ارتفاعات و ناهمواری های ژاپن
شکل کنونی جزایر ژاپن در اثر برخورد تدریجی قسمتهای مختلف متحرک قشر زمین، فعالیتهای آتشفشانی و در نتیجه تغییرات حاصل از خطوط ساحلی اقیانوس بوجود آمده است. این رویداد جغرافیایی قابل توجه را میتوان در شکل سرزمین ژاپن ملاحظه کرد. بخش بزرگی از ژاپن را کوههای مرتفع و درههای باریک بین آنها تشکیل میدهد. در واقع حدود 75% اين مجمعالجزاير كوهستاني است و تنها 20% از اين سرزمين مناسب توسعه است(الينگتون، 2009: 2). اغلب مردم، مناطق مســـــطح یا تپهای را برای زندگی انتخاب میکنند، زیرا کشاورزی و دامداری و حمل و نقل کالاها در آنها بسیار آسانتر است. کوههای ژاپن یکی از زیباترین مظاهر طبیعی آن به شمار میروند. آلپ ژاپن[1] در جزیره هونشو شهرت بــــــسیار دارد، اما معروفترین کوه ژاپن، کوه فوجــــی[2]، فوجییاما یا فوجيسان است که با ارتـــفاع 3776 متر بلندترین کوه ژاپن بشمار ميرود. کوه فوجی در مرکز توجه هنر و فرهنگ ژاپن قرار دارد، از باسمههای چوبی تا نقاشی و عکس های مدرن. این کوه با شکل تقریبا کامل مخروطی، به مدت طولانی مورد احترام قرار گرفته است. ژاپن دارای یک زمین کوهستانی است و دارای چندین قله بیش از 3000 متر از جمله کوه کیتا ، کوه هوتاکاداکه ، کوه یاریگاتاکه ، کوه اونتاکه ، کوه آینو و...و 532 كوه با ارتفاع بيش از 2000 متر است (معينزاده، 1382: 19).
ژاپن در منطقهاي موسوم به حلقه آتش اقيانوس آرام قرار دارد، جايي كه 80 درصد آتشفشانها و زلزلههاي جهان در آن رخ ميدهد (گريتزنر، فيليپس و دسائولينرز، 2004: 22) اين كشور 100 آتشفشان فعال يعني یک دهم کل آتشفشانهای جهان را دارد (همان:22).
جزایر ژاپن با ناهمواریهایی شناخته میشوند که عمدتا با جنگلهای انبوه پوشانده شدهاند و رودخانههای کوتاه سریع از آن عبور میکنند. بدین روی مقدار مساحت بسیار کمی از مساحت ژاپن مناسب کشاورزی است. چنان که پيشتر اشاره شد، تنها حدود 20 درصد این سرزمین، مناسب زندگی اجتماعی و اقتصادی است، تنها در نوارهای ساحلی است که ارتفاع کم و دشتهای حاصلخیز، زمینه را برای فعالیت اجتماعی و اقتصادی ساکنان این کشور فراهم آورده و همین امر، مسبب تمرکز و تراکم جمعیت در نواحی مشخصی از سرزمین شده است.
[1] 日本アルプス/Nihon Arupusu/Japanese alps: در واقع آلپ ژاپن رشته کوه نیست، بلکه مجموع سه رشته کوه در جزیره هونشو را آلپ ژاپن میگویند.
[2] 富士山/Fujisan.