آثار باستانی شهر قاهره و جیزه مصر: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «الف- بقایای شهر «اون» که یکی از مهمترین مناطق باستانی مربوط به دوره فرعونی است و با عنوان «هلیوپولیس» شناخته می­شود. مهم ترین اثر باقیمانده از این شهر، مسلة (ستون هرمی شکل) منسوب به سنوسرت اول و مسلة المصریة است. ب- هرم­های سه­گانه: هرم­های سه­...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
الف- بقایای شهر «اون» که یکی از مهمترین مناطق باستانی مربوط به دوره فرعونی است و با عنوان «هلیوپولیس» شناخته می­شود. مهم ترین اثر باقیمانده از این شهر، مسلة (ستون هرمی شکل) منسوب به سنوسرت اول و مسلة المصریة است.  
=== شهر اون ===
[[پرونده:I2mage.png|بندانگشتی|هرم خوفو. برگرفته از سایت Freepik، قابل بازیابی از https://www.freepik.com/premium-photo/entrance-great-pyramid-giza-egypt_22252602.htm|317x317پیکسل]]بقایای شهر «اون» که یکی از مهمترین مناطق باستانی مربوط به دوره فرعونی است و با عنوان «هلیوپولیس» شناخته می­‌شود. مهم ترین اثر باقیمانده از این شهر، مسلة (ستون هرمی شکل) منسوب به سنوسرت اول و مسلة المصریة است.


ب- هرم­های سه­گانه: هرم­های سه­گانه در منطقه جیزه در نزدیکی شهر [[قاهره]] قرار گرفته است و از معماری شگفت­انگیزی برخوردار است. هرم «خوفو» اولین و بزرگترین هرم از هرم­های سه­گانه منسوب به دومین فرعون از سلسله چهارم است. بنای اصلی این هرم از سنگ­های آهکی ساخته شده است. در ساخت راهروهای داخلی و اتاق دفن و تابوت سنگی اما از گرانیت سرخ استفاده شده است. قاعده هرم مربع شکل و طول ضلع اولیه آن، 230 متر و ارتفاع آن 137 متر، تعداد قطعات به کار رفته حدود 000/300/2 قطعه و مدت زمان ساخت آن هم 20 سال به طول انجامیده است. هرم «خفرع» با ارتفاع 5/143 و طول هر ضلع 5/215 متر منسوب به خفرع دیگر فرعون قدرتمند سلسله چهارم است. هرم «منکاورع» کوچکترین هرم در این مجموعه و ارتفاع آن 66 متر است.
=== [[اهرام سه گانه مصر]] ===
[[پرونده:مجسمه خوفو.png|پیوند=https://dmelal.ir/%D9%BE%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%D9%87:%D9%85%D8%AC%D8%B3%D9%85%D9%87%20%D8%AE%D9%88%D9%81%D9%88.png|بندانگشتی|321x321پیکسل|مجسمه خوفو. برگرفته از سایت ویکی پدیا کامنز، قابل بازیابی از[[commons:File:Portrait_head_of_pharaoh_or_prince_from_Giza_01.jpg|ttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portrait_head_of_pharaoh_or_prince_from_Giza_01.jpg]]]]
هرم‌­های سه‌­گانه در منطقه جیزه در نزدیکی شهر [[قاهره]] قرار گرفته است و از معماری شگفت‌­انگیزی برخوردار است. هرم «خوفو» اولین و بزرگترین هرم از هرم‌­های سه‌­گانه منسوب به دومین فرعون از سلسله چهارم است. بنای اصلی این هرم از سنگ­‌های آهکی ساخته شده است. در ساخت راهروهای داخلی و اتاق دفن و تابوت سنگی اما از گرانیت سرخ استفاده شده است. قاعده هرم مربع شکل و طول ضلع اولیه آن، 230 متر و ارتفاع آن 137 متر، تعداد قطعات به کار رفته حدود 2/300/000 قطعه و مدت زمان ساخت آن هم 20 سال به طول انجامیده است. هرم «خفرع» با ارتفاع 143/5 و طول هر ضلع 215/5 متر منسوب به خفرع دیگر فرعون قدرتمند سلسله چهارم است. هرم «منکاورع» کوچکترین هرم در این مجموعه و ارتفاع آن 66 متر است.
=== [[مجسمه ابوالهول مصر]] ===
[[پرونده:Image22.png|بندانگشتی|قلعه بابلیون. برگرفته از سایت Ahram، قابل بازیابی از https://english.ahram.org.eg/NewsContent/50/1207/501496/AlAhram-Weekly/Heritage/Three-sites-renovated-in-Old-Cairo.aspx|320x320پیکسل]]
این مجسمه غول پیکر در کنار هرم­‌های سه‌­گانه قرار دارد و از جمله آثار باقیمانده از دوران فرعونی [[مصر]] است که توسط خفرع فرعون سلسله چهارم و سازنده هرم دوم بنا گردیده است. بدن مجسمه به شکل حیوان و سر آن به صورت انسان است که در واقع نماد سر فرعون است. مجسمه ابوالهول در جایگاه حراست از هرم‌­های سه­‌گانه قرار گرفته است. این مجسمه سنگی را نماد قدرت، حکمت و هوشمندی دانسته‌­اند.


ج- مجسمه ابوالهول: این مجسمه غول پیکر در کنار هرم­های سه­گانه قرار دارد و از جمله آثار باقیمانده از دوران فرعونی [[مصر]] است که توسط خفرع فرعون سلسله چهارم و سازنده هرم دوم بنا گردیده است. بدن مجسمه به شکل حیوان و سر آن به صورت انسان است که در واقع نماد سر فرعون است. مجسمه ابوالهول در جایگاه حراست از هرم­های سه­گانه قرار گرفته است. این مجسمه سنگی را نماد قدرت، حکمت و هوشمندی دانسته­اند.
=== قلعه بابلیون ===
به عنوان یک قلعه نظامی ، مورد استفاده رومی­‌های حاکم بر [[مصر]] برای کنترل هر گونه شورش‌­های مردمی علیه آنان بوده است. این قلعه در دوره­‌های بعد از شکل نظامی خارج و تعدادی [[کلیسای قبطی ارتدوکس مصر|کلیسای قبطی]] و دیر در آن ساخته شده است.  
=== [[هرم پلکانی زوسر مصر]] ===
در منطقه سقاره مجموعه‌­ای از هرم­‌های منسوب به فراعنه سلسله­‌های سوم، پنجم و ششم و نیز تعدادی مصطبه[i] مزین به نقاشی‌های زیبا قراردارد که تصاویری از حیات روزانه در عصر پادشاهی کهن را نشان می­‌دهد. مهمترین هرم در این مجموعه، هرم پلکانی «زوسر» است که توسط این فرعون سر سلسله سوم ساخته شده است و در زمره اولین سازه‌­های سنگی جهان کهن شناخته می­‌شود. قاعده این هرم 130 متر طول و 100 متر عرض و دارای 60 متر ارتفاع است. در دل این بنای سنگی، دهلیزها و اتاق­‌های متعدد با تزئینات از جمله تصاویری از شیوه زندگی مردم و نقاشی­‌هایی از فرعون قرار دارد. دو مصطبه نیز در سمت شمال شرقی آن ساخته شده است.


د- قلعه بابلیون: به عنوان یک قلعه نظامی ، مورد استفاده رومی­های حاکم بر مصر برای کنترل هر گونه شورش­های مردمی علیه آنان بوده است. این قلعه در دوره­های بعد از شکل نظامی خارج و تعدادی کلیسای قبطی و دیر در آن ساخته شده است.  
=== منطقه دهشور ===
[[پرونده:منطقه دهشور در مصر.png|بندانگشتی|323x323پیکسل|منطقه دهشور در مصر. برگرفته از سایت viator، قابل بازیابی از https://www.viator.com/Cairo-attractions/Dahshur/overview/d782-a21694]]
این منطقه از جمله مناطق باستانی [[مصر]] است که مجموعه‌­ای از هرم و آثار گنج‌­های طلا در دل آن و نیز تعدادی گور را در خود جای داده است. تعدادی از هرم‌های این مجموعه باستانی به «سنفرو» اولین فرعون سلسله چهارم و نیز چند هرم دیگر منسوب به پادشاهان سلسله دوازدهم است. گورهای این منطقه باستانی هم منسوب به سلسله چهارم است.<ref>صدر هاشمی، سید محمد (1392). جامعه و فرهنگ [[مصر]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، ص218-220.</ref>
==پاورقی==
[i] - مصطبة: گورهای جمعی به صورت سکوی بزرگ و اطراف شیب­دار که از آجرهای گلین ساخته شده است و معمولا محل دفن شخصیت­‌های مملکتی بوده است.
==نیز نگاه کنید به==
[[مصر]]؛ [[نظام فرهنگی مصر]]


ه- سقاره: در منطقه سقاره مجموعه­ای از هرم­های منسوب به فراعنه سلسله­های سوم، پنجم و ششم و نیز تعدادی مصطبه[1] مزین به نقاشی­های زیباقراردارد که تصاویری از حیات روزانه در عصر پادشاهی کهن را نشان می­دهد. مهمترین هرم در این مجموعه، هرم پلکانی «زوسر» است که توسط این فرعون سر سلسله سوم ساخته شده است و در زمره اولین سازه­های سنگی جهان کهن شناخته می­شود. قاعده این هرم 130 متر طول و 100 متر عرض و دارای 60 متر ارتفاع است. در دل این بنای سنگی، دهلیزها و اتاق­های متعدد با تزئینات از جمله تصاویری از شیوه زندگی مردم و نقاشی­هایی از فرعون قرار دارد. دو مصطبه نیز در سمت شمال شرقی آن ساخته شده است.
==تابشناسی==
 
و- منطقه دهشور: این منطقه از جمله مناطق باستانی مصر است که مجموعه­ای از هرم و آثارگنج­های طلا در دل آن و نیز تعدادی گور را در خود جای داده است. تعدادی از هرم­های این مجموعه باستانی به «سنفرو» اولین فرعون سلسله چهارم و نیز چند هرم دیگر منسوب به پادشاهان سلسله دوازدهم است. گورهای این منطقه باستانی هم منسوب به سلسله چهارم است.
----[1] - مصطبة: گورهای جمعی به صورت سکوی بزرگ و اطراف شیب­دار که از آجرهای گلین ساخته شده است و معمولا محل دفن شخصیت­های مملکتی بوده است.

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۰ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۰:۵۱

شهر اون

هرم خوفو. برگرفته از سایت Freepik، قابل بازیابی از https://www.freepik.com/premium-photo/entrance-great-pyramid-giza-egypt_22252602.htm

بقایای شهر «اون» که یکی از مهمترین مناطق باستانی مربوط به دوره فرعونی است و با عنوان «هلیوپولیس» شناخته می­‌شود. مهم ترین اثر باقیمانده از این شهر، مسلة (ستون هرمی شکل) منسوب به سنوسرت اول و مسلة المصریة است.

اهرام سه گانه مصر

مجسمه خوفو. برگرفته از سایت ویکی پدیا کامنز، قابل بازیابی ازttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portrait_head_of_pharaoh_or_prince_from_Giza_01.jpg

هرم‌­های سه‌­گانه در منطقه جیزه در نزدیکی شهر قاهره قرار گرفته است و از معماری شگفت‌­انگیزی برخوردار است. هرم «خوفو» اولین و بزرگترین هرم از هرم‌­های سه‌­گانه منسوب به دومین فرعون از سلسله چهارم است. بنای اصلی این هرم از سنگ­‌های آهکی ساخته شده است. در ساخت راهروهای داخلی و اتاق دفن و تابوت سنگی اما از گرانیت سرخ استفاده شده است. قاعده هرم مربع شکل و طول ضلع اولیه آن، 230 متر و ارتفاع آن 137 متر، تعداد قطعات به کار رفته حدود 2/300/000 قطعه و مدت زمان ساخت آن هم 20 سال به طول انجامیده است. هرم «خفرع» با ارتفاع 143/5 و طول هر ضلع 215/5 متر منسوب به خفرع دیگر فرعون قدرتمند سلسله چهارم است. هرم «منکاورع» کوچکترین هرم در این مجموعه و ارتفاع آن 66 متر است.

مجسمه ابوالهول مصر

قلعه بابلیون. برگرفته از سایت Ahram، قابل بازیابی از https://english.ahram.org.eg/NewsContent/50/1207/501496/AlAhram-Weekly/Heritage/Three-sites-renovated-in-Old-Cairo.aspx

این مجسمه غول پیکر در کنار هرم­‌های سه‌­گانه قرار دارد و از جمله آثار باقیمانده از دوران فرعونی مصر است که توسط خفرع فرعون سلسله چهارم و سازنده هرم دوم بنا گردیده است. بدن مجسمه به شکل حیوان و سر آن به صورت انسان است که در واقع نماد سر فرعون است. مجسمه ابوالهول در جایگاه حراست از هرم‌­های سه­‌گانه قرار گرفته است. این مجسمه سنگی را نماد قدرت، حکمت و هوشمندی دانسته‌­اند.

قلعه بابلیون

به عنوان یک قلعه نظامی ، مورد استفاده رومی­‌های حاکم بر مصر برای کنترل هر گونه شورش‌­های مردمی علیه آنان بوده است. این قلعه در دوره­‌های بعد از شکل نظامی خارج و تعدادی کلیسای قبطی و دیر در آن ساخته شده است.

هرم پلکانی زوسر مصر

در منطقه سقاره مجموعه‌­ای از هرم­‌های منسوب به فراعنه سلسله­‌های سوم، پنجم و ششم و نیز تعدادی مصطبه[i] مزین به نقاشی‌های زیبا قراردارد که تصاویری از حیات روزانه در عصر پادشاهی کهن را نشان می­‌دهد. مهمترین هرم در این مجموعه، هرم پلکانی «زوسر» است که توسط این فرعون سر سلسله سوم ساخته شده است و در زمره اولین سازه‌­های سنگی جهان کهن شناخته می­‌شود. قاعده این هرم 130 متر طول و 100 متر عرض و دارای 60 متر ارتفاع است. در دل این بنای سنگی، دهلیزها و اتاق­‌های متعدد با تزئینات از جمله تصاویری از شیوه زندگی مردم و نقاشی­‌هایی از فرعون قرار دارد. دو مصطبه نیز در سمت شمال شرقی آن ساخته شده است.

منطقه دهشور

منطقه دهشور در مصر. برگرفته از سایت viator، قابل بازیابی از https://www.viator.com/Cairo-attractions/Dahshur/overview/d782-a21694

این منطقه از جمله مناطق باستانی مصر است که مجموعه‌­ای از هرم و آثار گنج‌­های طلا در دل آن و نیز تعدادی گور را در خود جای داده است. تعدادی از هرم‌های این مجموعه باستانی به «سنفرو» اولین فرعون سلسله چهارم و نیز چند هرم دیگر منسوب به پادشاهان سلسله دوازدهم است. گورهای این منطقه باستانی هم منسوب به سلسله چهارم است.[۱]

پاورقی

[i] - مصطبة: گورهای جمعی به صورت سکوی بزرگ و اطراف شیب­دار که از آجرهای گلین ساخته شده است و معمولا محل دفن شخصیت­‌های مملکتی بوده است.

نیز نگاه کنید به

مصر؛ نظام فرهنگی مصر

تابشناسی

  1. صدر هاشمی، سید محمد (1392). جامعه و فرهنگ مصر. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص218-220.