آداب غذا خوردن مردم سودان
سودانیان سبک سنّتی خود را در غذا خوردن، حفظ کردهاند. بهطوریکه در سفرههای سنّتی آنها، معمولاً از قاشق و چنگال خبری نیست. در بسیاری از برنامههای جمعی، مانند مراسم مذهبی یا حلقههای ذکر، غذاها را در ظرفهای (چند نفره) بزرگی میریزند و در سینیهایی به قطر حدود یک متر، میگذارند. آنگاه، سینیها را در میان جمعیّت قرار میدهند و حاضران در گروههای حدوداً ده نفره، گرداگرد هریک از سینیها، روی زمین مینشینند و با دست مشغول خوردن غذاها میشوند.
در برنامههای مذهبی، که معمولا با حضور شیوخ و عالمان دینی برگزار میشود، هنگام پذیرایی از مهمانان، شیخِ میزبان، ضمن آنکه در کنار مهمانان ویژه و نزدیکان خویش مینشیند و مشغول خوردن میشود، هرازگاهی، لقمهها یا قطعههایی از غذاها را برمیدارد و حداقل یک لقمه یا یک قطعه از غذا را در دستان هریک از مهمانان ویژهای که در کنار او نشسته و با او هم گروه هستند قرار میدهد تا میل نمایند. این اقدام شیخِ میزبان با دو هدف صورت میپذیرد.
- نخست؛ احترام بیشتر به مهمانان ویژه و نزدیکان و مریدان خاصِ شیخ
- دوم؛ انجام دادن درخواستهای ناگفته نزدیکان و مریدانِ شیخِ میزبان برای دریافت غذایی از دست وی و خوردن آن با قصدِ «تبرّک».
در رستورانها، هتلها، مهمانیهای رسمی و همچنین هنگام پذیرایی از دیپلماتها و رجال سیاسی، برای هریک از مهمانان، وسایل پذیرایی جداگانه، از جمله قاشقهای غذاخوری و سوپ خوری، کارد، چنگال، لیوان و بشقابهای بزرگ و کوچک، بر روی میزهای ناهارخوری چیده میشوند[۱].
نیز نگاه کنید به
فرهنگ عمومی سودان؛ آداب و رسوم کشور سودان
کتابشناسی
- ↑ معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.221-222.