شخصيت‌های تاريخی دوره ميانی کانادا: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «شخصيت‌هاي '''تاريخي دوره مياني''' '''1.1. ژاك كارتيه.''' ژاك كارتيه فرانسوي در تاريخ معاصر كانادا نقش پررنگي دارد. او در ۳۱ دسامبر ۱۴۹۱ م در خانواده‌ای دریانورد از اهالی سن مالو<sup>[1]</sup> در فرانسه متولد شد. ابتدا ملوان کشتی بود و در هنگام دیدار فرانس...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۱۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
شخصيت‌هاي '''تاريخي دوره مياني'''
شخصیت‌های تاریخی دوره میانی تاریخ کانادا که در تاریخ کشور [[کانادا]] نقش کلیدی و مهمی داشتند عبارتند از:


'''1.1. ژاك كارتيه.''' ژاك كارتيه فرانسوي در تاريخ معاصر كانادا نقش پررنگي دارد. او در ۳۱ دسامبر ۱۴۹۱ م در خانواده‌ای دریانورد از اهالی سن مالو<sup>[1]</sup> در فرانسه متولد شد. ابتدا ملوان کشتی بود و در هنگام دیدار فرانسوای اول از مون سن میشل<sup>[2]</sup> به درجه ناخدایی رسید. به گفته مورخان در همین زمان پادشاه با تخصيص بودجه براي تجهیز دو کشتی به منظور سفر به هند از مسیر شمال غربی موافقت کرد. اولین سفر او در ۲۰ آوریل ۱۵۳۴ انجام شد که به کشف رود سن لوران<sup>[3]</sup> و لابرادور<sup>[4]</sup> انجامید. او این سرزمین تازه را ابتدا به نام فرانسوای اول نامید و سپس نام [[کانادا]] را با استفاده از واژه سرخ‌پوستی کاناتا<sup>[5]</sup> (به معنی شهر) انتخاب کرد. وی با پایان سفر اول در ۵ سپتامبر ۱۵۳۴ به کشورش بازگشت.  
=== [[ژاک كارتيه در کانادا|ژاک كارتیه در کانادا]] ===
ژاک كارتیه فرانسوی در [[تاریخ دوران معاصر کانادا|تاریخ معاصر كانادا]] نقش پررنگی دارد. او در ۳۱ دسامبر ۱۴۹۱ م در خانواده‌ای دریانورد از اهالی سن مالو (Saint-Malo) در [[فرانسه]] متولد شد. ابتدا ملوان کشتی بود و در هنگام دیدار فرانسوای اول از مون سن میشل (Mont Saint-Michel) به درجه ناخدایی رسید. به گفته مورخان در همین زمان پادشاه با تخصیص بودجه برای تجهیز دو کشتی به منظور سفر به هند از مسیر شمال غربی موافقت کرد. اولین سفر او در ۲۰ آوریل ۱۵۳۴ انجام شد که به کشف رود سن لوران (Saint Laurent) و [[استان نیوفاندلند و لابرادور کانادا|لابرادور]] (Labrador) انجامید. او این سرزمین تازه را ابتدا به نام فرانسوای اول نامید و سپس نام [[کانادا]] را با استفاده از واژه سرخ‌پوستی کاناتا (Kanata)(به معنی شهر) انتخاب کرد. وی با پایان سفر اول در ۵ سپتامبر ۱۵۳۴ به کشورش بازگشت.  


کارتیه دو سفر دیگر به کانادا انجام داد که قبلاً به تفصیل درباره آنها سخن گفته شد. حاصل سفر دوم او، که با سه کشتی انجام شد، ورود به شهر کبک و کشف سرزمین‌های تازه تحت عنوان «مونت رویال<sup>[6]</sup>»، (مونترال کنونی) بود. سرمای کشنده و کمبود تجهیزات ژاک کارتیه و افرادش را مجبور به بازگشت کرد. کارتیه سفر سومی را هم بین سال‌های ۱۵۴۲-۱۵۴۱ انجام داد و جزء اولین ساکنان فرانسوی بود که در سرزمین‌های نو در حاشیه رود سن لوران اسکان یافتند؛ اما به خاطر بیماری و مشکلاتی که با بومیان سرزمین جدید داشتند، مجبور به بازگشت در بهار ۱۵۴۳م شدند. ژاک کارتیه در اول سپتامبر ۱۵۵۷ در زادگاهش سن مالو بر اثر بیماری طاعون درگذشت ]9[.  
کارتیه دو سفر دیگر به [[کانادا]] انجام داد که قبلاً به تفصیل درباره آنها سخن گفته شد. حاصل سفر دوم او، که با سه کشتی انجام شد، ورود به شهر [[استان کبک کانادا|کبک]] و کشف سرزمین‌های تازه تحت عنوان «مونت رویال (Mont-Royal)»، (مونترال کنونی) بود. سرمای کشنده و کمبود تجهیزات ژاک کارتیه و افرادش را مجبور به بازگشت کرد. کارتیه سفر سومی را هم بین سال‌های ۱۵۴۲-۱۵۴۱ انجام داد و جزء اولین ساکنان فرانسوی بود که در سرزمین‌های نو در حاشیه رود سن لوران اسکان یافتند؛ اما به خاطر بیماری و مشکلاتی که با بومیان سرزمین جدید داشتند، مجبور به بازگشت در بهار ۱۵۴۳م شدند. ژاک کارتیه در اول سپتامبر ۱۵۵۷ در زادگاهش سن مالو بر اثر بیماری طاعون درگذشت.<ref>Ramsay, C., & Cook, R. (Eds.). (1993). The voyages of Jacques Cartier. University of Toronto Press.</ref>


'''1.2. ساموئل دی چمپلین.''' ساموئل دي چمپلين (1635-1567)، كاوشگر فرانسوي بود كه براي اولين بار وارد كبك شد و در آنجا سكني گزيد. او درياچه‌اي را كشف كرد كه نام اين درياچه را نيز به نام وي نامگذاري كردند<sup>[7]</sup>. به گواه تاريخ نقش چمپلين در ايجاد و اداره مستعمرات فرانسه در آمريكاي شمالي بسيار پررنگ بوده است. در سال 1603م او و همراهانش به سمت رودخانه سنت لارنس حركت كردند و توانستند شبه جزيره گاسپه<sup>[8]</sup> را كشف كنند. او در همين سال به فرانسه بازگشت و تصميم گرفت پس از تجديد قوا براي اكتشافات بيشتر در بخش شمالي كانادا دوباره عازم اين كشور شود. لذا، او دوباره در سال 1604م به كانادا بازگشت و بيشتر در ساحل نوااسكوشيا و پايين ساحل كيپ كاد<sup>[9]</sup> سكني گزيد. او در سال 1908 نقش رهبري را در حل و فصل مشكلات كبك در ميان استمارگران ايفا كرد. در پی این اقدامات، چمپلین به قبيله هورن<sup>[10]</sup> كمك كرد تا بتوانند پس از سال‌ها مبارزه با ايروکویی‌ها<sup>[11]</sup> به پيروزي برسند. وي تا سال 1629 كه انگليسي‌ها به كبك حمله كردند، در اين ايالت بود. در اين سال او به فرانسه بازگشت و با انعقاد پيمان صلح فرانسه و بريتانيا در سال 1632، مجدداً به كبك برگشت و در سال 1633 به عنوان فرماندار كبك برگزيده شد. نهايتاً او در سال 1635 بر اثر سكته مغزي در گذشت ]10[.  
=== [[ساموئل دی چمپلین در کانادا]] ===
ساموئل دی چمپلین (1635-1567)، كاوشگر فرانسوی بود كه برای اولین بار وارد [[استان کبک کانادا|كبک]] شد و در آنجا سكنی گزید. او دریاچه‌ای را كشف كرد كه نام این دریاچه را نیز به نام وی نامگذاری كردند(Lake Champlain). به گواه تاریخ نقش چمپلین در ایجاد و اداره مستعمرات فرانسه در آمریكای شمالی بسیار پررنگ بوده است. در سال 1603م او و همراهانش به سمت [[خلیج سنت لورنس کانادا|رودخانه سنت لارنس]] حركت كردند و توانستند شبه جزیره گاسپه (Gaspe Peninsula) را كشف كنند. او در همین سال به فرانسه بازگشت و تصمیم گرفت پس از تجدید قوا برای اكتشافات بیشتر در بخش شمالی [[کانادا|كانادا]] دوباره عازم این كشور شود. لذا، او دوباره در سال 1604م به [[کانادا|كانادا]] بازگشت و بیشتر در ساحل [[استان نوا اسکوشیای کانادا|نوااسكوشیا]] و پایین ساحل كیپ كاد (Cape Cod) سكنی گزید. او در سال 1908 نقش رهبری را در حل و فصل مشكلات [[استان کبک کانادا|كبک]] در میان استمارگران ایفا كرد. در پی این اقدامات، چمپلین به قبیله هورن (Huron Indians) كمک كرد تا بتوانند پس از سال‌ها مبارزه با ایروکویی‌ها (the Iroquois) به پیروزی برسند. وی تا سال 1629 كه انگلیسی‌ها به كبک حمله كردند، در این ایالت بود. در این سال او به فرانسه بازگشت و با انعقاد پیمان صلح فرانسه و بریتانیا در سال 1632، مجدداً به كبک برگشت و در سال 1633 به عنوان فرماندار [[استان کبک کانادا|كبک]] برگزیده شد. نهایتاً او در سال 1635 بر اثر سكته مغزی در گذشت.<ref>Morison, S. E. (1972). Samuel de Champlain: Father of New France. Little, Brown and Company.</ref>


'''1.3. توماس داگلاس'''<sup>[12]</sup>. داگلاس در جزیره سنت ماری متولد شد و از رهبران اسکاتلندی مهاجران ساکن در کانادا به شمار می‌رود. وی از دانشگاه ادینبورگ<sup>[13]</sup> اسکاتلند فارغ‌التحصیل شد و در سال 1799، پس از مرگ پدرش، تلاش کرد تا برای کشاورزان اسکاتلندی اقامت‌گاهی احداث کند. اولین اقدام او در این زمینه در جایی بود که امروزه کانادای غربی نامیده می‌شود. در سال 1803، وی 800  مهاجر را در زمینی اسکان داد که در سواحل شرقی جزیره ادوارد در خلیج سن لورنس خریداری کرده بود. وی در سال 1804، یک زمین وسیع در دریاچه سن کلیر<sup>[14]</sup> خریداری کرد. پس از آن در شرکت خلیج هودسن سهیم شد و مالکیت 30 هزار کیلومتر مربع از زمین‌های این شرکت را در رودخانه سرخ از آن خود کرد. او حدود 250 اقامتگاه خریداری کرد. بیشتر آنها به اسکاتلندی‌هایی تعلق داشت که طی سال‌های 1812 تا 1814 به این سرزمین آمده بودند و در رودهای سرخ و آسینی بوینی یک مستعمره تشکیل داده بودند و از این طریق به تجارت در شرکت هودسن می‌پرداختند. در سال 1815، طی جنگ پمیکن<sup>[15]</sup>، قلعه داگلاس در آتش سوخت و بسیاری از خانه‌های آن اقامتگاه تخریب شد. سرانجام داگلاس درگیر یک دادرسی قضایی طولانی با شرکت نورث وست شد که از سال 1816 تا 1820 به طول انجامید. در نتیجه این مسائل قضایی توان و قدرت داگلاس تحلیل رفت و سرانجام در سال 1820 در فرانسه در گذشت ]19[.
=== [[توماس داگلاس در کانادا]] ===
----[1]. Saint-Malo
توماس داگلاس(Thomas Douglas)در جزیره سنت ماری متولد شد و از رهبران اسکاتلندی مهاجران ساکن در [[کانادا]] به شمار می‌رود. وی از دانشگاه ادینبورگ (University of Edinburgh) اسکاتلند فارغ‌التحصیل شد و در سال 1799، پس از مرگ پدرش، تلاش کرد تا برای کشاورزان اسکاتلندی اقامت‌گاهی احداث کند. اولین اقدام او در این زمینه در جایی بود که امروزه کانادای غربی نامیده می‌شود. در سال 1803، وی 800 مهاجر را در زمینی اسکان داد که در سواحل شرقی جزیره ادوارد در [[خلیج سنت لورنس کانادا|خلیج سنت لورنس]] خریداری کرده بود. وی در سال 1804، یک زمین وسیع در [[دریاها و دریاچه های کانادا|دریاچه سن کلیر]] (Lake Saint Clair) خریداری کرد. پس از آن در شرکت [[خلیج هودسن کانادا|خلیج هودسن]] سهیم شد و مالکیت 30 هزار کیلومتر مربع از زمین‌های این شرکت را در رودخانه سرخ از آن خود کرد. او حدود 250 اقامتگاه خریداری کرد. بیشتر آنها به اسکاتلندی‌هایی تعلق داشت که طی سال‌های 1812 تا 1814 به این سرزمین آمده بودند و در رودهای سرخ و آسینی بوینی یک مستعمره تشکیل داده بودند و از این طریق به تجارت در شرکت هودسن می‌پرداختند. در سال 1815، طی جنگ پمیکن (Pemmican) ، قلعه داگلاس در آتش سوخت و بسیاری از خانه‌های آن اقامتگاه تخریب شد. سرانجام داگلاس درگیر یک دادرسی قضایی طولانی با شرکت نورث وست شد که از سال 1816 تا 1820 به طول انجامید. در نتیجه این مسائل قضایی توان و قدرت داگلاس تحلیل رفت و سرانجام در سال 1820 در فرانسه در گذشت.<ref>http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Douglas,_5th_Earl_of_Selkirk</ref><ref>لاریجانی، فاضل(1395). جامعه و فرهنگ [[کانادا]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی].ص.81-84.</ref>
== نیز نگاه کنید به ==
[[تاریخ کانادا]]؛ [[تاریخ دوران میانی کانادا]]


[2]. Mont Saint-Michel
== کتابشناسی ==
 
[3]. Saint Laurent
 
[4]. Labrador
 
[5]. Kanata
 
[6]. Mont-Royal
 
[7]. Lake Champlain
 
[8]. Gaspe Peninsula
 
[9]. Cape Cod
 
[10]. Huron Indians
 
[11]. the Iroquois
 
[12]. Thomas Douglas
 
[13]. University of Edinburgh
 
[14]. Lake Saint Clair
 
[15]. Pemmican

نسخهٔ کنونی تا ‏۹ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۰:۰۶

شخصیت‌های تاریخی دوره میانی تاریخ کانادا که در تاریخ کشور کانادا نقش کلیدی و مهمی داشتند عبارتند از:

ژاک كارتیه در کانادا

ژاک كارتیه فرانسوی در تاریخ معاصر كانادا نقش پررنگی دارد. او در ۳۱ دسامبر ۱۴۹۱ م در خانواده‌ای دریانورد از اهالی سن مالو (Saint-Malo) در فرانسه متولد شد. ابتدا ملوان کشتی بود و در هنگام دیدار فرانسوای اول از مون سن میشل (Mont Saint-Michel) به درجه ناخدایی رسید. به گفته مورخان در همین زمان پادشاه با تخصیص بودجه برای تجهیز دو کشتی به منظور سفر به هند از مسیر شمال غربی موافقت کرد. اولین سفر او در ۲۰ آوریل ۱۵۳۴ انجام شد که به کشف رود سن لوران (Saint Laurent) و لابرادور (Labrador) انجامید. او این سرزمین تازه را ابتدا به نام فرانسوای اول نامید و سپس نام کانادا را با استفاده از واژه سرخ‌پوستی کاناتا (Kanata)(به معنی شهر) انتخاب کرد. وی با پایان سفر اول در ۵ سپتامبر ۱۵۳۴ به کشورش بازگشت.

کارتیه دو سفر دیگر به کانادا انجام داد که قبلاً به تفصیل درباره آنها سخن گفته شد. حاصل سفر دوم او، که با سه کشتی انجام شد، ورود به شهر کبک و کشف سرزمین‌های تازه تحت عنوان «مونت رویال (Mont-Royal)»، (مونترال کنونی) بود. سرمای کشنده و کمبود تجهیزات ژاک کارتیه و افرادش را مجبور به بازگشت کرد. کارتیه سفر سومی را هم بین سال‌های ۱۵۴۲-۱۵۴۱ انجام داد و جزء اولین ساکنان فرانسوی بود که در سرزمین‌های نو در حاشیه رود سن لوران اسکان یافتند؛ اما به خاطر بیماری و مشکلاتی که با بومیان سرزمین جدید داشتند، مجبور به بازگشت در بهار ۱۵۴۳م شدند. ژاک کارتیه در اول سپتامبر ۱۵۵۷ در زادگاهش سن مالو بر اثر بیماری طاعون درگذشت.[۱]

ساموئل دی چمپلین در کانادا

ساموئل دی چمپلین (1635-1567)، كاوشگر فرانسوی بود كه برای اولین بار وارد كبک شد و در آنجا سكنی گزید. او دریاچه‌ای را كشف كرد كه نام این دریاچه را نیز به نام وی نامگذاری كردند(Lake Champlain). به گواه تاریخ نقش چمپلین در ایجاد و اداره مستعمرات فرانسه در آمریكای شمالی بسیار پررنگ بوده است. در سال 1603م او و همراهانش به سمت رودخانه سنت لارنس حركت كردند و توانستند شبه جزیره گاسپه (Gaspe Peninsula) را كشف كنند. او در همین سال به فرانسه بازگشت و تصمیم گرفت پس از تجدید قوا برای اكتشافات بیشتر در بخش شمالی كانادا دوباره عازم این كشور شود. لذا، او دوباره در سال 1604م به كانادا بازگشت و بیشتر در ساحل نوااسكوشیا و پایین ساحل كیپ كاد (Cape Cod) سكنی گزید. او در سال 1908 نقش رهبری را در حل و فصل مشكلات كبک در میان استمارگران ایفا كرد. در پی این اقدامات، چمپلین به قبیله هورن (Huron Indians) كمک كرد تا بتوانند پس از سال‌ها مبارزه با ایروکویی‌ها (the Iroquois) به پیروزی برسند. وی تا سال 1629 كه انگلیسی‌ها به كبک حمله كردند، در این ایالت بود. در این سال او به فرانسه بازگشت و با انعقاد پیمان صلح فرانسه و بریتانیا در سال 1632، مجدداً به كبک برگشت و در سال 1633 به عنوان فرماندار كبک برگزیده شد. نهایتاً او در سال 1635 بر اثر سكته مغزی در گذشت.[۲]

توماس داگلاس در کانادا

توماس داگلاس(Thomas Douglas)در جزیره سنت ماری متولد شد و از رهبران اسکاتلندی مهاجران ساکن در کانادا به شمار می‌رود. وی از دانشگاه ادینبورگ (University of Edinburgh) اسکاتلند فارغ‌التحصیل شد و در سال 1799، پس از مرگ پدرش، تلاش کرد تا برای کشاورزان اسکاتلندی اقامت‌گاهی احداث کند. اولین اقدام او در این زمینه در جایی بود که امروزه کانادای غربی نامیده می‌شود. در سال 1803، وی 800 مهاجر را در زمینی اسکان داد که در سواحل شرقی جزیره ادوارد در خلیج سنت لورنس خریداری کرده بود. وی در سال 1804، یک زمین وسیع در دریاچه سن کلیر (Lake Saint Clair) خریداری کرد. پس از آن در شرکت خلیج هودسن سهیم شد و مالکیت 30 هزار کیلومتر مربع از زمین‌های این شرکت را در رودخانه سرخ از آن خود کرد. او حدود 250 اقامتگاه خریداری کرد. بیشتر آنها به اسکاتلندی‌هایی تعلق داشت که طی سال‌های 1812 تا 1814 به این سرزمین آمده بودند و در رودهای سرخ و آسینی بوینی یک مستعمره تشکیل داده بودند و از این طریق به تجارت در شرکت هودسن می‌پرداختند. در سال 1815، طی جنگ پمیکن (Pemmican) ، قلعه داگلاس در آتش سوخت و بسیاری از خانه‌های آن اقامتگاه تخریب شد. سرانجام داگلاس درگیر یک دادرسی قضایی طولانی با شرکت نورث وست شد که از سال 1816 تا 1820 به طول انجامید. در نتیجه این مسائل قضایی توان و قدرت داگلاس تحلیل رفت و سرانجام در سال 1820 در فرانسه در گذشت.[۳][۴]

نیز نگاه کنید به

تاریخ کانادا؛ تاریخ دوران میانی کانادا

کتابشناسی

  1. Ramsay, C., & Cook, R. (Eds.). (1993). The voyages of Jacques Cartier. University of Toronto Press.
  2. Morison, S. E. (1972). Samuel de Champlain: Father of New France. Little, Brown and Company.
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Douglas,_5th_Earl_of_Selkirk
  4. لاریجانی، فاضل(1395). جامعه و فرهنگ کانادا. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی.ص.81-84.