اصلاحات دنگ شیائوپینگ: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی « در خلال دهه ­ی1980، دِنگ موفق به نهادینه کردن روند اصلاحات گردید. در این روند وی بر حفظ سیستم سوسیالیستی چین تأکید داشت(سیستم سوسیالیستی که دولت با مشارکت سرمایه گذاران خارجی کالاها را تولید و توزیع می­ کرد)....» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


در خلال دهه‌ی1980، [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] موفق به نهادینه کردن روند اصلاحات گردید. در این روند وی بر حفظ سیستم سوسیالیستی چین تأکید داشت(سیستم سوسیالیستی که دولت با مشارکت سرمایه گذاران خارجی کالاها را تولید و توزیع می­ کرد).


در خلال دهه ­ی1980، [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] موفق به نهادینه کردن روند اصلاحات گردید. در این روند وی بر حفظ سیستم سوسیالیستی چین تأکید داشت(سیستم سوسیالیستی که دولت با مشارکت سرمایه گذاران خارجی کالاها را تولید و توزیع می­ کرد).
اصلاحاتی که [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] ایجاد کرد به­ صورت کلی کیفیت زندگی مردم را بهبود بخشید ولی همزمان بی­ عدالتی و نا برابری را هم در [[چین|سرتاسر چین]] گسترش داد. در این دهه روابط با [[ژاپن]] بهبود پیدا کرده و این کشور به الگوی اقتصادی [[چین]] تبدیل و رشد اقتصاد کشور آغاز گردید ولی در کنار آن بیکاری هم افزایش یافت و فاصله‌ی طبقاتی افسار گسیخته ­ای ایجاد شد.
 
اصلاحاتی که [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] ایجاد کرد به­ صورت کلی کیفیت زندگی مردم را بهبود بخشید ولی همزمان بی­ عدالتی و نا برابری را هم در [[چین|سرتاسر چین]] گسترش داد. در این دهه روابط با [[ژاپن]] بهبود پیدا کرده و این کشور به الگوی اقتصادی [[چین]] تبدیل و رشد اقتصاد کشور آغاز گردید ولی در کنار آن بیکاری هم افزایش یافت و فاصله­ ی طبقاتی افسار گسیخته ­ای ایجاد شد.


لذا، برخی از هواداران [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] وی را صریحا به دیکتاتوری متهم و خواستار اجرای سیستم عدالت محوری شدند. در دسامبر1986، تظا[[هرات]] گسترده ­ای علیه اختلافات طبقاتی ایجاد شده در جامعه، توسط دانشجویان به راه افتاد که توسط نیروهای دولتی سرکوب و برخی از رهبران آن­ها دستگیر و زندانی شدند و سازمان­ ها و نشریاتی که علیه سیاست­ های اقتصادی [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] فعالیت می کردند، غیر قانونی اعلام شدند.
لذا، برخی از هواداران [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] وی را صریحا به دیکتاتوری متهم و خواستار اجرای سیستم عدالت محوری شدند. در دسامبر1986، تظا[[هرات]] گسترده ­ای علیه اختلافات طبقاتی ایجاد شده در جامعه، توسط دانشجویان به راه افتاد که توسط نیروهای دولتی سرکوب و برخی از رهبران آن­ها دستگیر و زندانی شدند و سازمان­ ها و نشریاتی که علیه سیاست­ های اقتصادی [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] فعالیت می کردند، غیر قانونی اعلام شدند.


با اجرای سرشماری عمومی در سال1982، مشکلات ناشی از ازدیاد جمعیت مشخص شد و لذا دِنگ دستور اجرای مقررات تک فرزندی را صادر کرد. در اواخر دهه ­ی1980، بر اثر توسعه ­ی اقتصادی و آزادی محدود اظهار عقیده، دولت [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] به خاطر توسعه­ ی نابرابری­ های اقتصادی و گسترش فاصله­ ی طبقاتی و فساد، تحت فشار افکار عمومی و روشنفکران داخلی و خارجی قرار گرفت.  
با اجرای سرشماری عمومی در سال1982، مشکلات ناشی از ازدیاد جمعیت مشخص شد و لذا دِنگ دستور اجرای مقررات تک فرزندی را صادر کرد. در اواخر دهه‌ی1980، بر اثر توسعه‌ی اقتصادی و آزادی محدود اظهار عقیده، دولت [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] به خاطر توسعه‌ی نابرابری­ های اقتصادی و گسترش فاصله‌ی طبقاتی و فساد، تحت فشار افکار عمومی و روشنفکران داخلی و خارجی قرار گرفت.  


در اکتبر1987، استراتژی توسعه­ ی 3مرحله ­ای [[چین]] بدین شرح اعلام شد:  
در اکتبر1987، استراتژی توسعه‌ی 3مرحله ­ای [[چین]] بدین شرح اعلام شد:  


مرحله­ ی اول دو برابر کردن درآمد سرانه و حصول اطمینان از تأمین مواد غذایی کافی برای مردم که تا پایان دهه­ ی1980 محقق خواهد شد.
مرحله‌ی اول دو برابر کردن درآمد سرانه و حصول اطمینان از تأمین مواد غذایی کافی برای مردم که تا پایان دهه‌ی1980 محقق خواهد شد.


قدم دوم، چهار برابر کردن تولیدات ناخالص ملی تا آخر قرن بیستم که این هدف نیز پیش از موعد و در سال 1995به دست آمد.  
قدم دوم، چهار برابر کردن تولیدات ناخالص ملی تا آخر قرن بیستم که این هدف نیز پیش از موعد و در سال 1995به دست آمد.  


و آخرین قدم، رساندن تولید ناخالص ملی به حد کشورهای توسعه یافته­ ی متوسط تا سال2050 است که در آن­ صورت کشور [[چین]] کاملا به توسعه یافتگی رسیده و مدرن شده و بهبود کامل در زندگی عموم مردم حاصل شده است<ref>  Yu, Chen (2002) 36 Strategist of the People’s Republic of China.Shanghai,</ref>.
و آخرین قدم، رساندن تولید ناخالص ملی به حد کشورهای توسعه یافته‌ی متوسط تا سال2050 است که در آن­ صورت کشور [[چین]] کاملا به توسعه یافتگی رسیده و مدرن شده و بهبود کامل در زندگی عموم مردم حاصل شده است<ref>  Yu, Chen (2002) 36 Strategist of the People’s Republic of China.Shanghai,</ref>.


اصرار [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] به اجرای سیستم سوسیالیستی در دهه­ ی1980، همزمان با اجرای اصلاحات اقتصادی، وی را کم کم به خارج از صحنه­ ی اجرایی کشور کشاند<ref>  Cong, Dachang ( 1997)When Hirose pass Away- The Invention of a Chinese Communist.Pantheon.University Press of America.</ref>.در خلال سفر میخاییل گورباچف به [[پکن]] در ژوئن سال1989، یک سری تظاهرات دانشجویی برای رسیدن به دموکراسی بیشتر در میدان تیان اَن­ مِن توسط دانشجویان برگزار شد که با خشونت هرچه تمام­ تر تظاهرات کنندگان سرکوب و تعداد زیادی ا زدانشجویان در این رویارویی کشته شدند. پخش این صحنه­ ها از شبکه­ های تلویزیونی جهان موجب شرم­ساری رهبران [[چین]] شد.  
اصرار [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] به اجرای سیستم سوسیالیستی در دهه‌ی1980، همزمان با اجرای اصلاحات اقتصادی، وی را کم کم به خارج از صحنه‌ی اجرایی کشور کشاند<ref>  Cong, Dachang ( 1997)When Hirose pass Away- The Invention of a Chinese Communist.Pantheon.University Press of America.</ref>.در خلال سفر میخاییل گورباچف به [[پکن]] در ژوئن سال1989، یک سری تظاهرات دانشجویی برای رسیدن به دموکراسی بیشتر در میدان تیان اَن­ مِن توسط دانشجویان برگزار شد که با خشونت هرچه تمام­ تر تظاهرات کنندگان سرکوب و تعداد زیادی ا زدانشجویان در این رویارویی کشته شدند. پخش این صحنه­ ها از شبکه­ های تلویزیونی جهان موجب شرم­ساری رهبران [[چین]] شد.  


در حالی که مقصر اصلی این سرکوب مقامات پایین ­تر دانسته شد، ولی این شخصیت و اعتبار [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] بود که به خاطر این سرکوب خدشه دار گردید. پس از این قتل عام که محکومیت جهانی را در پی داشت، و بالا رفتن سن [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]]، او کاملا از عرصه­ ی سیاست کناره گیری کرد. ولی در سال 1992، او با اظهار نارضایتی از روند کند اصلاحات که به توصیه­ ی محافظه کاران صورت می ­گرفت، به یک سفر اکتشافی در جنوب رفته و با صدور دستورالعمل اجرایی خواستار سرعت بیشتری در روند رشد و توسعه ­ی اقتصادی شد.  
در حالی که مقصر اصلی این سرکوب مقامات پایین ­تر دانسته شد، ولی این شخصیت و اعتبار [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] بود که به خاطر این سرکوب خدشه دار گردید. پس از این قتل عام که محکومیت جهانی را در پی داشت، و بالا رفتن سن [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]]، او کاملا از عرصه‌ی سیاست کناره گیری کرد. ولی در سال 1992، او با اظهار نارضایتی از روند کند اصلاحات که به توصیه‌ی محافظه کاران صورت می ­گرفت، به یک سفر اکتشافی در جنوب رفته و با صدور دستورالعمل اجرایی خواستار سرعت بیشتری در روند رشد و توسعه‌ی اقتصادی شد.  


از آن روز به بعد توسعه­ ی اقتصادی سرعت گرفت و موجب رشد 2رقمی در اغلب سال­ های دهه­ ی1990 گردید. علی­رغم نیمه بازنشستگی و کناره گیری [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] از بدنه­ ی اجرایی کشور، دستگاه تبلیغاتی دولت تلاش کرد یک مکتب فکری در حول محور اندیشه­ های«معمار اصلاحات» ایجاد کند<ref>www.notabelbiographies.com</ref>. وی در اواخر عمر خود مباحثی را برای ایجاد تعادل در اصلاحات اقتصادی و ثبات سیاسی آغاز کرد و از آن پس بود که سیاست­ ها و تفکرات [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] شکل قانونی به خود گرفت و اجرای آن برای دولتمردان الزامی شد<ref>  Vogel Ezra F(2011). Deng Xiaoping and the Transformation of China.Harvard University Press.</ref><ref>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی</ref>.
از آن روز به بعد توسعه‌ی اقتصادی سرعت گرفت و موجب رشد 2رقمی در اغلب سال­ های دهه‌ی1990 گردید. علی­رغم نیمه بازنشستگی و کناره گیری [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] از بدنه‌ی اجرایی کشور، دستگاه تبلیغاتی دولت تلاش کرد یک مکتب فکری در حول محور اندیشه­ های«معمار اصلاحات» ایجاد کند<ref>www.notabelbiographies.com</ref>. وی در اواخر عمر خود مباحثی را برای ایجاد تعادل در اصلاحات اقتصادی و ثبات سیاسی آغاز کرد و از آن پس بود که سیاست­ ها و تفکرات [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] شکل قانونی به خود گرفت و اجرای آن برای دولتمردان الزامی شد<ref>  Vogel Ezra F(2011). Deng Xiaoping and the Transformation of China.Harvard University Press.</ref><ref>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ [[چین]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی]، جلد 1، ص.246-248.</ref>.


== نیز نگاه کنید به ==
== نیز نگاه کنید به ==
 
[[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین]]
* [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین]]


== کتابشناسی ==
== کتابشناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۵۱

در خلال دهه‌ی1980، دِنگ موفق به نهادینه کردن روند اصلاحات گردید. در این روند وی بر حفظ سیستم سوسیالیستی چین تأکید داشت(سیستم سوسیالیستی که دولت با مشارکت سرمایه گذاران خارجی کالاها را تولید و توزیع می­ کرد).

اصلاحاتی که دِنگ ایجاد کرد به­ صورت کلی کیفیت زندگی مردم را بهبود بخشید ولی همزمان بی­ عدالتی و نا برابری را هم در سرتاسر چین گسترش داد. در این دهه روابط با ژاپن بهبود پیدا کرده و این کشور به الگوی اقتصادی چین تبدیل و رشد اقتصاد کشور آغاز گردید ولی در کنار آن بیکاری هم افزایش یافت و فاصله‌ی طبقاتی افسار گسیخته ­ای ایجاد شد.

لذا، برخی از هواداران دِنگ وی را صریحا به دیکتاتوری متهم و خواستار اجرای سیستم عدالت محوری شدند. در دسامبر1986، تظاهرات گسترده ­ای علیه اختلافات طبقاتی ایجاد شده در جامعه، توسط دانشجویان به راه افتاد که توسط نیروهای دولتی سرکوب و برخی از رهبران آن­ها دستگیر و زندانی شدند و سازمان­ ها و نشریاتی که علیه سیاست­ های اقتصادی دِنگ فعالیت می کردند، غیر قانونی اعلام شدند.

با اجرای سرشماری عمومی در سال1982، مشکلات ناشی از ازدیاد جمعیت مشخص شد و لذا دِنگ دستور اجرای مقررات تک فرزندی را صادر کرد. در اواخر دهه‌ی1980، بر اثر توسعه‌ی اقتصادی و آزادی محدود اظهار عقیده، دولت دِنگ به خاطر توسعه‌ی نابرابری­ های اقتصادی و گسترش فاصله‌ی طبقاتی و فساد، تحت فشار افکار عمومی و روشنفکران داخلی و خارجی قرار گرفت.

در اکتبر1987، استراتژی توسعه‌ی 3مرحله ­ای چین بدین شرح اعلام شد:

مرحله‌ی اول دو برابر کردن درآمد سرانه و حصول اطمینان از تأمین مواد غذایی کافی برای مردم که تا پایان دهه‌ی1980 محقق خواهد شد.

قدم دوم، چهار برابر کردن تولیدات ناخالص ملی تا آخر قرن بیستم که این هدف نیز پیش از موعد و در سال 1995به دست آمد.

و آخرین قدم، رساندن تولید ناخالص ملی به حد کشورهای توسعه یافته‌ی متوسط تا سال2050 است که در آن­ صورت کشور چین کاملا به توسعه یافتگی رسیده و مدرن شده و بهبود کامل در زندگی عموم مردم حاصل شده است[۱].

اصرار دِنگ به اجرای سیستم سوسیالیستی در دهه‌ی1980، همزمان با اجرای اصلاحات اقتصادی، وی را کم کم به خارج از صحنه‌ی اجرایی کشور کشاند[۲].در خلال سفر میخاییل گورباچف به پکن در ژوئن سال1989، یک سری تظاهرات دانشجویی برای رسیدن به دموکراسی بیشتر در میدان تیان اَن­ مِن توسط دانشجویان برگزار شد که با خشونت هرچه تمام­ تر تظاهرات کنندگان سرکوب و تعداد زیادی ا زدانشجویان در این رویارویی کشته شدند. پخش این صحنه­ ها از شبکه­ های تلویزیونی جهان موجب شرم­ساری رهبران چین شد.

در حالی که مقصر اصلی این سرکوب مقامات پایین ­تر دانسته شد، ولی این شخصیت و اعتبار دِنگ بود که به خاطر این سرکوب خدشه دار گردید. پس از این قتل عام که محکومیت جهانی را در پی داشت، و بالا رفتن سن دِنگ، او کاملا از عرصه‌ی سیاست کناره گیری کرد. ولی در سال 1992، او با اظهار نارضایتی از روند کند اصلاحات که به توصیه‌ی محافظه کاران صورت می ­گرفت، به یک سفر اکتشافی در جنوب رفته و با صدور دستورالعمل اجرایی خواستار سرعت بیشتری در روند رشد و توسعه‌ی اقتصادی شد.

از آن روز به بعد توسعه‌ی اقتصادی سرعت گرفت و موجب رشد 2رقمی در اغلب سال­ های دهه‌ی1990 گردید. علی­رغم نیمه بازنشستگی و کناره گیری دِنگ از بدنه‌ی اجرایی کشور، دستگاه تبلیغاتی دولت تلاش کرد یک مکتب فکری در حول محور اندیشه­ های«معمار اصلاحات» ایجاد کند[۳]. وی در اواخر عمر خود مباحثی را برای ایجاد تعادل در اصلاحات اقتصادی و ثبات سیاسی آغاز کرد و از آن پس بود که سیاست­ ها و تفکرات دِنگ شکل قانونی به خود گرفت و اجرای آن برای دولتمردان الزامی شد[۴][۵].

نیز نگاه کنید به

دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین

کتابشناسی

  1.   Yu, Chen (2002) 36 Strategist of the People’s Republic of China.Shanghai,
  2.   Cong, Dachang ( 1997)When Hirose pass Away- The Invention of a Chinese Communist.Pantheon.University Press of America.
  3. www.notabelbiographies.com
  4.   Vogel Ezra F(2011). Deng Xiaoping and the Transformation of China.Harvard University Press.
  5. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی، جلد 1، ص.246-248.