کتابخانه های دانشگاهی مصر

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۳۵ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «بیشتر دانشگاه­های دولتی و برخی از دانشگاه­های غیردولتی مصر دارای کتابخانه مرکزی و بسیاری از دانشکده­ها هم دارای کتابخانه­های تخصصی می­باشند که ذیلا به برخی از آنها اشاره می­شود. کتابخانه مرکزی دانشگاه قاهره یکی از بزرگترین و قدیمی­ترین کت...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

بیشتر دانشگاه­های دولتی و برخی از دانشگاه­های غیردولتی مصر دارای کتابخانه مرکزی و بسیاری از دانشکده­ها هم دارای کتابخانه­های تخصصی می­باشند که ذیلا به برخی از آنها اشاره می­شود.

کتابخانه مرکزی دانشگاه قاهره یکی از بزرگترین و قدیمی­ترین کتابخانه­های دانشگاهی مصر است که در سال 1932 فعالیت­های خود را آغاز و در طول دهها سال سیر تکاملی خود را ادامه داده است. این کتابخانه از سال 2008 با ساختمان، امکانات و تجهیزات جدید مرحله نوین فعالیت­های خود را آغاز کرده است. کتابخانه مربورعلاوه بر صدها هزار جلد کتاب در موضوعات گوناگون، مجموعه­ای ارزشمند از کتاب­های تخصصی و کمیاب به زبان­های گوناگون و در حوزه­های مختلف علوم را در خود جای داده است. مجموعه­های گوناگونی از کتاب­های چاپی، خطی، فرهنگ­ها و دائرة المعارف­ها ونیز منابع و مراجع عمومی و تخصصی از جمله داشته­های این کتابخانه است. مجموعه کتاب­های تاریخی که ذیل عنوان «مجموعة امیر ابراهیم حلمی» به ثبت رسیده است و شامل کتاب­های مرجع برای پژوهشگران تاریخ مصر و سودان و وادی نیل و تاریخ شرق بخشی ،ازاین مجموعه­های ارزشمند است. مجموعه­ای از کتاب­های خطی عربی در تاریخ پزشکی و علوم مربوطه، مجموعه نسخه­های عربی، فارسی و ترکی و نیز مجموعه­ای از مراجع عربی در موضوعات پزشکی، تاریخ، ادبیات و علوم دینی از دیگر محتویات مخازن کتاب این دانشگاه است. سه دوره از کتاب «وصف مصر» که از مهمترین منابع درباره مصر معاصر است و توسط دانشمندان و نویسندگان همراه ناپلئون در حمله به مصر نگاشته شده است یکی از منابع ارزشمند و تاریخی موجود در کتابخانه مرکزی دانشگاه قاهره است. علاوه بر آن، مجموعه­ای از نقشه­های تاریخی و سکه­های ارزشمند از دوره­های یونانی و رومی که پس از مجموعه سکه­های مربوط به این دو دوره در موزه انگلیس کامل­ترین مجموعه است، در این کتابخانه نگهداری و مورد بهره­برداری پژوهشگران دانشگاهی و غیردانشگاهی قرار دارد.

کتابخانه تخصصی مرکز پژوهش­های شرق­ شناسی دانشکده ادبیات این دانشگاه نیزیکی از کتابخانه­های معتبر شرق شناسی در سطح دانشگاه­های مصری و  عربی است. بخش عربی و خارجی آن شامل منابع و مراجع عربی و خارجی است و بخش شرقی آن دارای منابع و مراجعی به زبان­های عربی، ترکی و فارسی است که شامل حدود 5000 کتاب تخصصی در حوزه­های مختلف مطالعات شرق شناسی (ادبیات، زبان و تاریخ) است (www.cu.edu.eg;2015).

کتابخانه دانشگاه آمریکایی قاهره نیز از جمله بزرگترین و مجهزترین کتابخانه­های دانشگاهی در مصر است و بزرگترین منابع پژوهشی به زبان انگلیسی را در اختیار دارد. سیستم خدمات کتابداری در این کتابخانه الکترونیکی ،حدود 000/400 مجلد کتاب و 1700 نشریه علمی را در اختیار مراجعان قرار می­دهد. فراهم آمدن امکان دسترسی به دیگر کتابخانه­های معتبر جهان نیز از دیگر خدمات این کتابخانه به دانشجویان و پژوهشگران است.

کتابخانه کتاب­های کمیاب واقع در دانشگاه آمریکایی قاهره نیز یکی از مراکز مورد مراجعه پژوهشگران و دانشجویان است. کتاب­ها و منابع موجود در این کتابخانه آن را به مرکزی مطالعاتی و تخصصی در حوزه تمدن­های باستانی، عصر میانه و دوره جدید تاریخ مصرو منطقه تبدیل کرده است. بیش از 35000 کتاب ، نسخه خطی، عکس و نقشه موجود در این کتابخانه ،پژوهشگران را از نقاط مختلف جهان به خود جلب می­کند. آرشیو اطلاعات مربوط به تاریخ این دانشگاه نیز از بخش­های دیگر این کتابخانه است. (www.aucegypt.edu;2015)

کتابخانه مرکزی دانشگاه اسکندریه علاوه بر مجموعه بزرگی از کتاب و منابع، دربردارنده مجموعه­ای از نسخه­های خطی شامل نسخه­های خطی عربی به تعداد 1095 نسخه اصلی در 1111 مجلد و نیز، نسخه­های خطی فارسی و ترکی به تعداد 139 نسخه در 139 مجلد است. (www.alexu.edu.eg;2015)