جریان ها و روابط اجتماعی اسپانیا

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۰۶ توسط 127.0.0.1 (بحث) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)

هرچند که جامعۀ اسپانیا تفاوت چندانی با سایر کشورهای اروپای غربی ندارد، ولی مشخصه هایی دارد که آن را متفاوت از سایر کشورها قرار می‌دهد. یکی از این ویژگی ها، زندگی شبانه بسیار گرم اسپانیا است. این علاقه به تفریح و خوش گذرانی در شب، فقط به دلیل آب و هوای اسپانیا نمی تواند باشد؛ از آنجا که اسپانیا، زمستان های سردی دارد، ولی این سرما نیز نمی‌تواند از رفتن مردم به کافه ها، میخانه ها، کلوپ های رقص و سایر نقاط فعال در شب و گذراندن وقت خود در آنها تا نیمه های شب، خودداری کند.

در کل اسپانیایی ها مردم بسیار خون گرمی هستند. آنان ساعات زیادی را با دوستان خود، ترجیحاً در کافه ها و میخانه ها می‌گذرانند. تعداد کافه ها و رستوران‌ها و مشروب فروشی‌ها در اسپانیا، 1 به ازای هر 300 اسپانیایی است؛ ولی با این وجود، در بعضی ساعات روز، مملو از مراجعه کننده است.

این عادت گذراندن وقت در خارج از محیط خانه و در خیابان‌ها، یک عادت فرهنگی است؛ ولی درسایر کشورها مانند فرانسه، خیابان‌ها در ساعت 8 شب، خالی و ساکت می‌شود. شاید بسیار تعجب‌آور باشد که اسپانیایی‌ها با وجود علاقۀ زیاد، و یا اعتیاد به زندگی اجتماعی، باز هم افرادی اهل خانواده و وابسته به آن محسوب می‌شوند. بیشتر از 80 درصد اسپانیایی‌ها معتقدند که خانواده‌شان هستۀ مرکزی زندگی و عامل موفقیت آنان محسوب می‌شود. این وابستگی زیاد به خانواده در این کشور، اثراتی مانند پایین بودن آمار خودکشی به همراه دارد. می توان نتیجه گرفت که با وجود فشارهای محیطی مانند بیکاری، خانواده عنصری نظام دهنده و قوام بخش جامعه است. در سال 1991، فقط 4.5 درصد از اسپانیایی ها به طور مجرد زندگی می‌کردند، که اکثریت آنها نیز همسر خود را( در اثر فوت) از دست داده بودند.

یکی دیگر از مشخصه‌های بارز اسپانیایی‌ها، علاقۀ وافر آنها به تلویزیون است. میزان ساعاتی که اسپانیایی‌ها مشغول تماشای تلویزیون هستند، از هر کشور اروپایی دیگری بالاتر است( البته به جز بریتانیایی ها که در اروپا سردمدار معتادان به تلویزیون هستند). بعد از صرف بیشتر وقت بر خانواده، دوستان، و البته تلویزیون، زمان بسیار اندکی باقی خواهد ماند که بتوان هرگونه فعالیت دیگری در وقت آزاد انجام داد. ولی هنوز هم فعالیت های گوناگونی در اوقات فراغت در اسپانیا انجام می‌شود، مانند: مطالعه، گوش دادن به رادیو و یا موسیقی، رفتن به پیک نیک خارج از شهر، تماشای برنامه‌های ورزشی، ورزش کردن، و رفتن به سینما؛ البته باید در انتخاب این تفریحات از طرف مردم، مسئله تفاوت های جنسی و نیز سطح تحصیلات را لحاظ کرد.

سفر به کشورهای خارجی خیلی در اسپانیا مرسوم نیست، هرچند که اخیراً افزایش کمی داشته است. فقط 10 درصد اسپانیایی ها تعطیلات خود را در خارج از کشور می‌گذرانند. بیشتر اسپانیایی‌ها ترجیح می‌دهند که این تعطیلات را در خود اسپانیا، به خصوص در جزایر قناری، بگذرانند. حدود 50 درصد اسپانیایی‌ها نیز در تعطیلات، به منزل دوستان و یا خانواده های خود می‌روند. از هر 5 خانواده در اسپانیا، یک خانواده، ویلای کنار دریا یا خانه ای در روستاهای اطراف شهر دارد که در روزهای تعطیل و در جشن‌ها مورد استفاده قرار می گیرند. مسئله بین التعطیلین( تعطیل کردن یک یا چند روز که بین دو یا چند روز تعطیل می‌افتد و برای طولانی تر کردن تعطیلات است) نیز در اسپانیا رایج است.

جامعه اسپانیا از مصرف کننده ترین جوامع در زمینۀ پوشاک و خورد و خوراک بیرون از خانه است. ولی این بیرون غذا خوردن نیز در چارچوب خانواده و دوستان است. اسپانیایی‌ها به خاطر پذیرایی عالی و تمام عیار از میهمانان خود مشهور هستند.

همۀ این مسائلی که در مورد رفتارهای اجتماعی اسپانیایی‌ها ذکر شد، باعث شده است که مردم این کشور به ارزش های کهنۀ کاتولیک که زمانی درکشور حاکم بود، بی اعتماد بشوند. اسپانیایی‌ها به طور کاملاً نامحسوس از این ارزش ها دور شدند و خود یک سری ارزش ها  و رفتارهایی که به نظر درست می آمد را در جامعه گسترش دادند.

آزاد تر شدن مسائل جنسی در اسپانیا، که برای کلیسای کاتولیک غیر قابل تحمل بود، الگوهای جامعه را تغییرات بسیاری داده است. میزان استفاده اسپانیایی‌ها از روش های پیشگیری از بارداری بسیار بالا رفته است. تعداد اسپانیایی‌هایی که به آزاد کردن کامل مسائل جنسی معتقدند به شکل تعجب آوری زیاد است؛ در رأی گیری در سال 1990 این آمار 48 درصد بین مردم بود که در حدود 65 درصد آنان زیر 45 سال سن داشتند.

با وجود همۀ این تغییرات، هنوز هم ازدواج در کلیساها بسیار محبوب است. ولی با وجود اینکه کلیساها در زمان تولد، وفات، و ازدواج مورد استفاده قرار می‌گیرند، دیگر از قوانین و مقررات و مراسم دست و پا گیر سنتی در آنان خبری نیست[۱].

نیز نگاه کنید به

روابط اجتماعی در چین؛ روابط اجتماعی کوبا؛ جریان ها و روابط اجتماعی سنگال؛ روابط اجتماعی ژاپن؛ ساختار روابط اجتماعی کانادا؛ گروه‌ها و روابط اجتماعی تایلند؛ مناسبات و روابط اجتماعی در اوکراین؛ جریان ها و روابط اجتماعی مالی؛ جریان ها و روابط اجتماعی اردن؛ گروه‌ها و روابط اجتماعی اتیوپی؛ جریان ها و روابط اجتماعی در سیرالئون؛ روابط اجتماعی ژاپن

کتابشناسی

  1. فاخری، مهدی(1392). جامعه و فرهنگ اسپانیا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)