زیارت خانه خدا در مالی
زیارت خانۀ خدا و سفر حج، یکی از مناسک مهم دین اسلام و در نزد مسلمانان مالی، جلوهای از عشق به معبود و پروردگار متعال است. در واقع پیروان اسلام در این سرزمین، حج را بالاترین سعادتی میدانند که نصیب مسلمانان واجد شرایط میشود. یکی از بزرگترین معضلات مسلمانان مالی، همچون دیگر کشورهای آفریقایی، فقری است که مردم گرفتار آن هستند و از اینرو، زیارت خانۀ خدا برای مسلمانانی كه بهسختی معیشت خانواده خود را تأمین میكنند، رؤیایی دور از تحقق است. بنابراین، معدود افرادی که با کمک سازمانها، مؤسسات اسلامی بینالمللی و کشورهای اسلامی، به فیض زیارت خانۀ خدا نائل میشوند، آن را نوعی تفاخر و برتری برای خود میدانند. لقب الحاج نیز که معمولاً پس از بازگشت حجاج به کشور، تا پایان عمر پیشوند نام آنها میشود، منتهای آرزوی هر مسلمان در این کشور است.
در حال حاضر سفر حج را دولت مالی با هماهنگی سازمان شورای حج مالی انجام میدهد و این سازمان همه ساله در موسم حج، گروهی از مسلمانان را با هزینۀ شخصی آنها به عربستان اعزام مینماید. در این سفر، حجاج معمولاً با مشکلات فراوانی مواجهاند كه هنگام حضور در شهرهای مكه و مدینه و انجام مناسک حج واجب، بیشتر نمایان میشود. این امر كه ناشی از کمبود امکانات و عدم مدیریت مسئولان سازمان شورای حج مالی است، بارها موجب اعتراض حجاج این کشور شده و آنها سازمان شورای حج مالی را به سوءمدیریت و بیتدبیری در خصوص اسکان حجاج متهم کردهاند و با آنکه این سازمان هر سال قول میدهد نواقص موجود را در سالهای آینده مرتفع سازد، حجاج مالیایی همه ساله با مشکلات فراوانی روبهرو هستند[۱].
عشق و علاقۀ مسلمانان مالی به حج، علاوهبر اهمّیت والای این فریضه، به تاریخ این کشور و سفر باشکوه امپراطور منسا موسی به حج بازمیگردد که موجب شهرت کشور مالی در سراسر جهان آن روزگار شد. سفر حج، علاوهبر نقش و اهمّیت بسیار آن در آشنایی اندیشمندان، علما و مردم عادی در این فضای روحانی و مملو از معنویت، از دیرباز عاملی مهم در توسعۀ دیدگاه فکری و دینی مسلمانان این کشور و انتقال معارف و اندیشههای اسلامی به آنان بوده است.[۲]
نیز نگاه کنید به
جامعه و نظام اجتماعی مالی؛ آداب و رسوم کشور مالی؛ سنتهای اسلامی در مالی
کتابشناسی
- ↑ عرب احمدی،امیربهرام(1388). "تمبوکتو گوهری تابناک در قلب صحرای بزرگ آفریقا"، فصلنامۀ آفریقا، 1(3): ص116-117
- ↑ عرب احمدی ، امیر بهرام (1391).جامعه و فرهنگ مالی. تهران: موسسه فرهنگی و هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی ،ص73.