مرکز ادبی بخارا
1-4-9. مركز ادبي بخارا
9 |
8 |
شهر بخارا كه از قديمالايام از مراكز بزرگ فرهنگ تمدن آريايي است و در طول تاريخ بزرگان و عالمان بسياري از آن برخاستهاند، در اين دوره به عنوان پايتخت شهر بخارا داراي مراكز ادبي بزرگي بود. عنبر، انور، عنقا، وحشي، گلشني، عصامي، راقم، راجي، سودايي، افقر، نجات، مسرور، تسليم، قانع، قدسي، حامد، اسلم، شايق و دهها شاعر و اديب ديگر از افتخارات اين دورهاند. ملامحمد شريف متخلص به «عنبر» از شاعران با استعداد بخارا بود. قاري رحمتالله واضح، عبداللهخواجة عبدي، افضل مخدوم پيرمستي، حاجي نعمتالله محترم او را از دانشمندان زبردست زمان ناميدهاند. او در سال 1914 وفات كرده است.
ملامحمود خواجة بخارايي متخلص به افقر علوم رسمي زماناش را در بخارا فرا گرفت. سپس به زيارت كعبه مشرف گرديد. اشعار بيشتر در قالب غزل، قصيده و مثنوي است. او پانزده مثنوي تحت عنوان «خمسه اَشَره» سروده كه از بهترين نمونههاي حكايات و روايات است كه هر حكايت 15 بيت ميباشد.
ملا عبداللهخواجه متخلص به تحسين از بزرگان بخارا بود. چندي در ناحية وابكند منصب قضاوت را عهدهدار بوده است. در علوم رياضي، حكمت، كلام و طبيعتشناسي بيمانند بوده است. عبداللهخواجة عبدي تحسين را «بسيار باهوش و سخندان، لطيفهگو، گشادهرو و شيرينزبان…»(تبراف ص، 1966: 387) توصیف کرده است. ديوان اشعاري از او باقي مانده است.
ملافتحالله بخارايي متخلص به عنقا در خانوادة قاضي مسيحاي بايسوني زاده شد. او يكي از شاعران بنام زمان خود بود. افزون بر اين، خط نستعليق را خوب مينگاشت و در علم موسيقي نيز مهارت داشت.
ملا تاجالدين متخلص به اسلم يكي از عالمان نكتهسنج و شاعران خوب زمان بود. در مدارس بخارا تدريس ميكرد و سال 1909 مفتي بخارا گرديد. در سال 1910 وفات كرده است.