جامعه کانادا
كانادا از جنبههاي مختلف اقتصادي، اجتماعي و صنعتی توسعه يافته محسوب ميشود. اين كشور از نظر صنعتي جزء هشت كشور صنعتي جهان است.[1] در حال حاضر، بعد از آمريكا، كشوري است كه در اقتصاد جديد يك مدل موفق را عرضه ميكند. اين كشور داراي زيرساختهاي گسترده و محتوايي است. سرمايهگذاري و حمايت دولتي از اقتصاد جديد، وسیع و جدی است. اين كشور با سرمايهگذاريهاي گستردهای كه در بخش فناوري، به ویژه فناوري اطلاعات و ارتباطات، انجام داده مدتها است كه مرحله صنعتي را پشت سر گذاشته و وارد مرحله فراصنعتي شده است. طرح فناوري اطلاعات، که با عنوان «شاهراه اطلاعاتي كانادا» در آوريل 1994م تدوين شد، نمونهای از اقدامات این کشور در زمینه توسعه فناوری محسوب میشود]1[. این طرح از جهات بسیاری شبيه طرح جامع ايالات متحده است. براساس اين طرح، دولت براي تصميمگيريهاي اثربخش در حوزههاي مختلف اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، فناوری، ارتباطات، خدمات و نظاير آن، به اطلاعات دقیق و صحیح نیازمند است. اين نيازمندي با طراحي نظام اطلاعاتي در سطح بسيار گسترده وگردآوري، ورود، تحليل دادهها و گزارشدهي به دولت در قالب اعداد و ارقام (كمّي) پاسخ داده میشود. استفاده از اطلاعات حاصل از اين گزارشها علاوه بر تصميمگيري درباره مطالعات تطبيقي و مقايسهاي در حوزههای پیش گفته، كاربردهای فراوان دیگری نیز دارد. براساس اين طرح دولت فدرال شورايي مشورتي با همين عنوان[2] ايجاد كرده است تا درباره چگونگي استفاده مؤثر از اطلاعات در حوزههاي مختلف تصميمگيري كند ]1 و 2[.
از طرف ديگر، با توجه به وسعت بسيار زياد و وجود سرزمين بكر، موقعيت كشاورزي این کشور نيز قابل توجه است. از اينرو، كانادا جامعه كشاورزي نيز محسوب ميشود كه در آن كشاورزان با ابزارآلات و تجهيزات مدرن به صورت كاملاً مكانيزه به امور كشاورزي ميپردازند. در اين كشور بخش کشاورزی نقشی بسیار مهم در اقتصاد و تجارت خارجی ایفا میکند. کشاورزان مجموعه بسیار متنوعی از محصولات کشاورزی (از قبیل غلات، دانههای روغنی، محصولات باغی، حبوبات و محصولات خاص)، فرآوردههای دامی (مانند گوشت گاو، گوشت خوک، فراوردههای لبنی، مرغ و تخم مرغ) و آبزیان (مثل ماهی آزاد و صدف) تولید میکنند.
بخش کشاورزی همگام با فناوریهای جدید و نیازهای متغیر مشتریان، در حال تغییراتی چشمگیر است. تکامل تدریجی این بخش منتناسب با ملاحظات مربوط به امنیت غذایی، سلامت گیاهان و مقررات زیستمحیطی، روشهای نوین تولید محصولات کشاورزی و فرآوردههای دامی و نیز تجهیزات پیشرفته است. این بخش همواره خود را با شرایط موجود وفق میدهد تا بتواند ماهیت رقابتی خود را حفظ کند و به رونق و شکوفایی خود در بازارهای جهانی ادامه دهد.
از نظر فرهنگي، كانادا يك جامعه چند فرهنگي محسوب ميشود. پدیده چندفرهنگی، که دراین جامعه به وضوح مشاهده میشود، از سیاست مهاجرپذیری این کشور ناشی شده است. مردمان بیش از 200 کشور جهان به این سرزمین مهاجرت کرده و به همراه خود آداب و رسوم، فرهنگ و سنتهای خود را نیز به این جامعه وارد کردهاند، به طوری که امروزه از هر چهار کانادایی یک نفر دارای پیشینه قومی و فرهنگی متفاوت با مردمان انگلیسی یا فرانسوی میباشند. در سال 1971م، دولت فدرال با در نظر گرفتن این مطلب که ساختار دو زبانی و اصل چند فرهنگی از ارکان مهم و ضروری جامعه به شمار میرود، سیاست چندفرهنگی را به رسمیت شناخت. بر این اساس افراد مهاجر جهت ایجاد ارتباط و حس تطابق با جامعه، یکی از دو زبان رسمی این کشور را فرا میگیرند. در عینحال، در انجام مراسم سنتی و آداب و رسوم فرهنگی خود آزاد هستند]3[.
كانادا از جنبه اجتماعي نيز كشوري پيشرفته به شمار ميآيد. براساس گزارش برنامه توسعه سازمان ملل متحد[3]، اين كشور از نظر اجزاي شاخصهاي توسعه انساني و اجتماعي (نظير اميد به زندگي، ميزان باسوادي بزرگسالان، سرانه توليد ناخالص واقعي، آموزش، توسعه انساني، بيمههاي اجتماعي، بهداشت و درمان، وضعيت زنان، حمل و نقل عمومي و نظاير آن) در وضعيت بسيار مناسبي است و از جمله کشورهایي است که پایینترین آمار جرم و جنایت را دارد. جرایم مختلف اجتماعي در اغلب کشورهای جهان معمول است، اما قانون شماره یک در میان مردم اين كشور احترام گذاشتن به مردم و اموالشان است. قوانین كانادا از شهروندان در مواقع سختی و بحران، بيماريهاي سخت يا بيكاري حمایت میکند تا بنیان زندگی آنان حفظ شود. در اين كشور بالاترین رتبه استاندارد جهانی (حتی بالاتر از آمریکا و خیلی از کشورهای اروپایی) از نظر سطح درآمد و دارا بودن شرايط زندگي وجود دارد. براساس آمارهاي سال 2008م، درآمد سالانه هر کانادایی به طور متوسط بالاتر از 38,000 دلار بوده است]4[. موقعيت مناسب از ابعاد مختلف موجب شده است تا اين كشور با اجراي مؤثر سياستهاي مهاجرتي در جايگاه مقصد كساني قرار گيرد كه به دنبال زندگي بهتر هستند.
[1]. G8
کانادا عضو گروه هشت است که از کشورهای فرانسه، آلمان، بریتانیا، ایتالیا، ژاپن، ایالات متحده آمریکا، روسیه و کانادا تشکیل شده، و در مجموع 65 درصد اقتصاد جهان را در دست دارند. كانادا در سال ۱۹۷۶م به جمع کشورهای عضو گروه هشت پيوسته است. عضويت در اين گروه موجب شده است تا اين كشور متناسب با تغيير و تحولات محيطي خود را وفق دهد و هم پاي آنان توسعه يابد.
[2]. Information Highway Advisory Council (IHAC)
[3]. UNDP