توپوگرافی اردن
این کشور به طور عمده از یک فلات به ارتفاع 700 الی 1000 متر تشکیل شده که درهها و گلوگاههای باریک، آن را به تلههایی بلند و تعداد کمی مناطق کوهستانی تبدیل کردهاند. شکستگیهای سطح زمین در شکاف عظیم زمین شناسی که به سمت جنوب، از دره اردن و میان خلیج عقبه و دریای سرخ عبور میکند کاملا مشهود است، این شکستگی به تدریج در جنوب کشور ناپدید میشود. بزرگترین بخش کرانه باختری بیابان است که بیانگر شکل زمین و ویژگیهای دیگر مرتبط با این خشکی وسیع است. بخش گستردهای از شن و ماسه و تپههای شنی، به خصوص در جنوب و جنوب شرقی، همراه با دشت نمک وجود دارد. تنها گیاهانی که توانستهاند لرزشهای گاه و بیگاه تپههای ماسه سنگی و کوههای کم ارتفاع را تحمل نموده و در این منطقه رشد کنند، گیاهانی هستند که فقط مدت کوتاهی پس از بارش زمستانی رشد نموده و سپس از رشد باز میایستند. در این مناطق موجودات محدودی میتوانند زندگی کنند و این منطقه کمجمعیتترین مکان اردن محسوب میشود.
به علت گود بودن قسمت غربی کرانه باختری، صحرا به سمت کوهستانهای اردن افزایش مییابد. کشوری استپی با فلاتهای آهکی که برشهای بلند و عمیق با متوسط ارتفاع 900 متر دارد. نشستهای گاه به گاه در این منطقه به 1200 متر در قسمت شمالی و بیش از 1700 متر در بخش جنوبی میرسد. مرتفعترین نقطه در کوه رم (Jabal Ramm) به ارتفاع 1754 متر میباشد، کوهستانها محل روستاهای قدیمی هستند. لبه غربی این دشتها یک پرتگاه را در راستای شرقی رود اردن، عمق دریای مرده و ادامه آن جنوب دریای مرده را شکل میدهد. اغلب وادیها از دشتها تا فرو رفتگی ها زهکشی شدهاند تا در مدت کوتاه بارشهای زمستانی بتوانند آب مورد نیاز را تأمین کنند[۱].
به طور خلاصه بخش اعظم اردن بادیه (۷۸/۴ درصد كل مساحت) تشكیل میدهد. همچنین ۱۱/۲ درصد به دشتها و ۹/۲ درصد به درهها و ۰/۶ درصد به كوهها اختصاص دارد و همین درصد از سرزمین اردن را آب پوشانده است[۲].
نمودار مساحت اردن بر اساس مناطق جغرافیایی به صورت زیر نمایش داده میشود[۳]:
کتابشناسی
- ↑ M.H. Seyd. World Infopedia Jordan. NewDelhi,p. 92
- ↑ M.H. Seyd. World Infopedia Jordan. NewDelhi,p. 93, 94
- ↑ برگرفته از https://www.dos.gov.jo/دائرة الاحصائات العامة الاردن