریق پایگاه اینترنتی این موزه به آدرس (www.antiquities.bibalex.org/home/index.aspx? lang=ar) وارد بخش­های مختلف آن شوند و ضمن آشنایی مختصر با تاریخ و هنر دوره­های تاریخی مربوط به آثار معرفی شده، اطلاعاتی تفصیلی درباره مهمترنی اشیاء موجود در هر بخش دریافت کنند.

ج- موزه­های سایر مناطق

موزه­های متعدد دیگری نیز در مناطق مختلف مصر وجود دارد که هر کدام با آثار ارزشمند خود، معرف بخش­هایی از تاریخ، تمدن و فرهنگ مصر است. از جمله این موزه­ها، موزه نوبه در شهر اسوان است که در سال 1977 افتتاح شده است و با آثار ارائه شده به معرفی 5000 سال تاریخ فرهنگ و تمدن سرزمین نوبه در جنوب مصر می­پردازد. موزه اسوان در جزیره الفنتین در نزدیکی اسوان نیز در میان مجموعه­ای از آثار باستانی جنوب مصر قرار گرفته و شامل آثاری از دوره­های گوناگون تاریخی مصر از عصر پیش از سلسله­ها تا دوره اسلامی است که عمدتا در منطقه اسوان و جزیره الفنتین به دست آمده است. موزه الاقصر هم که در منطقه باستانی الاقصر قرار گرفته است، حاوی مجموعه­ای کوچک اما پرارزش و کمیاب از مجسمه­ها است ، از جمله این آثار، مجسمه­ای است که از گور توت عنخ آمون به دست آمده و نماد الهه­ای به شکل گاو مقدس است (www.sis.gov.eg;2014).