آموزش عالی تونس

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۵ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۳:۲۵ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «نظام دانشگاهی تونس به دو گونه دولتی و خصوصی اداره می‌شود و زبان علمی و سیستم غالب آن فرانسوی است و در دهه‌های گذشته تغییرات گسترده‌ای را به خود دیده است که آخرین نوع آن به نظام «آمد» موسوم است. أمد مخفف حروف نخست کلمات اجازة (لیسانس) ماجستیر (ف...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نظام دانشگاهی تونس به دو گونه دولتی و خصوصی اداره می‌شود و زبان علمی و سیستم غالب آن فرانسوی است و در دهه‌های گذشته تغییرات گسترده‌ای را به خود دیده است که آخرین نوع آن به نظام «آمد» موسوم است. أمد مخفف حروف نخست کلمات اجازة (لیسانس) ماجستیر (فوق‌لیسانس) و دکتری است که از سال تحصیلی ۲۰۰۶-۲۰۰۷ میلادی به اجرا گذاشته شده است. ۴،۹% از بودجه دولت به بخش دانشگاهی اختصاص دارد.

بخش۳. دانشگاه‌ها

امروزه، ۱۹۵ مؤسسه دانشگاهی در تونس وجود دارد که از این تعداد ۱۶۵ مؤسسه زیر نظر وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی و ۳۰ مؤسسه نیز با مدیریت مشترک این وزارت با دیگر وزارتخانه‌های تونسی و ۴۴ مؤسسه دانشگاهی دیگر نیز توسط بخش خصوصی اداره می‌شود.

دانشگاه زیتونه. مسجد زیتونه در سال ۱۱۶ قمری ساخته شد و از سال ۱۲۰ قمری به مکانی جهت تدریس علوم اسلامی تبدیل شد و در حقیقت جزء قدیمی‌ترین دانشگاه‌های علمی جهان اسلام


است، این مکان که پیش از استقلال به مؤسسه الجامع‌الاعظم معروف بود، در سال ۱۹۵۶ میلادی به دانشگاه زیتونه تغییر نام داد که در حقیقت یک دانشکده بود. این دانشگاه دارای۲۵۰۰ دانشجو و ۷۲ استاد در رشته‌های مختلف علوم اسلامی است. المعهد العالی لاصول الدین، المعهد العالي للحضاره الاسلامیه و مرکز الدراسات الاسلامیه مؤسسه‌های وابسته به آن است. علوم قرآن، فقیهان تونس، تاریخ دانشگاه زیتونه و مقایسه ادیان گروه‌های پژوهشی فعال دانشگاه است.

دانشگاه تونس. این دانشگاه در سال ۱۹۸۸ میلادی تأسیس شد و در مقاطع لیسانس، فوق‌لیسانس و دکتری در رشته‌های علوم انسانی دانشجو می‌پذیرد و از معتبرترین دانشگاه‌های تونس است در این دانشگاه ۱۱۳ رشته تخصصی، ۲۸۰۰۰ دانشجو و ۱۸۶۱ مدرس وجود دارد.

دانشگاه تونس المنار. این دانشگاه از معتبرترین دانشگاه‌های تونس است و در رشته‌های حقوق و علوم سیاسی، پزشکی، اقتصاد و مدیریت، ریاضی و فیزیک و دیگر علوم پایه، انسانی و تجربی دانشجو می‌پذیرد.۲

دانشگاه قرطاج. این دانشگاه در رشته‌های علوم انسانی دانشجو می‌پذیرد.۳

دانشگاه جندوبه. در این دانشگاه رشته‌های علوم انسانی و کشاورزی تدریس می‌شود.

۱ نشانی اینترنتی: www.uz.rnu.tn ۲، نشانی اینترنتی: www.utm.rnu.tn ۳. نشانی اینترنتی: www.ucar.rnu.tn ۴ نشانی اینترنتی: www.uj.rnu.tn

3 ۲۴۱


۲۴۲

دانشگاه منوبه. این دانشگاه در سال ۲۰۰۰ میلادی راه‌اندازی شده است و در رشته‌های رسانه، فناوری و علوم انسانی فعالیت می‌کند. دانشگاه سوسه. این دانشگاه به سال ۱۹۸۶ میلادی راه‌اندازی شد و در رشته‌هایی، مانند علوم پایه، علوم انسانی، علوم تجربی و هنر دانشجو می‌پذیرد.

دانشگاه قیروان، این دانشگاه در سال ۲۰۰۴ میلادی تأسیس شده است و در رشته‌های علوم انسانی و علوم پایه دانشجو می‌پذیرد. دانشگاه منستیر. این دانشگاه که در سال ۲۰۰۴ میلادی تأسیس شده است، از مراکز دانشگاهی مهم تونس در رشته‌های پزشکی به‌ویژه در رشته دندان‌پزشکی است.

دانشگاه صفاقس. این دانشگاه در رشته‌های علوم انسانی (به‌ویژه اقتصاد) و علوم تجربی فعال است و برای نخستین‌بار رشته دکتری اقتصاد اسلامی در تونس به سال ۲۰۱۳ میلادی در این دانشگاه راه‌اندازی شد.

دانشگاه قابس. این دانشگاه در سال ۲۰۰۳ میلادی تأسیس و در رشته‌هایی از علوم پایه فعال است.

دانشگاه قفصه. این دانشگاه در سال ۲۰۰۴ میلادی تأسیس شده است و دارای رشته‌هایی در علوم انسانی و علوم ارتباطات است.

۱، نشانی اینترنتی: www.uma.rnu.tn ۲، نشانی اینترنتی: www.uc.rnu.tn

۳. نشانی اینترنتی: www.univ-k.rnu.tn ۴ نشانی اینترنتی: www.um.rnu.tn ۵. نشانی اینترنتی: www.uss.rnu.tn

۰۶ نشانی اینترنتی: www.univgb.rnu.tn ۰۷ نشانی اینترنتی: www.ugaf.rnu.tn


دانشگاه مجازی تونس. این دانشگاه در سال‌های اخیر راه‌اندازی شده است و از طریق مجازی دانشجو می‌پذیرد.۱ از دیگر مراکز آموزش عالی تونس می‌توان به مرکز پژوهش‌ها و مطالعات اقتصادی و اجتماعی" وابسته به دانشگاه تونس اشاره کردکه با حمایت مالی مؤسسه امریکایی «فورد» راه‌اندازی شده است. مرکز «النشرالجامعی» وابسته به وزارت آموزش عالی نیز که در سال ۱۹۹۶ راه‌اندازی شده، از مهم‌ترین مراکز نشر کتاب‌های دانشگاهی است.

بخش۴. تعداد دانشجو

تعداد دانشجویان تونس در سال ۲۰۱۲ میلادی تقریبا ۳۴۰ هزار نفر بوده است که %۶۱ از این جمعیت دانشجویی را دانشجویان دختر به خود اختصاص داده‌اند. تعداد استادان دانشگاه‌های تونس۲۲۴۱۰ نفر است که ۱۰۵۹۷ نفر از آنها را زنان تشکیل می‌دهند. بیش از ۱۹۰۱ دانشجوی خارجی از ۵۶ کشور نیز در تونس مشغول به تحصیل هستند که اغلب آفریقایی هستند. آموزشگاه زبان‌های زنده بورقیبه۳ از مهم‌ترین مراکز دانشگاهی آموزش در تونس، به‌ویژه منطقه شمال آفریقا در زمینه آموزش زبان‌های عربی و فرانسه به فراگیران است، تعداد ۱۷۰۹ دانشجوی تونسی بورسیه‌ای در سال ۲۰۱۲ میلادی به خارج از کشور، به‌ویژه کشورهای اروپایی مانند فرانسه و ایتالیا، اعزام شده‌اند. تونس در سال ۲۰۱۱ میلادی درمجموع ۷۴۱۳۳ فارغ‌التحصیل دانشگاهی داشته است.۲ در یک نگاه کلی می‌توان ۱ نشانی اینترنتی: www.uvt.rnu.tn

)

۲۴۳

۲ مرکز البحوث و الدراسات الاقتصادیة و الاجتماعیة. ۰۳ معهد بورقیبه للغات الحیه.

وزارت آموزش عالی تونس به نشانی اینترنتی: www.mes.tn


گفت، آموزش عالی در تونس درجه علمی قابل قبولی دارد. پس از انقلاب تونس قانون ممنوعیت داشتن حجاب در دانشگاه‌ها

لغو شد و با حضور پلیس امنیتی در دانشگاه نیز مخالفت گردید و زمزمه احیای دانشگاه زیتونه و اسلامی‌کردن دانشگاه‌ها نیز شروع شده است.

۲۴۴