آب و هوای سودان: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «از آنجايي كه سودان در نزديكي مدار استوايي قرار دارد، تقريباً در طول سال، هواي آن بسيار گرم است. مناطق شمالي سودان داراي آب و هواي گرم و خشك هستند و به تدريج از شمال به جنوب بر ميزان رطوبت هوا، افزودهميشود. به گونهاي كه در مناطق جنوبياين كشو...» ایجاد کرد) |
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).) |
||
خط ۱: | خط ۱: | ||
از آنجايي كه سودان در نزديكي مدار استوايي قرار دارد، تقريباً در طول سال، هواي آن بسيار گرم است. مناطق شمالي سودان داراي آب و هواي گرم و خشك هستند و به تدريج از شمال به جنوب بر ميزان رطوبت هوا، افزودهميشود. به گونهاي كه در مناطق جنوبياين كشور، هوا نيمه مرطوب است. | از آنجايي كه [[سودان]] در نزديكي مدار استوايي قرار دارد، تقريباً در طول سال، هواي آن بسيار گرم است. مناطق شمالي سودان داراي آب و هواي گرم و خشك هستند و به تدريج از شمال به جنوب بر ميزان رطوبت هوا، افزودهميشود. به گونهاي كه در مناطق جنوبياين كشور، هوا نيمه مرطوب است. | ||
شمال سودان، از جمله استانهاي «الشماليّة»، «كُردُفان» و «دارفور شمالی» دربردارنده مناطق صحرايي و نيمه صحرايي است. در حالي كه دشتهاي وسيع در مناطق مركزي و جنوبي و برخي ارتفاعات در شرق و رشته كوههاي «نوبة» و «مرة» در غرب سودان قرار دارند. (2013, sudan.sd) | شمال سودان، از جمله استانهاي «الشماليّة»، «كُردُفان» و «دارفور شمالی» دربردارنده مناطق صحرايي و نيمه صحرايي است. در حالي كه دشتهاي وسيع در مناطق مركزي و جنوبي و برخي ارتفاعات در شرق و رشته كوههاي «نوبة» و «مرة» در غرب سودان قرار دارند. (2013, sudan.sd) |
نسخهٔ ۳ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۰۴:۱۳
از آنجايي كه سودان در نزديكي مدار استوايي قرار دارد، تقريباً در طول سال، هواي آن بسيار گرم است. مناطق شمالي سودان داراي آب و هواي گرم و خشك هستند و به تدريج از شمال به جنوب بر ميزان رطوبت هوا، افزودهميشود. به گونهاي كه در مناطق جنوبياين كشور، هوا نيمه مرطوب است.
شمال سودان، از جمله استانهاي «الشماليّة»، «كُردُفان» و «دارفور شمالی» دربردارنده مناطق صحرايي و نيمه صحرايي است. در حالي كه دشتهاي وسيع در مناطق مركزي و جنوبي و برخي ارتفاعات در شرق و رشته كوههاي «نوبة» و «مرة» در غرب سودان قرار دارند. (2013, sudan.sd)
گفتني است كه بخشهايي از سودان كه در سواحل درياي سرخ قرار دارند، از آب و هواي مديترانهاي برخوردارند. (وزارة الإعلام،2011: 4)
منطقه درياي سرخ شرقي داراي بارانهاي زمستاني است. از ماه اسفند تا خرداد (برابر با مارس تا ژوئن) دراين منطقه درجه حرارت بالاست و در طول روز به 42 و در شب به 27 درجه سانتيگرادميرسد. در فصل بارندگي، با ريزش باران درجه حرارت كاهشمييابد. فصل بارندگي دراين منطقه از اواسط تير ماه(ژوئيه) آغازميشود و تا اواسط مهر(اكتبر) ادامه مييابد. از آبان تا بهمن (نوامبر تا فوريه) هوا گرم و معتدل شده و درجه حرارت در روز حدود 30 درجه و در شب 16 درج و پائينترميشود. (2013, sudanembassyir.com)
در مناطق گرم و خشک سودان، از جمله شهر خارطوم، علاوهبر بادهای موسمیشدید، طوفانهای شن نیز، بهصورت ناگهانی و در هر زمانی از سال امکان وزیدن دارند. این طوفانهای شن که در سودان «هبوب» نامیده میشوند، معمولاً، با ارتفاعی حدود نهصد متر، تقریباً به مدّت سه ساعت میوزند. (جوزف آر. اوپونگ ، 2010 : 27)
همانگونه که در تصویر شماره (4) مشاهده میشود در آغاز وزش طوفان شن، بیننده از دوردست گرد و خاک و دانههای ریز شنهای روان را همچون دیواری بسیار بلند مشاهده میکند که آرام آرام به سوی او در حرکت است و هرچه این دیوار شنی نزدیکتر میآید در نظر تماشاگر چنان جلوه گر میشود که گویی کران تا کران افق را، از زمین تا آسمان فراگرفته است. زمانی که طوفان به شهر میرسد، عمق دید شهروندانگاهی به حدود ده متر کاهش مییابد و رانندگان خودروها ناگزیر میشوند چراغ ماشینها و حتّی مه شکنهای آنها را روشن کنند و بسیار آهسته به حرکت خویش ادامه دهند تا از احتمال تصادف بکاهند. (مشاهدات عینی مصطفی امیدی)