ایران شناسی در کانادا

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۵۰ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «ذخایر عظیم فرهنگی ایران زمین همواره در میان‏ مردم فرهیخته و فرهنگ دوست کانادا از جایگاه ویژه‏ای‏ برخوردار بوده‏ است. در نیم‏قرن اخیر، عواملی چند در توسعه چشمگیر مطالعات ایران‌شناسی در این کشور مؤثر بوده‏اند. پس از جنگ جهانی دوم، همراه با...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

ذخایر عظیم فرهنگی ایران زمین همواره در میان‏ مردم فرهیخته و فرهنگ دوست کانادا از جایگاه ویژه‏ای‏ برخوردار بوده‏ است. در نیم‏قرن اخیر، عواملی چند در توسعه چشمگیر مطالعات ایران‌شناسی در این کشور مؤثر بوده‏اند. پس از جنگ جهانی دوم، همراه با بسط سریع ارتباطات بین‏المللی در زمینه‏های سیاسی و اقتصادی، دوره‏های مطالعات مربوط به خاورمیانه و اسلام‌شناسی نیز در برخی از دانشگاه‌های کانادا دایر شد. در این دوره‏ها شاخه‏ای زیر عنوان‏ ایران‌شناسی گنجانده ‏شد.

پس از انقلاب اسلامی‏ ایران در سال 1979، مهاجرت تعداد قابل توجهی‏ از تحصیل‌کرده‏ها، دانشگاهیان، روزنامه‏نگاران، شعرا، هنرمندان و روشنفکران ایرانی به کانادا باعث شد که مطالعه راجع به ایران و ایرانیان و فارسی‏زبانان مورد توجه قرار گیرد.

با افزایش تعداد نسل دومی‌ها (ایرانی- کانادایی) علاقه‌مندی به جنبه‏های مختلف زبان، فرهنگ و تمدن ایرانی افزایش یافت. به همين دليل، در بسیاری از دانشگاه‌ها در سطوح مختلف دروس و برنامه‏های‏ آموزشی زبان فارسي ايجاد گرديد.

از جمله قدیمی‌ترین این موارد باید به تأسیس مؤسسه‏ مطالعات اسلامی در دانشگاه مک گیل در سال 1951 اشاره کرد که در آن به مطالعات ایرانی به ‏عنوان‏ زیر مجموعه مطالعات اسلامی و خاورمیانه پرداخته شده‏ است. در سال 1961، در دانشگاه تورنتو گروه‏ مطالعات اسلامی فعالیت خود را آغاز نمود. این گروه در دهه‏های 60 و 70 با مدیریت قوی به یکی از قطب‌های مهم مطالعات ایران‌شناسی و ادبیات‏ ایران در امریکای شمالی تبدیل شد]9[.


برخی از پژوهشگران ایران‌شناسی

1. ادبیات

1.1. پروفسور جورج‏ مایکل وینکس:[1] در زمینه زبان و ادبیات فارسی، پروفسور ویکنس‏ یکی از پیشگامان محسوب می‏شود. وی با ترجمه و تصحیح تعدادی از متون کلاسیک ادبیات فارسی و عربی (از جمله ترجمه «بوستان سعدی» و «اخلاق ناصری» خواجه نصیرالدین طوسی) در این عرصه کاملاً شناخته‏ شده است.

1.2. استاد ریوان ساندلر[2] از دانشگاه تورنتو: او طیف وسیعی از نثر و نظم جدید فارسی‏ را مورد بررسی قرار داده و در مجله «ادبیات امروز جهان‏[3]»، با عنوان‏ «تحولات ادبی در ایران در سال‌های دهه شصت و هفتاد میلادی تا قبل از انقلاب ایران»، به چاپ رسانده‏ است.

1.3. پروفسور نسرین رحیمیه از گروه ادبیات تطبیقی‏ دانشگاه آلبرتا: نامبرده به آثار نویسندگان معاصر ایرانی و سینمای ایران بعد از انقلاب توجه‏ ویژه‏ای نشان داده است. روش‏شناسی چندرشته‏ای در تحقیقات وی کاملاً مشهود است. از جمله آثار وی‏ می‏توان به کتاب «پارسیان گمشده بازخوانی صداها در تاریخ فرهنگی ایران» اشاره نمود.

1.4. ژیلا قمیشی استاد دانشگاه مانیتوبا: وی تدوین‏کننده یکی از شماره‏های مجله «زبان‌شناسی» بود که به ترکیبات‏ زبان‌های ایرانی اختصاص یافته است.


2. تاریخ

در این زمینه باید از محققان برجسته‏ای چون: مارگات‏ میلر،[4] والدمار هکل[5] و راجر ساوری نام برد. علاوه‌بر این‌ها می‌توان به فعالیت‌های دانشمندان زیر در حوزه تاریخ ایران اشاره کرد:

2.1. کالین‏ میشل[6] استاد دانشگاه‏ دال هرسی: وی برخی جنبه‏های تاریخ دیپلماسی در ایران را در دوره صفویه (قرن‌های 16 و 17) مطالعه كرده و نتایج آنها را در مقالات متعدد منتشر کرده است.

2.2. پروفسور ادوارد اینگرام[7] استاد تاریخ‏ در دانشگاه سیمون فریزر: وی چندین تحقیق در مورد روابط انگلستان با ایران قرن نوزدهم منتشر ساخته است.

2.3. پروفسور دریل مک لین[8] استاد دانشگاه سیمون فریزر: از اساتید مبرز حوزه ایران‌شناسی در حال حاضر است که به تحقیق درباره فرهنگ ایرانی در بستر تاریخی اسلامی- هندی‏ پرداخته است. وي آثار متعددی را در خصوص ادیان‏ و همبستگی فرهنگی بین ایران قرون وسطی و هند به رشته تحرير درآورده است.

3. فلسفه، کلام، عرفان و تشیع

3.1. پروفسور هرمان لندولت[9] استاد دانشگاه مک‌گیل: وی دیدگاه‌های ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا را بررسي كرده است. از آثار مهم وی تصحیح و استنساخ‏ «کشف‏ الاسرار» اثر مشهور نورالدین اصفهانی است. او مقالات‏ بسیاری در دایرةالمعارف‌های مختلف در این زمینه منتشر ساخته است.

3.2. توشیکو ایزوتسو[10] استاد دانشگاه مک‌گیل: وی مؤلف اثر مشهور «مفاهیم اخلاقی و مذهبی در قرآن‏» است. كتاب وي با عنوان ‏«ساختار اساسی‏ مابعد الطبیعه سبزواری‏» به همت نمایندگی‏ دانشگاه مک گیل در تهران منتشر شده است.

3.3. پروفسور لیندا کلارک[11] استاد گروه‏ ادیان دانشگاه کنکوردیا: وی به نحو مبسوطی به‏ تحقیقات در زمینه شیعه‏شناسی پرداخته است و آثار و مقالات متعددی از وی منتشر شده‏اند.

4. ‏ تاریخ هنر و باستان‌شناسی ایرانی

از جمله محققان بنام در این زمینه می‌توان از پروفسور گلمبک،[12] پروفسور میسن[13] و پروفسور کیل[14] نام برد. همچنین اثری توسط پروفسور یانگ و پورفسور اسمیت[15] با عنوان‏ «مهاجرت آریایی‌ها به مناطق غرب ایران‏» توسط این‏ مرکز منتشر شده است.

جدیدترین اثر پروفسور یانگ، رساله‏ای است که با ايي‌كيل[16] درباره «امپراتوری‌های ایران قدیم» در مجموعه دایرةالمعارف پنگوئن به چاپ رسانده‌اند. سبک‏شناسی معماری قرن‌های 15 و 16 در ایران از زمینه‏های تخصصی دیگری است که پروفسور لیزا گلومبک به آن می‏پردازد.

از جمله محققان برجسته دیگر در حوزه تاریخ هنر پروفسور آنتونی ولک[17] از دانشگاه ویکتوریا است که تحقیقات وی مربوط به‏ هنرهای دوران صفویه (نقاشی، خطاطی و معماری‏) می‌باشد. در سال‌ 1970 او نمایشگاه‌های‏ مهمي در خصوص هنر ایرانی - اسلامی در قرون وسطی برگزار نمود. از جمله‏ آثار وی می‏توان به کتاب ‏"شاه عباس و هنر در اصفهان‏" اشاره کرد]9[.


[1]. Goarge Micheal Wickens

[2]. Rivanne Sandler

[3]. World Literature Today

[4]. Margaret Miller

[5]. Waldemar Heckel

[6]. Collin p.Mitcheal

[7]. Edward Ingram 

[8]. Derryl Maclean

[9]. Landolt Hermann

[10]. Toshikiko Izutsu

[11]. Lynda Clarck

[12]. Golombek

[13]. MASON

[14]. Keall

[15]. Cuyler Youg و p.Smith

[16]. E.keall

[17]. Anthony welck