دشت های سودان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۳ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۴۷ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

سرزمین سودان، دشت گسترده رسوبی، با شیب ‌اندک است. ارتفاعات‌ این کشور که حدود پنج درصد از سرزمین‌های آن را شامل می‌شوند عبارت‌اند از: کوه‌های «آماتونج» در جنوب، تپّه‌های مُشرف بر دریای سرخ در شرق، کوه‌های «نوبه» در جنوب استان کردفان، کوه «میدوب» و «مرّة» در دارفور[۱].

مهم‌ترین  دشت‌های سودان، از نظر نوع خاک عبارت‌اند از:

1- دشت‌های‌ ماسه‌ای در بخش صحرایی و شبه صحرایی، در شمال و غرب سودان. اگرچه‌ این بخش چندان حاصلخیز نیست ولی  در برخی از‌ این دشت‌ها، توتون، بادام زمینی، کنجد و کرکدی[III]، کاشته می‌شود و قسمت مرتع‌ها و چراگاه‌های مناسبی برای دام‌ها، یافت می‌شود.

2- دشت‌های پوشیده از خاک رُس، در نواحی مرکزی و و شرق سودان که دربردارنده مهم‌ترین مناطق کشت پنبه و ذرّت هستند. در جنگل‌های‌ این  دشت‌ها، صمغ عربی و انواع چوب، قابل بهره‌برداری است.

3- دشت‌های پوشیده از خاک سرخ در جنوب سودان

4- دشت‌های پوشیده از رسوبات در کرانه‌های رود نیل و درّه‌ها، که حاصلخیزترین بخش از زمین‌های سودان به‌شمار می‌روند.

زمین‌های قابل کشت در جمهوری سودان حدود دویست میلیون(200/000/000) هکتار است. بیست درصد از زمین‌های قابل کشت‌ این کشور، یعنی چهل میلیون (40/000/000) هکتار آن را، مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر ظرفیت کشاورزی سودان تا پنج برابر, قابل افزایش است.[۱]

11/6 درصد از مساحت کل کشور سودان، به وسیله جنگل‌های، پوشیده شده است[۲]. جنگل‌های و مراتع طبیعی‌ این کشور، حدود پنجاه‌وهشت میلیون و پانصد هزار(58/500/000) هکتار از اراضی‌ این کشور را تحت پوشش دارند[۳][۴].

نیز نگاه کنید به

جغرافیای طبیعی سودان؛ دشت های اردن

پاورقی

[III] - در ایران به «کرکدی»، «چای ترش مکّه» گفته می‌شود ولی در اصل «کرکدی»، نوعی گیاه زینتی است که حدود دو متر بلندی دارد. گلبرگ های خوش رنگ و خوش عطر این گیاه زینتی، برای تولید داروهای کاهش فشار خون، تقویت ضربان قلب، برخی آنتی بیوتیک ها و رنگ های خوراکی به کارمی‌رود. یکی از بهترین انواع کرکدی، در سودان تولید می‌شود و سودانیان، با گلبرگ های خشک شده آن، چای و شربت، تهیّه می‌کنند ومی‌نوشند.

کتابشناسی

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ برگرفته از http://www.ttea.gov.sd/turba.htm
  2. وزارة الإعلام جمهورية السّودان(2011). السّودان: أرض الفرص، حقائق و أرقام . الخرطوم: وزارة الإعلام، يوليو .4
  3. برگرفته از http://www.sudan.net/facts.php
  4. معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.19-20.