شهر معلولا در سوریه

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۲۰ توسط 127.0.0.1 (بحث) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)

شهر مرتفع «معلولا» (Maaloula) از بقایای دولت­شهر آرام دمشق است که هنوز آثاری از آن  باقی مانده است. معلولا به زبان آرامی یعنی «ورود». شهرت این شهر به دلیل وجود بناهای مذهبی مسیحی و دیگر ابنیه کهن است که سابقه آن به قرن دهم قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد.

در واقع، معلولا نماد مسیحیت در سوریه محسوب می­شود.


نمایی از یکی از بخشهای شهر معلولا


از ویژگی­های منحصر به فرد معلولا، تنگه­ها و مغاره­های فراوانی است که در دل صخره­ها به وجودآمده اند و هر یک به صومعه­ای راه دارد.

ساکنان این شهر هنوز هم از زبان آرامی (سریانی) در کنار عربی در مکالمات روزمره خود استفاده می‌کنند. این شهر کوچک در شهرستان «القطیفه» از استان ریف دمشق قرار دارد.


نمایی از یکی از تنگه­های صخره­ای معلولا که به یک صومعه منتهی می­شود.


نام و تاریخ بسیاری از این آرام­شهرها را تنها در کتب عهد عتیق می­توان یافت؛ خصوصاً آنهایی که رابطه­ای با فرمانروایان مقدس بنی اسرائیل داشته­اند؛ در هر حال، شرح وضعیت تمامی این دولت­شهرها که از خود، آثار باستانی مهمی در سوریه برجا گذاشته­اند، در حوصله این کتاب نیست؛ اما در سوریه پژوهی اهمیت بسیار دارد. شاید به جهت همین وضعیت نامتمرکز و بسیار متعدد  بوده­است که تاریخ قوم آرامی مانند سایر تمدن­های گذشته کاملاً مشخص نیست؛ در حالی که فرهنگ، زبان وتمدن قدرتمندی داشتند؛ آن قدر که دبیرانوعاً یا آرامی نژاد بودند و یا از فرهنگ و زبان آرامی بهره­مند بودند. بسیاری از واژگان آرامی؛ به عنوان مصطلحات رایج، دخیل در زبان فارسی باستان (کتیبه­های هخامنشی) شده­اند.


موقعیت دولت­شهرهای آرامی شرقی سوریه


موقعیت دولت­شهرهای آرامی غربی سوریه

«معلولا»، نام کهن­شهری است که آثار آن در سوریه هنوز قابل مشاهده است. این شهر تنها تجمع بشری موجود در جهان است که به زبان آرامی تکلم می‌کنند.