سودان
جمهوری سودان، كشوري عربيـ آفريقايي است كه حدود 000/882/1 كيلومتر مربع وسعت دارد و از نظر مساحت دومين كشور آفريقايي، بعد از الجزاير، سومين كشور عربي، بعد از عربستان و الجزاير و شانزدهمين كشور جهان، بهشمارميرود.
اين سرزمين با هفت كشور، مصر و ليبي از شمال ، چاد و آفريقاي مركزي از غرب ، اتيوپي و اريتره از شرق و جمهوري سودان جنوبي از جنوب همسايه است و درياي سرخ آن را از عربستان سعودي جدا ميكند. بنابر این میتوان گفت سودان، در محل به هم پیوستن و در هم آمیختن فرهنگهای گوناگون است. فرهنگ مردم این سرزمین، آمیزهای از فرهنگهای کشورهای آفریقایی، عربی، خاورمیانه و سواحل دریای مدیترانه است. بیش از پانصد قبيله در سودان سکونت دارند که از تيرههاي عرب و آفريقايي، اهالي نوبه ياتركان مهاجر تشكيل شده اند. جمهوري سودان را به علّت تنوع نژادي و فرهنگي، «آفريقاي كوچك» ناميده اند.
زبان رسمي جمهوري سودان، عربي است و زبان انگليسي نيز، بهعنوان زبان دوم در بخشهاي اداري و آموزشي این كشور رواج دارد.
در دی ماه1389 جمعیّت سودان ، 625/419/33 نفر برآورد شده است. 7/96 در صد از مردم سودان مسلمان، 3 درصد مسيحي و 3/0 درصد پيروان اديان بومي هستند.
مسلمانان این سرزمین ، غالباً مالكي مذهب هستند و بخش قابل توجّهي از آنان ، با پیروی از صوفيّه، به آداب و رسوم آنان مقيّدميباشند. طريقتهاي مختلف صوفيه در سراسراين كشور حضور دارند و از نفوذ فوق العادهاي برخوردارند.
بيشتر مسلمانان سودان به حفظ قرآن کریم اهتمام میورزند. بهطوریکه دانشگاه قرآن کریم و علوم اسلامی، با یرگزاری آزمونهای رسمی، برای بيش از پانصد هزار (500000 ) نفر از سودانیان گواهینامه حفظ کل قرآن کریم صادر کرده است. بدینترتیب، شاید بتوان سودان را «سرزمين حافظان قرآن» ناميد. علاقمندي به اهل بيت عصمت و طهارت (ع) هم، يكي از ويژگيهاي بارزِ مسلمانان این کشور است.
جمهوري سودان در سازمانها و اتّحاديههاي مهم بين المللي و منطقهاي ، بويژه اتّحاديه آفريقا، سازمان كنفرانس اسلامي و جامعه كشورهاي عربي عضويت و حضور مؤثر دارد و در میان کشورهای عربی و آفریقایی از اهمّیّت و جایگاه ویژهای برخوردار است.
جمهوری سودان، در اغلب مسائل مهمّ بینالمللی با جمهوری اسلامی ایران مواضع مشترک یا همسو دارد. در طول سه دهه اخیر، روابط فیمابین دو کشور، اندک اندک گستردهتر شده است.
این مجموعه، با هدف تبیین اوضاع فرهنگی و اجتماعی سودان در دوازده بخش به شرح زیر تدوین شده است:
بخش نخست: کلیات، شامل جغرافیای طبیعی، جغرافیای انسانی و تاریخ
بخش دوم: جامعه سودان و نظام اجتماعی آن
بخش سوم: سیاست و حکومت
بخش چهارم: روابط خارجي كشور سودان
بخش پنجم: وضعیت فرهنگی
بخش ششم: جايگاه و نقش دين و مذهب در جامعه و سياست
بخش هفتم: فرهنگ عمومي و ويژگيهاي فرهنگی
بخش هشتم: زبان و ادبيات
بخش نهم: جایگاه و نقش هنر در جامعه
بخش دهم: نظام آموزشي
بخش یازدهم: رسانه و وسايل ارتباط جمعي
بخش دوازدهم: روابط با جمهوری اسلامی ایران