سنت‌های اسلامی در سودان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «توجّه و اهتمام خاص به آموزش و حفظ قرآن کریم: تقریباً در همه شهرها و روستاهای سودان، تعداد قابل توجّهی از مدارس قرآنی (خلوه‌های قرآنی) آموزش، روخوانی، تجوید، تفسیر و حفظ قرآن را برعهده دارند. گفتني است كه مسلمانان سودان غالباً ، از دوران كودكي...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
توجّه و اهتمام خاص به آموزش و حفظ قرآن کریم:
سنت های اسلامی که در کشور سودان اجرا می شود شامل توجه و اهتمام خاص به آموزش و حفظ قرآن کریم و دوستی و مودّت پیامبر اکرم(ص) و اهل البیت (ع) است.


تقریباً در همه شهرها و روستاهای سودان، تعداد قابل توجّهی از مدارس قرآنی (خلوه‌های قرآنی) آموزش، روخوانی، تجوید، تفسیر و حفظ قرآن را برعهده دارند. گفتني است كه مسلمانان سودان غالباً ، از دوران كودكي و حتي قبل از ورود به مدارس رسمي، ضمن حضور در خلوه‌هاي قرآني، قرائت و حفظ قرآن كريم  را، آغاز مي‌كنند و پس ازآن  نيز،  معمولاً، به‌طور مستمر در اوقاتي از شبانه روز به تلاوت بخش‌هايي از قرآن کریم مي‌‌پردازند. همچنين حضور در حلقه‌هاي ذكر و شركت در نماز‌تراويح نيز سبب گرديده كه بيشتر مردم به‌طور غيررسمي حافظ كل يا اجزايي از کلام الله مجید باشند.
=== توجّه و اهتمام خاص به آموزش و حفظ قرآن کریم ===
تقریباً در همه شهرها و روستاهای [[سودان]]، تعداد قابل توجّهی از مدارس قرآنی (خلوه‌های قرآنی) آموزش، روخوانی، تجوید، تفسیر و حفظ قرآن را برعهده دارند. گفتنی است كه مسلمانان [[سودان]] غالباً ، از دوران كودكی و حتی قبل از ورود به مدارس رسمی، ضمن حضور در خلوه‌های قرآنی، قرائت و حفظ قرآن كریم را، آغاز می‌كنند و پس ازآن نیز، معمولاً، به‌طور مستمر در اوقاتی از شبانه روز به تلاوت بخش‌هایی از قرآن کریم میپردازند. همچنین حضور در حلقه‌های ذكر و شركت در نماز‌تراویح نیز سبب گردیده كه بیشتر مردم به‌طور غیررسمی حافظ كل یا اجزایی از کلام الله مجید باشند.


نمادهایی از توجّه به قرآن کریم در میادین شهرهای مختلف سودان، ادبیات و هنرهای نمایشی و تجسّمی‌ این سرزمین، مشاهده می‌شود.  
نمادهایی از توجّه به قرآن کریم در میادین شهرهای مختلف [[سودان]]، ادبیات و هنرهای نمایشی و تجسّمی‌ این سرزمین، مشاهده می‌شود.  


2ـ1ـ5. دوستی و مودّت پیامبر اکرم(ص) و اهل البیت (ع):
=== دوستی و مودّت پیامبر اکرم(ص) و اهل البیت (ع) ===
برخی نمادها و نشانه‌های علاقه‌مندی و محبّت مسلمانان [[سودان]] نسبت به پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) را می‌توان چنین برشمرد:


برخي نمادها و نشانه‌هاي علاقه‌مندي و محبّت مسلمانان سودان نسبت به پیامبر اکرم(ص) و اهل بيت عصمت و طهارت (ع) را می‌توان چنین برشمرد:
یك شبكه رادیویی به‌طور شبانه‌روزی ذكرها و مدیحه‌های مربوط به پیامبر اكرم(ص) و خاندان پاک ایشان را پخش می‌نماید.


يك شبكه راديويي به‌طور شبانه‌روزي  ذكرها و مديحه‌هاي مربوط به پيامبر اكرم(ص) و خاندان پاك‌ايشان را پخش مي‌نمايد.
سودانیان، در ماه ربیع الاول هر سال، به مناسبت میلاد با سعادت حضرت ختمی‌مرتبت، مراسم باشکوهی را باعنوان «مولود النبی(ص)» یا «سَنَویة»[VIII] برگزار می‌کنند.  


سودانیان، در ماه ربیع الاول  هر سال، به مناسبت میلاد با سعادت حضرت ختمی‌مرتبت، مراسم باشکوهی را باعنوان «مولود النبی(ص)» یا «سَنَویة»<sup>[12]</sup> برگزار می‌کنند.  
  بسیاری از خانواده‌های سودانی خود را از  سادات «اشراف» با سلسله و  شجره‌نامه‌های معروف و منتسب به ائمه معصومین (ع)  می‌دانند و به آن  می‌بالند.


  بسياري از خانواده‌هاي سودانی خود را از  سادات «اشراف» با سلسله و  شجره‌نامه‌هاي معروف و منتسب به ائمه معصومين (ع)  مي‌دانند و به آن  می‌بالند.
برخی ضرب‌المثل‌های رایج در میان سودانیان، علاقه‌مندی آنها به اهل البیت(ع) را مورد تأكید قرار می‌دهد. مثلاً، هرگاه شخصی شدیداً مورد ظلم واقع شود؛ می‌گویند:<blockquote>  «ظُلِمَ فُلانٌ ظُلمَ الحسن و الحسین»</blockquote>یعنی فلانی همانند امام حسن (ع) و امام حسین (ع) مورد ظلم واقع شده است. اغلب مسلمانان [[سودان]] نام‌های معصومین علیهم السلام(ع) را، برای فرزندان خود برمی‌گزینند. خصوصاً‌این كه  فرزندان دو قلوی پسر را، معمولاً حسن و حسین می‌نامند. سروده‌ها و اشعار شاعران سودانی در مدح ائمه معصومین (ع) نیز، سابقه حضور تفکر اهل بیت (ع) را در‌این کشور آشكارتر می‌نمایند<ref>معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ [[سودان]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص.70-71.</ref>.
== نیز نگاه کنید به ==
[[جامعه و نظام اجتماعی سودان]]؛ [[هنجارها و ارزش های اجتماعی سودان]]


برخي ضرب‌المثل‌هاي رايج در میان سودانیان، علاقه‌مندی آنها به اهل البیت(ع) را مورد تأكيد قرار مي‌دهد. مثلاً، هرگاه شخصي شديداً مورد ظلم واقع شود؛ مي‌گويند :
== پاورقی ==
<small>[VIII] - نظر به اینکه برنامه‌های بزرگداشت میلاد پیامبر اکرم(ص) از سوی شیوخ طریقت‌ها در هر سال برگزار می‌شود ، این برنامه ها را «سَنَویة الشیخ...» (به معنی برنامه سالانه شیخ...) یا به اختصار«سَنَویة» می‌نامند.</small>


  «ظُلِمَ فُلانٌ ظُلمَ الحسن و الحسين»
== کتابشناسی ==
 
يعني فلاني همانند امام حسن (ع) و امام حسين (ع) مورد ظلم واقع شده است.
 
اغلب مسلمانان سودان نام‌های معصومين عليهم السلام(ع) را ، براي فرزندان خود برمي‌گزينند. خصوصاً‌اين كه  فرزندان دو قلوي پسر را، معمولاً حسن و حسين مي‌نامند.
 
سروده‌ها و اشعار شاعران سوداني در مدح  ائمه معصومين (ع)  نيز ، سابقه حضور تفکر اهل بيت (ع) را در‌اين کشور آشكارتر مي‌نمايند.

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۰:۵۶

سنت های اسلامی که در کشور سودان اجرا می شود شامل توجه و اهتمام خاص به آموزش و حفظ قرآن کریم و دوستی و مودّت پیامبر اکرم(ص) و اهل البیت (ع) است.

توجّه و اهتمام خاص به آموزش و حفظ قرآن کریم

تقریباً در همه شهرها و روستاهای سودان، تعداد قابل توجّهی از مدارس قرآنی (خلوه‌های قرآنی) آموزش، روخوانی، تجوید، تفسیر و حفظ قرآن را برعهده دارند. گفتنی است كه مسلمانان سودان غالباً ، از دوران كودكی و حتی قبل از ورود به مدارس رسمی، ضمن حضور در خلوه‌های قرآنی، قرائت و حفظ قرآن كریم را، آغاز می‌كنند و پس ازآن نیز، معمولاً، به‌طور مستمر در اوقاتی از شبانه روز به تلاوت بخش‌هایی از قرآن کریم میپردازند. همچنین حضور در حلقه‌های ذكر و شركت در نماز‌تراویح نیز سبب گردیده كه بیشتر مردم به‌طور غیررسمی حافظ كل یا اجزایی از کلام الله مجید باشند.

نمادهایی از توجّه به قرآن کریم در میادین شهرهای مختلف سودان، ادبیات و هنرهای نمایشی و تجسّمی‌ این سرزمین، مشاهده می‌شود.

دوستی و مودّت پیامبر اکرم(ص) و اهل البیت (ع)

برخی نمادها و نشانه‌های علاقه‌مندی و محبّت مسلمانان سودان نسبت به پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) را می‌توان چنین برشمرد:

یك شبكه رادیویی به‌طور شبانه‌روزی ذكرها و مدیحه‌های مربوط به پیامبر اكرم(ص) و خاندان پاک ایشان را پخش می‌نماید.

سودانیان، در ماه ربیع الاول هر سال، به مناسبت میلاد با سعادت حضرت ختمی‌مرتبت، مراسم باشکوهی را باعنوان «مولود النبی(ص)» یا «سَنَویة»[VIII] برگزار می‌کنند.

  بسیاری از خانواده‌های سودانی خود را از  سادات «اشراف» با سلسله و  شجره‌نامه‌های معروف و منتسب به ائمه معصومین (ع)  می‌دانند و به آن  می‌بالند.

برخی ضرب‌المثل‌های رایج در میان سودانیان، علاقه‌مندی آنها به اهل البیت(ع) را مورد تأكید قرار می‌دهد. مثلاً، هرگاه شخصی شدیداً مورد ظلم واقع شود؛ می‌گویند:

  «ظُلِمَ فُلانٌ ظُلمَ الحسن و الحسین»

یعنی فلانی همانند امام حسن (ع) و امام حسین (ع) مورد ظلم واقع شده است. اغلب مسلمانان سودان نام‌های معصومین علیهم السلام(ع) را، برای فرزندان خود برمی‌گزینند. خصوصاً‌این كه  فرزندان دو قلوی پسر را، معمولاً حسن و حسین می‌نامند. سروده‌ها و اشعار شاعران سودانی در مدح ائمه معصومین (ع) نیز، سابقه حضور تفکر اهل بیت (ع) را در‌این کشور آشكارتر می‌نمایند[۱].

نیز نگاه کنید به

جامعه و نظام اجتماعی سودان؛ هنجارها و ارزش های اجتماعی سودان

پاورقی

[VIII] - نظر به اینکه برنامه‌های بزرگداشت میلاد پیامبر اکرم(ص) از سوی شیوخ طریقت‌ها در هر سال برگزار می‌شود ، این برنامه ها را «سَنَویة الشیخ...» (به معنی برنامه سالانه شیخ...) یا به اختصار«سَنَویة» می‌نامند.

کتابشناسی

  1. معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.70-71.