تاریخ و تمدن چین: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
مردم سرزمين [[چین]] را بايد جزو ملت­هايي به شمار آورد كه از آغاز دوره­ی احساس نياز  انسان به انتقال ايده و انديشه­ی خود به ديگران از طرق مختلف، به فكر كشف راه­هايي پرداخت كه بتواند از طريق ثبت انديشه­ها، خود راجاودان سازد. گفته مي­شود كه كتابت درچین،2000سال پس از كشف و مورد استفاده قرار گرفتن علايم نوشتاري در بين­النهرين آغاز شده است، يعني حدود3000 سال پيش، مكتوب­هاي اوليه­ی چینی تحت عنوان جیاگو­وِن[1]كه در واقع حروف تصويري هستند و بر روي كاسه­ی لاك پشت­ها حكاكي شده اند، متعلق به دوران سلسله­ی شانگ است كه در قرن­هاي 16 تا11پیش از ميلاد حكم­فرمايي مي­كرده­اند. ولي چنان­چه كشفيات اخيري كه از منطقه­اي به­نام جیاخو[2]به دست آمده است ازسوي دانشمندان مورد تاييد قرار گيرد. تاريخ كتابت و استفاده از علايم نوشتاري انسان­هاي اوليه درسرزمین چین به8600 سال قبل برخواهد گشت كه در آن­صورت قدمت نوشته­هاي كشف شده از جیاخو 3000سال بيشتر از آثار منطقه­ی بين­النهرين خواهد بود. اگرچه كشفيات منطقه­ی جیاخو هنوز مورد توافق اكثرباستانشاسان قرار نگرفته و موجب مباحثات داغي بين انديشمندان گرديده است، ولي اين اختلافات و مباحثات چيزي از اهميت و ارزش مكتوبات تاريخي به اثبات رسيده­ی تاريخ باستان چین نمي­كاهد و بلكه تأكيدي بر جدي بودن اين ايده است كه فرهنگ تاریخ نویسی درچین، يكي از قديمي ترين پديده­هاي جهان بوده و مردم اين سرزمين جزو نخستین انسان­هايي بوده­اند كه از علايم نوشتاري براي ثبت وانتقال پيام تاریخی خود استفاده كرده­اند. بنابراین، تاریخ نگاری در سرزمین چین از دوران باستان آغاز شده و تا امروز رشته­ی آن هنوز قطع نشده است. در این کشور نه تنها هر دولت مرکزی و محلی تاریخ خاص خود را داشته، بلکه هر استان، شهرستان، شهر، بخش، حتی خانواده­های بزرگ نیز دارای تاریخچه­ی مربوط به خود هستند. افزون براین، تاریخ دودمان مرکزی نیز معمولا به بخش­های مختلف تقسیم می­شده است: یعنی بخش­های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، فعالیت­های مذهبی، و خدمات اشخاص برجسته و غیره. تاریخ نگاران و اساتید رشته­ی تاریخ براین باورند که هیچ ملتی را نمی­توان یافت که به گستردگی تاریخ نویسان چینی، گذشته­ی تاریخی خود را با جزییات به ثبت رسانده باشند. (سابقی ، 1384)
مردم سرزمین [[چین]] را باید جزو ملت هایی به شمار آورد كه از آغاز دوره ی احساس نیاز  انسان به انتقال ایده و اندیشه ی خود به دیگران از طرق مختلف، به فكر كشف راه هایی پرداخت كه بتواند از طریق ثبت اندیشه ها، خود راجاودان سازد.


----[1]- Jiagu Wen.
گفته می شود كه كتابت در[[چین]]،2000سال پس از كشف و مورد استفاده قرار گرفتن علایم نوشتاری در بین النهرین آغاز شده است، یعنی حدود3000 سال پیش، مكتوب های اولیه ی چینی تحت عنوان جیاگووِن كه در واقع حروف تصویری هستند و بر روی كاسه ی لاك پشت ها حكاكی شده اند، متعلق به دوران [[سلسله شانگ]] است كه در قرن های 16 تا11پیش از میلاد حكمفرمایی می كرده اند. ولی چنانچه كشفیات اخیری كه از منطقه ای به نام جیاخو به دست آمده است ازسوی دانشمندان مورد تایید قرار گیرد.  


[2]- Jiahu.
[[فرهنگ جمع آوری كتاب در چین|تاریخ كتابت]] و استفاده از علایم نوشتاری انسان های اولیه درسرزمین [[چین]] به8600 سال قبل برخواهد گشت كه در آن صورت قدمت نوشته های كشف شده از جیاخو 3000سال بیشتر از آثار منطقه ی بین النهرین خواهد بود. ا
 
گرچه كشفیات منطقه ی جیاخو هنوز مورد توافق اكثرباستانشاسان قرار نگرفته و موجب مباحثات داغی بین اندیشمندان گردیده است، ولی این اختلافات و مباحثات چیزی از اهمیت و ارزش مكتوبات تاریخی به اثبات رسیده ی تاریخ باستان [[چین]] نمی كاهد و بلكه تأكیدی بر جدی بودن این ایده است كه فرهنگ تاریخ نویسی در[[چین]]، یكی از قدیمی ترین پدیده های جهان بوده و مردم این سرزمین جزو نخستین انسان هایی بوده اند كه از علایم نوشتاری برای ثبت وانتقال پیام تاریخی خود استفاده كرده اند<ref name=":1">سابقی، علی محمد (1384). شهر تاریخی زیتون(چوانجو)، یادگاری از حضور ایرانیان در چین، مجله چشم انداز، شماره 19.</ref>.
 
== نیز نگاه کنید به ==
 
* [[تاریخ چین]]
 
== کتابشناسی ==

نسخهٔ ‏۱۴ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۵۷

مردم سرزمین چین را باید جزو ملت هایی به شمار آورد كه از آغاز دوره ی احساس نیاز  انسان به انتقال ایده و اندیشه ی خود به دیگران از طرق مختلف، به فكر كشف راه هایی پرداخت كه بتواند از طریق ثبت اندیشه ها، خود راجاودان سازد.

گفته می شود كه كتابت درچین،2000سال پس از كشف و مورد استفاده قرار گرفتن علایم نوشتاری در بین النهرین آغاز شده است، یعنی حدود3000 سال پیش، مكتوب های اولیه ی چینی تحت عنوان جیاگووِن كه در واقع حروف تصویری هستند و بر روی كاسه ی لاك پشت ها حكاكی شده اند، متعلق به دوران سلسله شانگ است كه در قرن های 16 تا11پیش از میلاد حكمفرمایی می كرده اند. ولی چنانچه كشفیات اخیری كه از منطقه ای به نام جیاخو به دست آمده است ازسوی دانشمندان مورد تایید قرار گیرد.

تاریخ كتابت و استفاده از علایم نوشتاری انسان های اولیه درسرزمین چین به8600 سال قبل برخواهد گشت كه در آن صورت قدمت نوشته های كشف شده از جیاخو 3000سال بیشتر از آثار منطقه ی بین النهرین خواهد بود. ا

گرچه كشفیات منطقه ی جیاخو هنوز مورد توافق اكثرباستانشاسان قرار نگرفته و موجب مباحثات داغی بین اندیشمندان گردیده است، ولی این اختلافات و مباحثات چیزی از اهمیت و ارزش مكتوبات تاریخی به اثبات رسیده ی تاریخ باستان چین نمی كاهد و بلكه تأكیدی بر جدی بودن این ایده است كه فرهنگ تاریخ نویسی درچین، یكی از قدیمی ترین پدیده های جهان بوده و مردم این سرزمین جزو نخستین انسان هایی بوده اند كه از علایم نوشتاری برای ثبت وانتقال پیام تاریخی خود استفاده كرده اند[۱].

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد (1384). شهر تاریخی زیتون(چوانجو)، یادگاری از حضور ایرانیان در چین، مجله چشم انداز، شماره 19.