فرهنگ سیاسی در بنگلادش: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''4. 6. فرهنگ سیاسی'''
===[[فرهنگ سیاسی در بنگلادش|فرهنگ سیاسی]]===
روند تغییر قدرت از ریاست جمهوری به نخست وزیری طبق [[قانون اساسی بنگلادش]] از دهه 1990 شکل گرفت. همان گونه که اشاره کردیم تا قبل از دهه 1990 ، رئیس جمهوری این کشور نقش اول را داشت و در واقع قدرت در دست رئیس جمهور بود؛ اما به دلیل پاره ای از مشکلات و درگیری های حزبی که عمدتاً دو حزب «عوامی لیگ» و «نشنال پارتی» در دوره‌های متعدد قدرت، داشته‌اند، سرانجام رهبران این دو حزب که قدرت بیشتری در مجلس داشتند، برای تغییر در ساختار فوق به توافق رسیدند. در دوره حکومت خانم خالده ضیاء و نیز در حکومت خانم شیخ حسینه، هر دو نخست وزیر باگذراندن لایحه ای در مجلس، ریاست جمهوری را به مقام تشریفات تبدیل و نخست وزیر را به  شخصیت اول سیاسی کشور تبدیل کردند.


روند تغيير قدرت از رياست جمهوري به نخست وزيري طبق قانون اساسي [[بنگلادش]] از دهه 1990 شکل گرفت. همان گونه كه اشاره کردیم تا قبل از دهه 1990 ، رئيس جمهوري اين كشور نقش اول را داشت و در واقع قدرت در دست رئيس جمهور بود؛ اما به دليل پاره اي از مشكلات و درگيري هاي حزبي كه عمدتاً دو حزب « عوامي ليگ » و « نشنال پارتي» در دوره هاي متعدد قدرت، داشته اند، سرانجام رهبران اين دو حزب كه قدرت بيشتري در مجلس داشتند، براي تغيير در ساختار فوق به توافق رسيدند.
بر اساس [[قانون اساسی بنگلادش|قانون اساسی]] این کشور، نخست وزیر در رأس قوه مجریه قرار دارد. پس از تشکیل پارلمان، حزب حاکم، نخست وزیر را تعیین می‌کند و وی کابینه خود را به تأیید مجلس می‌رساند. رئیس جمهور نیز از طرف مجلس برای مدت پنج سال انتخاب می‌شود. طبق آخرین اصلاحات در [[قانون اساسی بنگلادش]]، ریاست قوه مجریه به عهده نخست وزیر می‌باشد و رئیس جمهور نقش دوم را بر عهده دارد. در [[قانون اساسی بنگلادش]] تصریح شده است که در پایان دوه هر دولت، دولتی موقت تشکیل می‌شود[ii] و دولت او انتخابات سراسری را برگزار می‌کند. پس از پایان مراحل انتخابات، دولت موقت قدرت را به دولت جدید تحویل خواهد داد.  


   در دوره حكومت خانم خالده ضياء و نيز در حكومت خانم شيخ حسينه، هر دو نخست وزير باگذراندن لايحه اي در مجلس، رياست جمهوري را به مقام تشريفات تبديل و نخست وزير را به  شخصيت اول سياسي كشور تبدیل كردند.
== پانویس ==
 
[ii] طبق قانون اساسی، آخرین رئیس بازنشسته دادگاه عالی کشور، رئیس موقت دولت خواهد بود
بر اساس قانون اساسي اين كشور، نخست وزير در رأس قوه مجريه قرار دارد. پس از تشكيل پارلمان، حزب حاكم، نخست وزير را تعيين مي كند و وي كابينه خود را به تأييد مجلس مي رساند.
 
  رئيس جمهور نيز از طرف مجلس براي مدت پنج سال انتخاب مي شود . طبق آخرين اصلاحات در قانون اساسي بنگلادش، رياست قوه مجريه به عهده نخست وزير مي باشد و رئيس جمهور نقش دوم را بر عهده دارد.
 
  در قانون اساسي بنگلادش تصريح شده است كه در پايان دوه هر دولت، دولتی موقت تشكيل مي شود ( طبق قانون اساسي، آخرين رئيس بازنشسته دادگاه عالي كشور، رئيس موقت دولت خواهد بود ) و دولت او انتخابات سراسري را برگزار می کند. پس از پايان مراحل انتخابات، دولت موقت قدرت را به دولت جديد تحويل خواهد داد.

نسخهٔ ‏۱۳ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۴۱

فرهنگ سیاسی

روند تغییر قدرت از ریاست جمهوری به نخست وزیری طبق قانون اساسی بنگلادش از دهه 1990 شکل گرفت. همان گونه که اشاره کردیم تا قبل از دهه 1990 ، رئیس جمهوری این کشور نقش اول را داشت و در واقع قدرت در دست رئیس جمهور بود؛ اما به دلیل پاره ای از مشکلات و درگیری های حزبی که عمدتاً دو حزب «عوامی لیگ» و «نشنال پارتی» در دوره‌های متعدد قدرت، داشته‌اند، سرانجام رهبران این دو حزب که قدرت بیشتری در مجلس داشتند، برای تغییر در ساختار فوق به توافق رسیدند. در دوره حکومت خانم خالده ضیاء و نیز در حکومت خانم شیخ حسینه، هر دو نخست وزیر باگذراندن لایحه ای در مجلس، ریاست جمهوری را به مقام تشریفات تبدیل و نخست وزیر را به  شخصیت اول سیاسی کشور تبدیل کردند.

بر اساس قانون اساسی این کشور، نخست وزیر در رأس قوه مجریه قرار دارد. پس از تشکیل پارلمان، حزب حاکم، نخست وزیر را تعیین می‌کند و وی کابینه خود را به تأیید مجلس می‌رساند. رئیس جمهور نیز از طرف مجلس برای مدت پنج سال انتخاب می‌شود. طبق آخرین اصلاحات در قانون اساسی بنگلادش، ریاست قوه مجریه به عهده نخست وزیر می‌باشد و رئیس جمهور نقش دوم را بر عهده دارد. در قانون اساسی بنگلادش تصریح شده است که در پایان دوه هر دولت، دولتی موقت تشکیل می‌شود[ii] و دولت او انتخابات سراسری را برگزار می‌کند. پس از پایان مراحل انتخابات، دولت موقت قدرت را به دولت جدید تحویل خواهد داد.

پانویس

[ii] طبق قانون اساسی، آخرین رئیس بازنشسته دادگاه عالی کشور، رئیس موقت دولت خواهد بود