مکتب کگون ژاپن

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۳:۳۷ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''مکتب "کِگون"(華厳宗/Kegon shū):''' این مکتب هم به دوره نارا تعلق دارد و توسط "روبن"[1] در ژاپن بنیان گذاشته شد. معبد اصلی آن "تودایجی"[2] واقع در نارا است. کتاب اصلی این مکتب "حلقه گل" است و بر اساس نیایش بودیساتوای روشنایی (وایروچانا) شکل گرفته است. پیروان...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مکتب "کِگون"(華厳宗/Kegon shū): این مکتب هم به دوره نارا تعلق دارد و توسط "روبن"[1] در ژاپن بنیان گذاشته شد. معبد اصلی آن "تودایجی"[2] واقع در نارا است. کتاب اصلی این مکتب "حلقه گل" است و بر اساس نیایش بودیساتوای روشنایی (وایروچانا) شکل گرفته است. پیروان آن حدود چهل هزار نفر تخمین زده می‌شود.

راهب ارشد این معبد در حال حاضر "کوسه موریموتو"[3] است که تحصیلات دانشگاهی خود را در حوزه مطالعات اسلامی انجام داده است. او مدتی را در دانشگاه الازهر تحصیل کرده و مترجم «مقدمه تاریخ ابن خلدون» به زبان ژاپنی نیز هست. همین طور او در طی سفر سید محمد خاتمی (به عنوان رئیس جمهور) و حسن روحانی (به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی) به ژاپن و نارا، از آنان میزبانی کرده است.

آموزه اصلی مکتب کگون بر اساس "یکی بودگی میان بودا (حقیقت مطلق) با انسان" است. در این مکتب حقیقت مطلق در قالب نور الانوار در نظر گرفته می‌شود که با پرتو افشانی خود دیگر پدیده‌ها را به عرصه ظهور می‌آورد. از این منظر این مکتب قرابت ساختاری خاصی با فلسفه سهروردی در ایران پیدا می‌کند. پذیرش اصل "وحدت در کثرت" رکن بنیادین این مکتب است.

مکتب کگون اگر چه در دوره نارا به ژاپن وارد شد، اما سابقه‌ای طولانی در تفکر چین دارد. همین طور گفته می‌شود، بخش‌هایی از کتاب اصلی این مکتب یعنی حلقه گل، در سرزمین ختن نوشته شده و کهن‌ترین نسخه‌ای هم که در حال حاضر در دست است، در ختن گردآوری شده است. این ختن همان ختن سیاوش پهلوان اساطیری شاهنامه است. علاوه بر این بزرگترین متفکر این مکتب یعنی "فازانگ" به ژاپنی "هوزو"[4] تبارش به ایرانیان سغدی می‌رسد.


[1] 良弁/Rōben(689 – 773).

[2] 東大寺/Tōdaiji.

[3] 森本公誠/Morimoto Kōsē(1934-   ).

[4] 法蔵/Hōzō/Fazang(644-712).