روابط خارجی گرجستان با اتحادیه اروپا
روابط با اتحادیه اروپایی
ادغام گرجستان در ساختارهای اروپایی از جمله اولویت های اصلی سیاست خارجی این كشور می باشد. گرجستان همواره تلاش نموده تا به عضویت ناتو و اتحادیه اروپایی درآید ولی این امر تاكنون محقق نشده است. مقامات گرجستانی كه اولویت نخست خود را به الحاق به نهادهای اروپایی معطوف ساخته اند و با جنگ آگوست واگرایی نهایی خود را از روسیه نشان دادند، معتقدند عملیاتی شدن این برنامه منافع متقابل زیادی برای كشورهای منطقه و همچنین اتحادیه اروپا در بر خواهد داشت. از منظر آنها كشورهای منطقه در قالب این برنامه و به شكل جمعی به شكل بهینه تری قادر به كنترل مرزهای خود خواهند بود كه از این طریق نه تنها خود آنها، بلكه كل اتحادیه اروپا سود خواهد برد. به اعتقاد آنها با اجرایی شدن این برنامه كشورهای منطقه در خواهند یافت كه تمام راه ها به مسكو ختم نمی شود و آنها م یتوانند به حاشیه امن بیشتری تعاملات خود را به سوی اروپا سمت دهند.
از سوی دیگر منطقه قفقاز جنوبی نیز در سیاست خارجی اروپاییان از اهمیت بسزایی برخوردار است و همواره از آن به عنوان یك منطقه مهم و حیاتی می نگرد. لذا به دنبال برقراری یك رابطه نزدیك با این كشورها و همكاری تنگاتنگ با آنها و به ویژه گرجستان به خاطر موقعیت جغرافیایی و سیاست گرایش به غرب آن میباشند. وجود گاز منطقه و واقع شدن گرجستان در مسیر ترانزیتی و به عنوان یكی از مسیر های مطمئن برای انتقال انرژی به اروپا دلیل توجه اصلی اروپا به داشتن روابط با گرجستان و گسترش آن است.
اتحادیه اروپا در راستای سیاست همسایگی، علاوه بر كمكهای اقتصادی فعلی برای اجرای پروژه های اقتصادی در گرجستان، نیازمند آن است كه تعرفه های ترجیحی بیشتری به كالاهای گرجی اختصاص داده و سرمایه گذاری بیشتری در آن كشور انجام دهد، زیرا حل معضلات اقتصادی برای تداوم ثبات سیاسی و اصلاحات سیاسی اقتصادی در گرجستان اجتنا بناپذیر است و در صورت عدم حل مشكلات اقتصادی مانند بیكاری، فقر و درآمد سرانه پایین، ممكن است ثبات مورد نظر اتحادیه اروپا در گرجستان از بین برود كه این مسئله در راستای سیاست همسایگی اروپا نیست. تدوین و هدف از « مشاركت شرقی » اتحادیه اروپا اخیراً برنامه ای را تحت عنوان آن را ارائه كم كهای فوری و بلندمدت به شش كشور حاضر در قفقاز جنوبی اعلام كرده است. بر اساس اعلام خوزه مانوئل باروسو، رئیس دور های كمیسیون اروپا برنامه جدید اتحادیه اروپا به طور ویژه با هدف پیشبرد دموكراسی و اقتصاد بازار همكاری با گرجستان، آذربایجان، ارمنستان، اوكراین، بلاروس و مولداوی تدوین شده است. بر اساس این برنامه قرار است اتحادیه اروپا مبلغ 350 میلیون یورو را در قالب كمك های مالی به این كشورها برای انجام اقداماتی در جهت تأمین شرایط تجارت آزاد، تقویت همكاریها در زمینه انرژی، تحكیم مرزها و تقویت نهادهای مدنی آنها اختصاص دهد. باروسو طی سخنانی با اشاره به جنگ پنج روزه ماه آگوست در قفقاز جنوبی و خسارت های مختلف ناشی از آن به كشورهای منطقه قفقاز جنوبی و كشورهای همجوار « جامع و كامل » آن، ابتكار جدید اتحادیه اروپا برای حمایت از این كشورها را برنامه ای عنوان و از این شش كشور به عنوان شركاء شرقی اتحادیه اروپا نام برد. او ارائه كمكها در قالب این برنامه را در حقیقت اقدامی مستقیم در جهت منافع اروپا ارزیابی كرد. بر اساس قرائن موجود اتحادیه اروپا قصد دارد برای عملیاتی كردن این برنامه، موافقت نامه های جداگانه ای را با شش كشور فوق تدوین و امضاء نماید. از همین رو برخی از كشورهای منطقه ابراز امیدواری كرده اند كه در قالب این برنامه در مرحله اول نظام روادید شنگن به صورت رایگان در خصوص این شش كشور اجرا و در مرحله بعد نیز نظام روادید بین این كشورها و سایر كشورهای عضو پیمان شنگن به طور كامل حذف شود.