آبشار ويكتوريا
آبشار ویکتوریا از بزرگ ترين و مهم ترين آبشارهاي جهان است و در شمال غرب زيمبابوه قرار دارد.دیوید لیوینگستون، کاشف مشهور اسکاتلندی در سال ۱۸۵۵ میلادی، اولین غربی بود که آبشار ویکتوریا را کشف و به افتخار ملکه ویکتوریا،آن را آبشار ویکتوریا نامید.(حمیدی نیا،110:1393)
این آبشار در زبان بومیان منطقه "موسی اوآ تونیا" خوانده میشد که به معنی "مه خروشان" است.لیوینگستون در خاطرات خود مینویسد: "هیچ کس نمیتواند زیبایی این آبشار را با هیچ منظرهای در انگلستان مقایسه کند. هیچ فرد اروپایی تا به حال چنین چشماندازی ندیده است، چشماندازی چنان زیبا که احتمالاً فرشتهها هم هنگام پرواز مسحور آن میشوند".
بخش عظیم آبشار ویکتوریا در زیمبابوه و بخش کوچکتری از آن در زامبیا قرار دارد.ارتفاع آبشار 108 متر و پهنای آن بالغ بر 6/1 کیلومتر(یک مایل) و حجم آب عبوری آن در هنگام پر آبی بالغ بر 550 هزار متر مکعب در دقیقه است. این آبشار بخشی از رودخانه "زامبزی" و در میانه راه این رودخانه(به طول بیش از 2700 کیلومتر) واقع است.آبشار ویکتوریا با ارتفاع ۱۰۸ متر (۳۶۰ پا)، بلندترین آبشار جهان می باشد.عرض دو سوی آبشار ویکتوریا به ۱۷۰۰ متر (۵۵۷۷ پا) میرسد.این رود پیش از رسیدن به آبشار، مسافت قابل توجهی را بر بستری از سنگهای بازالت و در میان درههای ایجاد شده با تپههای ماسه سنگی طی میکند.در نقاطی از رودخانه که عرض آن وسیعتر میشود، جزیرههای کوچک پوشیده از درخت به چشم میخورد و تعداد این جزیرهها با نزدیک شدن رودخانه به محل آبشار افزایش پیدا میکند. جزیرههای فراوانی که در محل تاج آبشار قرار دارند، باعث میشوند تا آب رودخانه به شکل چند آبشار جداگانه درون این دره سرازیر شود.
آبشار ویکتوریا از دیدنی ترین پدیده های طبیعی جهان و از جاذبه های توریستی زیمبابوه است و سالانه صدها هزار گردشگر از آن بازدید می کنند.