سینمای سودان
سینما
هنرمندان سودانی، در عرصه سینما، درخشش چندانی نداشتهاند و تولیدات سینمایی این کشور، بیشتر شامل فیلمهای کوتاه و مستند است.
در دهه 1970م. (دهه1350هـ.ش)، بخش سینمایی وزارت فرهنگ سودان، تنها دو فیلم تولید کرده است:
نخست؛ فیلم «دائر على حجر»، به کارگردانی سامی الصَّاوی، درباره صنایع دستی
دوم؛ فیلم«أربع مرات للأطفال»، به کارگردانی الطّیّب مهدی، درباره کودکان معلول
نخستین فیلم بلند سودانی، به نام «آمال و احلام» در سال 1970م. (1349هـ.ش) به کارگردانی ابراهیم ملاسی و تهیّهکنندگی الرّشید مهدی، تولید شده است.
انورهاشم، سه سال پس از فارغ التّحصیلی از دانشسرای عالی سینمای قاهره، دومین فیلم بلند سودان به نام «شروق» را در سال 1974م. (1353هـ.ش) بهعنوان کارگردان و تهیّه کننده، تولید کرد.
سینماگران سودان، به داستانهای قدیمی این سرزمین نیز توجّه کرده و کوشیدهاند برخی از آنها را به تصویر بکشند. مانند فیلم «تاجوج»، به کارگردانی جادالله جباره. رمانهای سودانی نیز در عرصه سینمای این کشور جایگاهی ویژه یافتهاند.
هنرمندان سودانی، با همکاری برخی کشورهای خارجی، به تولید فیلمهای مشترک هم، پرداختهاند. مانند فیلم «رحلة عیون» که در سال 1984م. (1363هـ.ش) با همکاری مصر تولید شده و فیلم «عرس الزّین» که با همکاری کویت ساخته شده است.
برخی از فیلمهای کوتاه سودانی، جایزههای جهانی هم کسب کردهاند. بهعنوان مثال، در سال 1970م. (1349هـ.ش) فیلم «و مع ذلك فالأرض تدور»، به کارگردانی سلیمان محمّد إبراهیم النّور، جایزه طلای یازدهمین جشنواره فیلمهای مستند مسکو را، از آنِ خود کرد و در همان سال، فیلم «الضّریح»، به کارگردانی الطّیّب مهدی، به جایزه طلای جشنواره فیلمهای کوتاه قاهره، دست یافت. در سال 1986م. (1365هـ.ش) فیلم «الجمل» به کارگردانی ابراهیم شدّاد، جایزه منتقدان جشنواره «کن» را کسب کرد.[۱]
جادالله جباره (کارگردان و فیلم بردار) و کمال ابراهیم(کارگردان) از چهرههای شاخص در عرصه سینمای سودان بهشمار میروند[۲].
کتابشناسی
- ↑ برگرفته از: 2008 ,http://ashorooq.net/index.php?option=com
- ↑ معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.305-306.