صنعت گردشگری کشور مالی
کشور مالی با دارا بودن جاذبه های زیبای طبیعی که تلفیقی از بیابان های زیبا و وسیع ، رودخانه های خروشان و جنگل های سرسبز است، به همراه آثار تاریخی متعدد از جمله کاخ های پادشاهان گذشته مالی و مساجد و مقابر قدیمی که مطابق با سبک زیبای معماری سودانی احداث شده اند، از ظرفیت های گردشگری عظیمی برخوردار است و هرسال گروهی از گردشگران غربی که بیشتر در زمره توریست های فرهنگی جای می گیرند با سفر به این کشور از جذابیت های طبیعی این کشور تاریخی بازدید می کنند. مهم ترین جاذبه های گردشگری کشور مالی که از شهرت زیادی در سرتاسر قاره آفریقا برخوردارند و هر سال تعداد زیادی از گردشگران غربی را جذب خود می سازند عبارتند از:
مسجد جنه
این مسجد تاریخی در شهر قدیمی جنه قرار دارد و با توجّه به سبک بسیار زیبای معماری آن که متعلق به قرن سيزدهم ميلادي است، از آثار تاریخی مشهور کشور مالی بهشمار میرود. مسجد تاریخی جنه در لیست میراث فرهنگی جهانی یونسکو قرار دارد (www.mali tourist attraction.com).
مساجد و کتابخانههای قدیمی تمبوکتو
مساجد بسیار زیبا و تاریخی سهگانۀ سید یحیی، جن گاریبر و سانکوره، کتابخانۀ قدیمی احمدبابا و درهای چوبی کندهکاری شده در سراسر این شهر، از شاهکارهای معماری قارۀ آفریقا و تمدن اسلامی محسوب میشوند (www.mali tourist attraction.com).
صخرههای باندیاگارا (سرزمین دوگونها)[4]
بناهای تاریخی دوگون در حومۀ شهر باندیاگارا- موسوم به صخرههای باندیاگارا- به شکل مردمی است که سر خود را به سوی شمال چرخاندهاند. این صخرهها در لیست میراث فرهنگی جهانی یونسکو جای گرفتهاند.
مقبرۀ ازکیا محمد در گائو
مقبرۀ خاندان ازکیا محمد بنای خشتی هرمی شکلی است که قبر ده تن از سلاطیّن سلسلۀ سونگای و امامان مسجد ازکیا محمد در آن جای دارند. این مقبره نیز در فهرست میراث فرهنگی جهانی یونسکو ثبت شده است.
مسجد تاريخي سگو
این مسجد، با قدمتی بیش از دویست سال، یکی از آثار تاریخی بینظیر کشور مالی محسوب میشود (www.mali tourist attraction.com).
خرابههای شهر تاریخی حمداللهی
این شهر تاریخی در سال 1819 توسط شیخ سلطان احمدو احداث شد و در سال 1862 بوسیله الحاج شیخ عمرتال ویران گشت. خرابه های حمداللهی دربرگیرنده مساجد و مدارس تاریخی زیبایی است و از مراکز مورد علاقه گردشگران خارجی علاقمند به آثار تاریخی محسوب می گردد.
شهر نیونو
شهر نیونو که به ونیز آفریقا نیز شهرت دارد، از جاذبههای گردشگری مهم کشور مالی است. این شهر که در داخل رودخانه نیجر قرار دارد، از نظر سبک معماری خانههای خشتی و گلی که بر روی آب رودخانه ساخته شدهاند، مورد علاقۀ گردشگران غربی است (www.ambamali-jp.org).
روستاهای قدیمی مالی
روستاهای قدیمی مالی از دیگر جاذبه های گردشگری جالب کشور مالی می باشند که از نظر سبک معماری سودانی قدیم و نوع به کار بردن خشت خام و گل، سقف های مخروطی و هشتی ها و دالان های کوتاه و بلند بسیار جالب بنظر می رسند. (www.famouswonders.com/africa/mali).
یکی از سرگرمی های گردشگران خارجی در مدت اقامت در مالی بازدید از برخی از این روستاهاست که در قالب تورهای چندنفره انجام می گیرد. نوع پخت نان های محلی در تنورهای استوانه ای توسط زنان روستایی از دیدنی ترین این تورهای تفریحی است و گاه به توریست های غربی اجازه داده می شود خمیرنان را در درون تنورها قرار دهند که برای آنها تفریحی جذاب بشمار می رود. (مشاهدات عيني نويسنده، 1387)
غارهای حوالی روستای سونگو در حومه باندیاگارا از دیگر مراکز مورد علاقه گردشگران خارجی به ویژه توریست های فرهنگی علاقمند به فرهنگ و تمدن این کشور است. شهرت اصلی این غارها وجود داستان هایی در مورد راز و رمزهای نهفته در این حفره هاست.بومیان طرفدار آئین های سنتی مالی به این غارها اعتقاد خاصی دارند و هرسال در طی مراسمی خاص گروهی از بومیان ماسک هایی بر چهره زده و از غار خارج می شوند و معتقدند این ماسک ها در هنگام قرار گرفتن بر چهره قدرت ماوراءالطبیعه ای را به افراد حامل منتقل می سازند. علاوه بر آن این غارها برای پیروان فرقه تیجانیه نیز از نوعی قداست برخوردارند زیرا شیخ عمرتال در حین جنگ با دشمنان در این غارها کشته شد. (www.mali tourist attraction.com).
پارک ملی بائوله
این پارک و منطقۀ حفاظت شده اطراف آن، از زیباترین جلوههای حیات وحش در کشور مالی است و گردشگران خارجی صبح زود با تورهای ویژه، از حیوانات وحشی این پارک بازدید میکنند.
منطقۀ حفاظت شدۀ دوانزا
این منطقۀ حیات وحش بهدلیل تعداد زیاد گلههای فیل آن از شهرتی جهانی برخوردار است .هر سال علاوهبر گردشگران خارجی، برخی از جانورشناسان و مستندسازان غربی نیز با حضور در این منطقۀ حفاظت شده، زندگی فیلها را از نزدیک مورد مطالعه قرار میدهند. منطقۀ حیات وحش آنسونگو مناکا از دیگر پارکهای طبیعی زیبای کشور مالی است و وجود برخی حیوانات نظیر زرافه و شترمرغ در آن، موجب شهرت جهانی این منطقه شده است (www.the embassy of mali in japan.com).
هرچند درحال حاضر بسیاری از گردشگران خارجی مستقیماً و به محض ورود به کشور رهسپار مجموعه آثار تاریخی و طبیعی ثبت شده جهانی مالی می شوند ولی دولت طی دو دهه اخیر با توسعه زیرساخت های توریستی کشور تلاش کرده است تا گردشگران را به دیگر جاذبه های گردشگری مالی نیز هدایت کرده و آنها را به سفر به مناطق مختلف این کشور صحرایی تشویق کند. علاوه بر آن دولت مالی طی چند سال گذشته توسعه صنعت «اکوتوریسم» را در رأس اولویت های خود قرار داده و تسهیلات گردشگری زیادی را برای گردشگرانی که علاقمند به حضور در جشنواره های فصلی این کشور در ایالات و شهرهای مختلف مالی می باشند فراهم آورده است. به موازات این امر دولت با اخذ وام های بلندمدت از بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و کشورهای غربی؛ ده ها هتل، کمپ های توریستی و تورهای گردشگری را در سرتاسر کشور احداث نموده و سعی کرده وضعیت آژانس های توریستی و بیمه گردشگران خارجی را نیز بهبود بخشد.
با وجود سرمایه گذاری دولت مالی درخصوص توسعه صنعت گردشگری ؛ جنگ داخلی و ناامنی در برخی مناطق این کشور از جمله مناطق استقرار گروه های ناراضی طوارق مانع بزرگی در این سیاستگذاری بشمار می رود. (www.the worldfact book.com/mali).