آزمون سراسری کنکور در چین

از دانشنامه ملل
آزمون ورود به دانشگاه در چین

آزمون کنکور در کشور چین هم مثل سایر کشورهای جهان به امتحاناتی اطلاق می­ شود که برای ورود به دانشگاه و آموزشگاه ­های عالی برگزار می­ شود. بر اساس برنامه­ ی امتحانی منتشره از سوی وزارت آموزش و پرورش، موضوعات آزمون کنکور توسط ادارات آموزش و پرورش در سطوح دولتی و یا استانی تعیین می­ شود. تاریخ برگزاری این امتحانات 7 ژوئن هر سال بوده و مدت آن دو تا سه روز است.

در دوران انقلاب فرهنگی (1966 تا 1976 میلادی)، تعداد زیادی از جوانان چینی به خاطر سیاست غلط دولت و باند چهار نفره، به دلیل تعطیلی دانشگاه­ ها و مراکز آموزش عالی، فرصت ادامه­ ی تحصیلات عالیه را از دست دادند. در سال 1977 که برای نخستین بار پس از انقلاب فرهنگی آزمون جامع کنکور سراسری برگزار شد، بیش از ۵/۷ میلیون نفر برای ورود به دانشگاه و به دست آوردن شانس ادامه­ ی تحصیل به رقابت پرداختند که از این تعداد، تنها 270 هزار نفر موفق به ورود به دانشگاه شدند. از این رقابت فشرده، به عنوان اولین نشانه­ های اصلاحات در آموزش نام برده می­ شود. این در حالی است که بر اساس آمار منتشره از سوی وزارت آموزش چین، در سال 2008، بیش از ۱۰/۵ میلیون نفر در آزمون کنکور شرکت کردند که حدود 50 درصد آنان (۵/۹۹ میلیون نفر) موفق به ثبت نام در یکی از دانشگاه­ های چین شدند.[۱] در واقع، این آزمون رقابتی برای جوانان چینی، به منزله­ ی تلاش هزاران سرباز از یک پل کوچک است که اغلب سربازان در رقابت با یکدیگر از روی پل به رودخانه افتاده و موفق به عبور نمی­ شوند.

در حال­ حاضر، موضوعات امتحانی کنکور در چین، به«3 باضافه ­ی ایکس» معروف است. مقصود از «سه»، آزمون زبان و ادبیات چینی، ریاضیات و زبان خارجی است و منظور از «ایکس» رشته­ های مورد نظر در امتحانات سراسری کشور و استان­ های مختلف است. در برخی از مناطق «ایکس» یعنی امتحانات جامع رشته­ ی علوم انسانی و علوم طبیعی است. به عبارت دیگر، دانش آموزانی ­که برای شرکت در رشته­ های علوم انسانی ثبت نام ­کنند، می­ توانند در امتحان جامع علوم انسانی شرکت و دانش آموزانی ­که در رشته­ ی علوم طبیعی ثبت نام کنند، در آزمون جامع علوم طبیعی شرکت خواهند کرد. ولی در برخی از مناطق «ایکس» نه تنها شامل آزمون جامع علوم انسانی و علوم طبیعی است، بلکه امتحانات یک رشته ­ای نیز معنا می­ دهد. دانش آموزانی که برای شرکت درامتحانات ثبت نام می­ کنند با توجه به رشته­ ی تخصصی مورد نظر خود و خواست دانشگاه مد نظر، در آزمون فیزیک، شیمی، بیولوژی و تاریخ نیز شرکت می­ کنند. آزمون کنکور در چین همواره مورد توجه فراوان مردم بوده ولی در سال­ های اخیر، به ­دنبال افزایش شمار داوطلبان و نسبت قبولی، از فشار آن بر داوطلبان و والدین تا اندازه­ ای کاسته شده است. با این حال آزمون کنکور همه ساله یکی از دغدغه ­های مهم و مورد توجه والدین و دانش ­آموزان در چین است.[۲]

نیز نگاه کنید به نظام آموزش، تحقیقات و فناوری چین؛ نظام آموزشی چین

کتابشناسی

  1. خبرگزاری شین هوا (2008)
  2. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد سوم، ص.