روش درمان با غذا و گیاهان دارویی در چین

از دانشنامه ملل
گیاهان دارویی در چین

در روزگاران قدیم؛ مردم چین برای درمان بیماری­‌ها، داروهایی را از طبیعت و از گیاهان تهیه می­‌کردند. بدین صورت بود که به‌­تدریج طب سنتی چینی با ویژگی­‌های خود شکل گرفت. و لذا طب سنتی چین(←سیر تحول طب سنتی چین)، با تغذیه‌­ی مردم نیز مرتبط است. بر این اساس، داروها را می‌توان به‌­عنوان غذا و غذاها را به‌­عنوان دارو و برای معالجه­‌ی بیماری استفاده كرد. از این طریق بود که روش درمان با غذا و استفاده از داروهای گیاهی به ­‌وجود آمد. چینی­‌ها می­‌گویند:

«تقویت بدن با خوردن دارو، بهتر از خوردن غذا­های دارای خواص درمانی نیست و خوردن غذای دارای خواص دارویی مؤثرتر از معالجه است.»

در میان چینی­‌ها، معالجه به ­وسیله­‌ی غذا از روزگاران قدیم تا امروز بسیار رایج است و جزو عادات و رسوم غذایی آن­ها به شمار می­‌آید. سنت تركیب معالجه و غذا، در عصر سلسله­‌ی «جو» ( از 1046 پیش از میلاد تا 256 پیش از میلاد) نیز وجود داشت. در تاریخ چین، کتاب­‌های زیادی پیرامون معالجه با غذا نوشته شده است.

«سون سی­میائو» پزشک عصر سلسله­‌ی «تانگ» (618 تا 907 میلادی)، دو کتاب پیرامون معالجه به وسیله­‌ی غذا نوشت كه تأثیر عمیقی بر روند پیشرفت درمان بیماری با غذا داشت. او می‌گفت پزشک باید پیش از هر چیز علت بیماری را مشخص و آن را با مواد غذایی معالجه کند. اگر معالجه با غذا موثر نبود، از داروها استفاده شود. توسط همین پزشک بود که روش معالجه با غذا و چگونگی تهیه غذاهای دارویی شكل گرفت و سپس به‌ ­تدریج در میان مردم به روشی برای تقویت بدن و روح و درمان بیماری تبدیل شد. [۱]

نیز نگاه کنید به فرهنگ عمومی در چین؛ فرهنگ، آداب و رسوم و تنوع غذایی در چين؛ سیر تحول طب سنتی چین؛ شاخه های مهم طب سنتی چین؛ شیوه های تشخیص در طب سنتی چین؛ طب سوزنی

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد (1392). جامع فرهنگ و ملل چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد سوم، ص911-912