گروهها و نهادهای اجتماعی کانادا
كانادا به دليل مهاجرپذير بودن، از تنوع جمعيتي بسيار زيادي برخوردار است. تنوع و ويژگيهاي خاص اين كشور از نظر اقوام مختلف باعث شده است تا مردم اين كشور براي بهرهمندي از مزيتهاي متعدد، عضويت در گروههاي مختلف اجتماعي را بپذيرند.[1] از جمله مهمترين اين گروهها ميتوان به سازمانهاي مردمنهاد[2] اشاره كرد كه به اشکال مختلف در سراسر اين كشور مورد استفاده قرار ميگيرند.[3] اين كشور در زمينه شكلگيري و توسعه فعاليتهاي سازمانهاي مردمنهاد نقش مهمي داشته است. بعد از گزارش کوفی عنان، دبیر کل سابق سازمان ملل، در مارس ۲۰۰۰م درباره اولویتهای اصلاحات سازمان ملل و حمايت وي از مداخله در کمکهای بشردوستانه بینالمللی اعلام شد در این گزارش تاکید گردید جامعه بینالملل حق محافظت از مردم جهان را در برابر قوم کشی، کشتار جمعی و دیگر جنایات ضد بشری دارا میباشد. دولت کانادا طي گزارشي «پروژه مسئولیت محافظت[4]» را آغاز و کلیات مداخله در کمکهای بشردوستانه را ترسیم کرد. دکترین مسئولیت محافظت موارد استفاده وسیعی دارد. از میان جنجال برانگیزترین آنها میتوان به استفاده دولت از اين طرح برای توجیه مشارکت در کودتا و حمایت از آن در هائیتی اشاره کرد]5 و 6[.
مسئولیت محافظت متشكل از مجموعهاي از هنجارها يا اصول مبتني بر اين ادعا است كه حاكميت يك حق نيست، بلكه انجام دادن وظيفه است. لذا، این پروژه بر جلوگيري از وقوع چهار نوع جرم متمركز شده است: نسل كشى[5]، جنايات جنگي[6]، جنايات عليه بشريت[7] و پاکسازی قومی.[8] چند سال پس از اجرای این پروژه جنبش فدرالیست جهانی مسئولیت حمایت و دخالت در جامعه مدنی را عملی کرد. جنبش فدرالیست جهانی سازمانی است که از «ایجاد ساختارهای دموکراتیک جهانی که پاسخگوی مردم جهان باشد» حمایت میکند و «خواستار تقسیم قدرت بینالمللی بین چند نهاد و سازمان مستقل است». هدف پروژه مذکور- که در آن جنبش فدرالیست جهانی و دولت کانادا تشریک مساعی داشتند- آن است که اصولی را که در پروژه مسئولیت محافظت اصلی تبیین شده است، در مورد سازمانهای مردمنهاد به کار بندد]7 [.
در اين كشور گروههاي اجتماعي مختلفي وجود دارند كه هر يك از آنها براي تحقق اهداف و منافع خاصي شكل گرفتهاند. برخي از افراد و شركتها به عنوان لابيهاي حرفهاي اين گروهها فعاليت ميكنند و نقش مهمي در تصميمگيريهاي دولتي دارند. آنان تلاش ميكنند تا اين اطمينان را براي گروههای اجتماعي ايجاد كنند كه از طريق نفوذ بر اشخاص تأثيرگذار و با نفوذ دولتي، جلوگيري از تصويب برخي از قوانين و يا اعطاي برخي از مشوقها و پاداشها، از منافع آنان دفاع خواهند كرد. در اين كشور صدها گروه اجتماعي وجود دارد كه به نوعي تلاش ميكنند تا بر سياستها و خطمشيهاي عمومي اين كشور تأثير گذارند. از جمله مهمترين اين گروهها عبارتاند از:
1. شبكه ها و انجمنهاي مرتبط با بوميان، از جمله فدراسيون بوميان ساسكاچوان،
2. گروههاي فعال در زمينه كسب و كار از جمله انجمن معدن كانادا، شوراي خردهفروشي كانادا، و نظاير آن.
3. شوراي كاناداييهاي آفريقاييتبار و حوزه درياي كارائيب،
4. گروه هاي فعال در زمينه حفظ محيط زيست و منابع طبيعي، از جمله مركز اقدامات اكولوژيك و گروه صلح سبز،
5. گروههاي مدافع كارگران و كار، از جمله كنگره كار در كانادا،
6. گروههاي مدافع صلح،
7. گروههاي مدافع سياستها و خط مشيهاي عمومي،
8. گروههاي مدافع حقوق دانشجويان،
9. گروههاي مدافع زنان ]8 و 9[.
[1] . گروههاي اجتماعى واحدهايى مركب از دو نفر يا بيشتر هستند که بين آنها کنشهاى متقابل نسبتاً پايدارى برقرار است، داراى تفاهم مشترک هستند و از نظر فکرى و عاطفى نيز خود را به يکديگر نزديک حس مىکنند و براى رسيدن به هدف مشترکى که گروه براى رسيدن بدان بوجود آمده با يکديگر همکارى مىنمايند.
[2]. NGO
[3] . سازمان مردمنهاد در کلیترین معنایش، به سازمانی اشاره میکند که مستقیماً بخشی از ساختار دولت محسوب نمیشود، اما نقش بسیار مهمی به عنوان واسطه بین فرد فرد مردم و قوای حاکم و حتی خود جامعه ایفا میکند.
[4]. Responsibility to Protect (R2P)
[5]. Genocide
[6]. War crimes
[7]. Crimes against humanity
[8]. Ethnic cleansing