موپتی در مالی
شهر موپتی از مشهورترین شهرهای مالی و مرکز استان پنجم این کشور است. موپتی از نظر قدمت یکی از شهرهای تاریخی و اسلامی مهم کشور مالی بهشمار میرود. تاریخ تأسیس موپتی به قرن دوازدهم و اوایل ورود تجّار مسلمان به این سرزمین بازمیگردد. موپتی در دورۀ حاکمیت الحاج عمرتال پادشاه سلسلۀ توکولور به اوج عظمت خود رسید و اهمّیت خود را در این کشور از آن زمان حفظ کرده است.
جمعیّت فعلی موپتی در حدود صد هزار نفر است و بهدلیل آنکه در میان دو رودخانۀ نیجر و بانی قرار دارد و وجود سدهای خاکی متعدّدی که شهر را از سیلاب این دو رودخانه حفظ میکند، از شهرت زیادی برخوردار است. شغل اکثر مردم موپتی کشاورزی، ماهیگیری و دامداری است[50] در این شهر مساجد زیادی وجود دارد که مسجد کوموگل از مشهورترین آنها بهشمار میرود .(www.mud mosques of mali.com)
مردم موپتی اکثراً مسلماناند و تعداد اندکی از آنها را مسیحیان و پیروان آیینهای سنتی تشکیل میدهند. در حومۀ این شهر خرابههای شهر تاریخی حمداللهی نیز وجود دارد که شیخ سلطان احمدو در سال 1819 احداث و در سال 1862 الحاج شیخ عمرتال پس از تصرف، آن را ویران کرد. در شهر موپتي دهها مدرسه قرآني وجود دارد از این رو موپتی به شهر قرآني مالي شهرت يافته است. (احمدی: 211)