تدوین بزرگ ترین دایره المعارف جامع قدیمی چین

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۵۹ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « == تدوین بزرگ­ترین دایره المعارف جامع قدیمی چین == حدود ششصد سال پیش و در سال1403میلادی، بنابه دستور امپراتور یونگ­له[1] از سلسله­ی مینگ، حدود دو هزار دانشمند و عالم و متخصص در رشته­های مختلف علوم، مأمور به تهیه و تدوین دایره المعارفی تحت عنوان«ی...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تدوین بزرگ­ترین دایره المعارف جامع قدیمی چین

حدود ششصد سال پیش و در سال1403میلادی، بنابه دستور امپراتور یونگ­له[1] از سلسله­ی مینگ، حدود دو هزار دانشمند و عالم و متخصص در رشته­های مختلف علوم، مأمور به تهیه و تدوین دایره المعارفی تحت عنوان«یونگ­له دادیان[2]» شدند که پس از پنج سال تلاش جمعی، این دایره المعارف در سال1408میلادی تکمیل و تقدیم امپراتور شد. این دایره المعارف از370میلیون کاراکتر چینی تشکیل و دارای917480 هزار صفحه، 22937فصل، در 11095مجلد، و بین 7 تا8 هزار مدخل بود و از نظر حجم بیش از 40مترمکعب فضا را اشغال می­کرد و در عصر خود بزرگ­ترین دایره المعارف جهان به شمار می­رفت. (China Week, 2003)مطالب این دایره المعارف شامل تمامی علوم، اطلاعات و داده­های موجود در سرتاسر چین از دوران نخستین سلسله­ی چین(206 تا221پیش از میلاد) تا عصر تدوین آن در آغاز قرن پانزدهم، اعم از علوم کشاورزی، هنر، نجوم، زمین شناسی، تاریخ، ادبیات، پزشکی، فلسفی، جغرافیا، علوم طبیعی و اطلاعات مذهبی می­گردید. (www.chinaculture.org) اندیشمندان، برای تدوین این دایره المعارف افزون بر استفاده از کلیه­ی اسناد، مدارک و کتاب­های موجود در آرشیو کتابخانه­ی سلطنتی امپراتور، از سرتاسر چین بالغ بر 8000جلد کتاب نادر و کمیاب را خریداری و در اختیار این گروه از محققان و پژوهشگران قرار دادند.

این گنجینه­ی عظیم علمی، که پس از تدوین در دربار امپراتور نگهداری می­شد، به دلیل حجم زیاد آن هرگز چاپ نشد و به صورت دست­نویس و در دو نسخه تهیه و نگهداری می­شد[i]. در سال1900میلادی که قوای اشغالگر کشورهای غربی و شرقی از جمله انگلیس، آلمان، فرانسه، ژاپن، روسیه، اتریش و... پکن را اشغال کردند، این مجموعه نیز مورد تعرض مهاجمان قرار گرفته و بسیاری از مجلدات آن سوزانده شده و یا به غارت رفته و به کشورهای خارجی ارسال و پراکنده شد.

گفته شده که این دایره المعارف، 12برابر بزرگ­تر از دایره المعارف مشهور فرانسوی است که توسط دیتروت در قرن هجدهم میلادی در فرانسه تدوین شده است. درحال حاضر، از این مجموعه تنها حدود800فصل در 400مجلد باقی مانده است که به صورت پراکنده در چین و 8کشور دیگر نگهداری می­شود. از این مجموعه، حدود400فصل آن در 221مجلد در چین، 41جلد در کتابخانه­ی کنگره­ی آمریکا، 51 جلد در انگلیس، 5جلد در آلمان و بقیه نیز در کشورهای ژاپن و کره­ی جنوبی نگهداری می­شود. در اوایل دهه­ی1950، حدود 64جلد از این مجموعه از اتحاد جماهیر شوروی سابق و 3جلد از آلمان شرقی سابق به چین بازگردانده شد.

(People’s Daily online, 2002)

کتابخانه­ی ملی چین در سال 2001میلادی، طی پروژه­ای کلیه­ی جلدهای موجود از این مجموعه در چین را به صورت فاکسی­مایلی، در همان قطع و رنگ و اندازه­ی اصلی و در تیراژی محدود تهیه و منتشر ساخته و یک نسخه­ای از آن را به منظور استفاده­ی پژوهشگران، در کتابخانه­های مهم و معتبر چین قرار داد. این کتابخانه در نظر دارد از سایر مجلداتی هم که در کشورهای خارجی نگهداری می­شود، به همین شکل نسخه­هایی را تهیه و در اختیار کتابخانه­های فوق قرار دهد. (خبرگزاری شین هوا، روزنامه های چاینا دیلی و فرهنگ، 2002)


[1] - Yongle.

[2] - Yongle Dadian.


[i] - در سال1567میلادی، به دلیل از بین رفتن نسخه­ی اصلی در یک آتش سوزی، نسخه­ی سومی از آن تهیه و در قصر شهر ممنوعه نگهداری می شد.