مراسم و آداب و رسوم جشن عید بهاره در چین
مراسم و آداب و رسوم جشن عید بهاره
براساس تقویم کشاورزی، روز اول سال نو، آغاز مراسم عید بهارهی چین است. در میان اعیاد سنتی، این عید از بقیه مهمتر و پرچنب و جوشتر است. از آنجاکه زمان فرارسیدن سال نو به تقویم کشاورزی، اواخر زمستان و اوایل بهار است، مردم این عید را عید بهاره نامیدهاند.
مردم چین آداب و رسوم زیادی برای عید بهاره دارند. از روز بیست و سوم«لایوه» (ماه دوازدهم تقویم کشاورزی)، مردم برای سال جدید آماده میشوند. در این مدت آنها با گردگیری منازل، خرید برای سال نو، نصب گلهای کاغذی، چسباندن برچسبهای سال نو، نوشتن شعرهای دو مصرعی مخصوص عید بهاره، تهیهی کیک سال نو و انواع غذاهای متنوع سنتی، برای استقبال از سال جدید و خداحافظی با سال کهنه آماده میشوند.
شب پیش از عید را شب«چوشی» میگویند. در شب«چوشی» همهی اعضای خانواده به یکدیگر پیوسته و دور هم مینشینند و غذای شب سال نو را با هم میخورند(دور هم بودن در نخستین شب از سال برای چینیها از اهمیت ویژهای برخوردار است و آنها در هرکجا که باشند، تلاش میکنند در این شب در کنار سایر اعضای خانواده باشند.) مردم تمام شب را به شبنشینی و گفتگو مینشینند تا هوا روشن شود. در این شب وقتی عقربههای ساعت دوازدهی شب را نشان میدهد، زنگ تحویل سال به صدا در آمده و مردم«جیائو زه» تازه میخورند. در گذشته، فاصلهی زمانی یازده شب تا یک بامداد را دورهی زمانی«زهشی» و ساعت دوازده شب را«زهجِنگ» میگفتند. «زهجنگ» شب«چوشی» زمان تحویل سال جدید با قدیم است. مردم در این ساعت«جیائوزِه» میخورند که به معنای«عوض کردن سال قدیم با جدید» است.
بعد از سپری شدن شب«چوشی»، روز اول سال نو آغاز میشود. از روز اول، مردم برای عرض تبریک سال نو، به دیدار بزرگترها، خویشاوندان و دوستان میروند. تبریک سال نو از مهمترین سنتهای عید بهاره است. در تبریکگویی سال نو، مردم برای هم آرزوی خوشبختی و سلامتی میکنند.
ترقهبازی، یکی از کارهای مرسوم عید بهاره است که کودکان و نوجوانان آن را خیلی دوست دارند. میگویند ترقهها میتوانند شیاطین را فراری دهند. بنابراین، از شب«چوشی» ترقهبازی را شروع میکنند و صدای انفجار ترقه را در همه جا میتوان شنید. ترقههای تزیینی با صدایهای مهیب حال و هوای خاصی به مراسم جشن عید بهاره میدهند.
در روزهای مراسم جشن عید بهاره، در بسیاری از محلها بازارچههای سنتی راه اندازی میشود. در بازارچههای سنتی، نمایش زیبای رقص اژدها و شیر، فروش انواع صنایع دستی و غذاهای محلی مناطق مختلف صورت میگیرد و بدین صورت، هزاران نفر از مردمی که برای گذران هرچه بهتر اوقات تعطیلات عید به دیدن بازارچهها میروند.
اگرچه در سالهای اخیر آداب و رسوم تغییرات زیادی داشته اند، ولی در دل مردم چین و چینیهای سایر نقاط جهان، عید بهاره همیشه مهمترین عید است و ترقه بازی و خوردن« جیائوزه» دو ویژگی برجستهی این عید به شمار میروند.