آداب غذا خوردن مردم سودان: تفاوت میان نسخهها
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).) |
بدون خلاصۀ ویرایش |
||
خط ۱: | خط ۱: | ||
سبک غذا خوردن | ====سبک غذا خوردن==== | ||
[[پرونده:نمایی از انواع غذاهای سودانی.png|بندانگشتی|333x333پیکسل|نمایی از انواع غذاهای سودانی و نحوه چینش آنها]]سودانیان سبک سنّتی خود را در غذا خوردن، حفظ کردهاند. بهطوریکه در سفرههای سنّتی آنها، معمولاً از قاشق و چنگال خبری نیست. در بسیاری از برنامههای جمعی، مانند مراسم مذهبی یا حلقههای ذکر، غذاها را در ظرفهای (چند نفره) بزرگی میریزند و در سینیهایی به [[قطر]] حدود یک متر، میگذارند. آنگاه، سینیها را در میان جمعیّت قرار میدهند و حاضران در گروههای حدوداً ده نفره، گرداگرد هریک از سینیها، روی زمین مینشینند و با دست مشغول خوردن غذاها میشوند. | |||
در برنامههای مذهبی، که معمولا با حضور شیوخ و عالمان دینی برگزار میشود، هنگام پذیرایی از مهمانان، شیخِ میزبان، ضمن آنکه در کنار مهمانان ویژه و نزدیکان خویش مینشیند و مشغول خوردن میشود، هرازگاهی، لقمهها یا قطعههایی از غذاها را برمیدارد و حداقل یک لقمه یا یک قطعه از غذا را در دستان هریک از مهمانان ویژهای که در کنار او نشسته و با او هم گروه هستند قرار میدهد تا میل نمایند. این اقدام شیخِ میزبان با دو هدف صورت میپذیرد. | |||
#نخست؛ احترام بیشتر به مهمانان ویژه و نزدیکان و مریدان خاصِ شیخ | |||
#دوم؛ انجام دادن درخواستهای ناگفته نزدیکان و مریدانِ شیخِ میزبان برای دریافت غذایی از دست وی و خوردن آن با قصدِ «تبرّک». | |||
در رستورانها، هتلها، مهمانیهای رسمی و همچنین هنگام پذیرایی از دیپلماتها و رجال سیاسی، برای هریک از مهمانان، وسایل پذیرایی جداگانه، از جمله قاشقهای غذاخوری و سوپ خوری، کارد، چنگال، لیوان و بشقابهای بزرگ و کوچک، بر روی میزهای ناهارخوری چیده میشوند<ref>معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ [[سودان]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص.221-222.</ref>. | |||
== کتابشناسی == | |||
نسخهٔ ۲۶ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۹
سبک غذا خوردن
سودانیان سبک سنّتی خود را در غذا خوردن، حفظ کردهاند. بهطوریکه در سفرههای سنّتی آنها، معمولاً از قاشق و چنگال خبری نیست. در بسیاری از برنامههای جمعی، مانند مراسم مذهبی یا حلقههای ذکر، غذاها را در ظرفهای (چند نفره) بزرگی میریزند و در سینیهایی به قطر حدود یک متر، میگذارند. آنگاه، سینیها را در میان جمعیّت قرار میدهند و حاضران در گروههای حدوداً ده نفره، گرداگرد هریک از سینیها، روی زمین مینشینند و با دست مشغول خوردن غذاها میشوند.
در برنامههای مذهبی، که معمولا با حضور شیوخ و عالمان دینی برگزار میشود، هنگام پذیرایی از مهمانان، شیخِ میزبان، ضمن آنکه در کنار مهمانان ویژه و نزدیکان خویش مینشیند و مشغول خوردن میشود، هرازگاهی، لقمهها یا قطعههایی از غذاها را برمیدارد و حداقل یک لقمه یا یک قطعه از غذا را در دستان هریک از مهمانان ویژهای که در کنار او نشسته و با او هم گروه هستند قرار میدهد تا میل نمایند. این اقدام شیخِ میزبان با دو هدف صورت میپذیرد.
- نخست؛ احترام بیشتر به مهمانان ویژه و نزدیکان و مریدان خاصِ شیخ
- دوم؛ انجام دادن درخواستهای ناگفته نزدیکان و مریدانِ شیخِ میزبان برای دریافت غذایی از دست وی و خوردن آن با قصدِ «تبرّک».
در رستورانها، هتلها، مهمانیهای رسمی و همچنین هنگام پذیرایی از دیپلماتها و رجال سیاسی، برای هریک از مهمانان، وسایل پذیرایی جداگانه، از جمله قاشقهای غذاخوری و سوپ خوری، کارد، چنگال، لیوان و بشقابهای بزرگ و کوچک، بر روی میزهای ناهارخوری چیده میشوند[۱].
کتابشناسی
- ↑ معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.221-222.