کشته شدن شاه عبدالله
عبدالله بن الحسین با نام شناختهشده عبدالله یکم (زاده ۱۸۸۲ میلادی در مکه - درگذشته ۲۰ ژوئیه ۱۹۵۱ در اورشلیم) دولتمرد عرب و نخستین فرمانروای اردن هاشمی (میان سالهای ۱۹۴۶ تا ۱۹۵۱) بود.
زندگینامه
او دومین فرزند شریف حسین فرمانروای حجاز و دانشآموخته شهر استانبول (که آنهنگام بخشی از امپراتوری عثمانی شمرده میشد) بود. در سرآغاز سال ۱۹۱۴ وی به جنبش ناسیونالیستهای عرب که خواهان استقلال سرزمینهای عربنشین امپراتوری عثمانی بودند، پیوست و نقش مهمی در گفتگوهای پنهانی بریتانیاییها در مصر با پدرش و سرانجام آشکار ساختن خروش عربها دربرابر عثمانیان (۱۰ ژوئن ۱۹۱۶) ایفا کرد. به سال ۱۹۲۰ کنگره عراق وی را شاه مشروط آن کشور اعلام داشت، ولی عبدالله بن حسین، آنرا نپذیرفت و جایگاه پادشاهی عراق به برادر او فیصل یکم سپرده شد. عبدالله، امارت فرا-اُردن (Transjordan) را اشغال نمود و تهدید کرد که به سوریه لشکر خواهد کشید. او برای جدا شدن فرا-اردن از قیمومیت بریتانیا در فلسطین با انگلیسیها گفتگو کرد.
اتحاد کشورهای عربی
عبدالله که آرزوی پدیدآوری پادشاهی متحد عربی که در برگیرنده سرزمینهای سوریه، عراق و فرا-اُردن باشد را در سر داشت در جنگ جهانی دوم به طور موثری جانب بریتانیا را گرفت و ارتش او که با نام لژیون عرب شناخته میشد، کارآییترین نیروی ارتش در جهان عربها به شمار میرفت، در اشغال سوریه و عراق به دست بریتانیا در ۱۹۴۱ به یاری انگلیسیها شتافت. فرا-اُردن به سال ۱۹۴۶ به استقلال دست یافت و عبدالله بن الحسین در ۲۵ ماه مه همان سال به عنوان سلطان آن، در شهر اَمان تاجگذاری کرد. در جنگ با اسرائیل در سال ۱۹۴۸ ارتش او بر سرزمینهای غرب رودخانه اردن در فلسطین (که به کرانه باختری مشهور شد) چیره شد و اورشلیم شرقی، از دسته بیشتر ناحیه کهن این شهر را گرفتند. دو سال پس از آن، او کرانه باختری را ضمیمه قلمرو پادشاهی خود ساخت و نام آن را به اردن دگرگون ساخت. این الحاق، خشم متحدان عرب پیشین او، سوریه، مصر و نیز عربستان سعودی را که خواهان پدیدآوری دولت مستقل فلسطینی در آن نواحی بودند، برانگیخت[۱].
به قتل رسیدن شاه عبدالله
بعد از دفاع موفقیت آمیز اعراب از اورشلیم، شاه عبدالله برای شرکت در نماز جمعه در مسجد الاقصی به آن جا سفر کرد. در تاریخ 2 جولای 1951 شاه عبدالله به همراه شاهزاده حسین عازم مسجد بودند که شخصی تنها، شاه عبدالله را به ضرب گلوله به قتل رساند. قاتل به شاهزاده حسین نیز تیراندازی کرد اما او جان سالم به در برد.
پیوند به بیرون
ترور "ملك عبداللَّه" اولين پادشاه اردن هاشمي (1951م) قابل بازیابی از http://t27.ir/calender/3699/gallery
کتابشناسی
- ↑ عبدالله یکم(بی تا). ویکی پدیای فارسی. قابل بازیابی ازhttps://fa.wikipedia.org/wiki/