تنوع گویش در زبان چینی

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۴۵ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''تنوع گویش در زبان چینی''' زبان چینی، یکی ازخانواده­های زبانی است که در خود شاخه­ها ­و گویش­های زبانی متعددی دارد. این زبان­ها به نام«فانگ­ین[1]» (زبان­های منطقه­ای) شناخته می­شوند که همان لهجه­ها یا گویش­های متنوع زبان چینی هستند و تمام جمعی...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تنوع گویش در زبان چینی

زبان چینی، یکی ازخانواده­های زبانی است که در خود شاخه­ها ­و گویش­های زبانی متعددی دارد. این زبان­ها به نام«فانگ­ین[1]» (زبان­های منطقه­ای) شناخته می­شوند که همان لهجه­ها یا گویش­های متنوع زبان چینی هستند و تمام جمعیت 2/1 ملیاردی چین، حد اقل به یک یا دو گویش از این لهجه­ها صحبت می­کنند.

از ویژگی­های قابل توجه همه­ی گویش­های موجود در زبان چینی، حالت آهنگین­(نواخت [2]) داشتن آن­ها است. این بدان معنی است که هر هجا می­تواند بسته به زیر و بم به کار رفته در قرائت و تلفظ آن، معنای متفاوتی به خود بگیرد. مثلا گویش ماندارین[3] دارای 4 نواخت، کانتونی[4] 6 تا 9 نواخت( بسته به اینکه از چه کسی سوال شود) و تایوانی[5] دارای7 نواخت دارد.

گویش­های عمده­ی موجود در زبان چینی،(Chinese Encyclopedia: 242- 245) اغلب برای افرادی که به آن گویش صحبت نمی­کنند، غیر قابل فهم هستند. اما بیشتر مردمی که در چین یا تایوان زندگی کرده و گویش ماندارین گویش اصلی محلی آن­ها نیست، تا حدودی می­توانند به آن گویش صحبت کرده یا لااقل آن را بفهمند.

هر یک از گویش­های عمده­ی زبان چینی شاخه­های مختلفی را تشکیل می­دهند. برای نمونه، گویش ماندارین به لهجه­های شمالی، جنوبی و جنوب غربی تقسیم می­شود که باز کم و بیش برای دیگران قابل درک نیست.


[1] - Fang Yen.

[2] - Tonal.

[3] - mandarin.

[4] - Cantonies.

[5] - Taiwanies.