ایران شناسی در روسیه

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۲:۲۵ توسط Shekvati (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «ایران شناسی در روسیه برخاسته از سنت شرق شناسی دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی اروپایی است. در واقع از دو قرن پیش بود که اولين مرکز مطالعات ايران و آموزش زبان فارسی در شهر سنت پترزبورگ تاسيس شد و پايه های علمی ايرانشناسی گذاشته شد.  از اواخر قرن...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

ایران شناسی در روسیه برخاسته از سنت شرق شناسی دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی اروپایی است. در واقع از دو قرن پیش بود که اولين مرکز مطالعات ايران و آموزش زبان فارسی در شهر سنت پترزبورگ تاسيس شد و پايه های علمی ايرانشناسی گذاشته شد.  از اواخر قرن ۱۸ ميلادی ترجمه اشعار فارسی به زبان روسی آغاز شد و تا امروز در کتاب فروشی های روسيه رباعيات عمر خيام, غزليات حافظ و شاهنامه فردوسی را مي توان ديد. همچنين از علاقمندی روس ها به نظم کلاسيک فارسی کاسته نشده است. در قرن ۱۹ در موزه های روسيه گالری های آثار هنری ايران داير می شود و آشنايي مردم روس با فرهنگ و هنر اقوام ايران زمين بطور مداوم و بصورت علمی شروع می شود.  ميزان تاثير و نفوذ فرهنگ ايران آنقدر زياد بوده است که ديده می شود بعضی از آثار معروفترين شاعران روسی ازجمله پوشکين, گريبايدوف, مايکوف, تيوتچف شباهت به اشعار فارسی دارد. نويسندگان روس درحکايات و رمان هاي خود آداب و رسوم ملتهاي ايراني را معرفي مي کردند. درمسكو چندین مركز ايران شناسي وجود دارد كه بزرگترين آنها شعبه ايران شناسي انستيتوي آسيا و آفريقاي دانشگاه دولتي مسكو است. در اين انستيتو تقريباً 50 دانشجو در رشته‌هاي ايران شناسي تحصيل مي‌كنند كه هر كدام از آنها به نوعي در در اقدامات علمي، پژوهشي، فرهنگي و  هنري برپا شده از سوي انستيتو شركت فعال دارند. از جمله اقداماتي كه انستيتو برگزار مي‌‌كند مي‌توان به برگزاري جشن «عيد نوروز باستاني» نام برد كه در اين مراسم تقريباً تمام اساتيد و دانشجويان رشته ايران‌شناسي و زبان فارسي و ... شركت مي‌كنند. مركز ايران شناسي ديگري كه در فعاليتهاي انجمن بطور فعال مشاركت دارد، «انستيتوي خاورشناسي آكادمي علوم روسيه» است كه رياست بخش ايران شناسي آن را خانم پروفسور «نينا مامدوا» برعهده دارد. در چهار چوب اين بخش، كنفرانس‌هاي علمي مختلفي در زمينه مسائل ايران و ايران شناسي برگزار مي‌‌شود.

كرسي «فرهنگ و فلسفه ايران» كه در انستيتوي فلسفه آكادمي علوم روسيه در سال 1997 تشكيل شده و داراي كتابخانه و اتاق كامپيوتر نيز مي باشد، از جمله مراكزي است كه در برپايي فعاليتهاي اين انجمن سهم دارد. فعاليت‌ بخش‌هاي «زبان و ادبيات ايران» در دانشگاههاي  دولتي «علوم انساني»، «روابط بين المللي» و  «نظامي» مسكو نيز در اجراي برنامه‌هاي اين انجمن قابل تقدير است. از جمله اعضاي فعال اين انجمن مي‌توان به فعاليت كارشناسان انستيتوي زبان شناسي (بخش زبانهاي ايراني) آكادمي علوم اشاره كرد. پروفسور «ولاديمير ايوانف» رئيس شعبه ايران شناسي و زبان فارسي انستيتو آسيا و آفريقاي دانشگاه دولتي مسكو چند سالي است كه رياست اين انجمن را بر عهده دارد. تاكنون از وي كتابهاي متعددي در زمينه هاي مختلف به چاپ رسيده است. آخرين كتاب وي، كتاب آموزش زبان فارسي براي روس زبانان مي باشد كه در اين پايگاه نيز در بخش انتشارات معرفي شده است(پانفيـلوا، 1386: 19-20).