طریقت لاین(مهدویه) سنگال
لاین از لفظ عربي ”الهیين“ كه به معناي افراد خدائی يا خداگرايان مي باشد گرفته شده است. نام" لاين" (Laien) اين نامگذاري از يك آيه قرآني دعوت کننده به توحید و یگانه پرستی[1] آمده (و گفت خدا، نگیرید خدایانی دوگانه، جز این نیست که اوست خداوند یگانه، پس مرا بپرستید) كه شعار طریقه را تشكيل مي دهد. در سنگال لاين را پيروان "ليباس چاو" (Libasse Thiaw) مي دانند كه به نام "ليمامواله" (Limmamou lah) يعني امام برگزيده توسط خدا معروف است. آنها اصولاً در شبه جزيره داكار متمركز شده اند و مكان پارسايان آنها "يوف"(Yoff) و "كمبرن"(Camberene) مي باشد.
بنيانگذار طریقه در سال 1843 در روستاي يوف واقع در منطقه اي از داكار متولد گرديد. او از سال 1887 تا 1909 (سال فوتش) با موعظه، ايمان و اعتقاداتي كه طریقه اش را از بقيه طریقه ها منفك مي نمايد، شناخته مي شد. این طریقه مورد احترام اکثر ماهیگیران سنگالی بوده و اکثر افرادی که به نحوی با دریا سروکار دارند پیرو این طریقهاند. پیروان لاین معتقدند رهبرشان که همان مهدی(عج) است، سرانجام ظهور کرده و جهان را پر از عدل و داد میکند. اين طریقه به لحاظ فقهي, تابع مذهب مالكي هستند. ليكن برخي احكام خاص براي اتباع اين مكتب وضع شده است از قبيل: حرمت تدخين, موسيقي, تربيت سگ و خريد و فروش آن, عدم حرمت استفاده طلا براي مردان و غيره.
رفتار علماي سنگالي، رهبران مجامع مسلمان نسبت به ليمامو مبتني بر رد و عدم پذيرش او مي باشد. در واقع علماء اساس مأموريتش را رد مي كنند. چون قرآن بطور واضح و آشكار تأكيد مي كند كه حضرت محمد(ص) نشان آخرين پيامبري خدا را دارد و اين بدان معناست كه در اسلام هيچ پيامبر بعد از محمد (ص) نمي تواند آمده باشد و اين اتفاق نظري است كه به قرون اوليه اسلام تا به امروز برمي گردد.
نیز نگاه کنید به
پاورقی
- (وَقَالَ اللّهُ لاَ تَتَّخِذُواْ إِلـهَيْنِ اثْنَيْنِ إِنَّمَا هُوَ إِلهٌ وَاحِدٌ فَإيَّايَ فَارْهَبُونِ سوره نحل 51 )[1]