احزاب غیر کمونیست چین

از دانشنامه ملل


گرچه چین اغلب به کشور تک حزبی معروف است، ولی در واقع کشوری به ظاهر دارای احزاب سیاسی مختلف است. افزون بر حزب کمونیست چین که از بدو پیدایش جمهوری خلق چین، قدرت را در این کشور در دست دارد، هشت حزب غیر کمونیست که همگی پیش از تأسیس جمهوری خلق چین فعالیت خود را آغاز کرده بودند نیز پس از آغاز به کار چین نوین، به فعالیت خود در فضای سیاسی و مدیریتی این کشور ادامه دادند. این احزاب در زمینه­‌های مختلف با حزب کمونیست همکاری­‌های تنگاتنگی داشته و در سال 1949 که جمهوری خلق چین به وجود آمد، در تهیه و تدوین قانون اساسی موقت و سایر چارچوب­‌های سیاسی و مدیریتی و تصمیم گیری پیرامون مسایل مهم سیاسی و کشوری و ایجاد سیستم جدید، نظر مشورتی ارایه کرده و مشارکت داشته‌­اند. در طول چندین دهه­‌ی گذشته، نمایندگان این احزاب در کنگره‌­ی خلق چین، کمیته‌­های دایمی مختلف کنگره، در سطوح مختلف حضور داشته و بسیاری از اعضای آن­‌ها در کنگره، دولت، سازمان­‌های دولتی و در بخش‌­های مختلف اقتصادی، فرهنگی، آموزشی، علمی و فناوری دارای پست­‌های کلیدی و مهمی بوده‌­اند.

مشخصات احزاب غیر کمونیست

1- کمیته­‌ی انقلابی کومین ­تانگ چین(China Revolutionary Committee of the Kumintang)؛ این حزب در ماه ژانویه­‌ی سال 1949 تأسیس و در حال حاضر دارای بیش از 80 هزار عضو است. اکثر اعضای رسمی این حزب را اعضای سابق کومین­ تانگ اصلی دوران جمهوری خلق چین و افرادی که با آن حزب ارتباط داشته‌­اند، تشکیل می‌­دهند.

2- لیگ دموکراتیک چین(China Democratic League)؛ این حزب در اکتبر سال 1941 فعالیت خود را آغاز کرده و امروزه دارای 180 هزار عضو رسمی است. بیشتر اعضای این حزب را روشنفکران سطح بالای جامعه تشکیل می­‌دهند.

3- انجمن ملی سازندگی حزب دموکرات چین(China Democratic National Construction Association)؛ این حزب در سال 1945 تأسیس شده و در حال حاضر بیش از یک‌صد هزار عضو دارد. اغلب اعضای این حزب در زمینه­‌های اقتصادی فعال بوده و یا متخصصان دانشگاهی هستند.

4- انجمن ترویج دموکراسی در چین(China Association for the Promotion of Democracy)؛ این گروه سیاسی در دسامبر سال 1945 فعالیت خود را آغاز و اینک دارای یک‌صد هزار عضو رسمی است. اعضای این حزب اغلب از میان نخبگان فعال در زمینه­‌های دانشگاهی، آموزشی، فرهنگی، علمی و انتشاراتی برگزیده می­‌شوند.

5- حزب دموکراتیک کشاورزان و کارگران چین(Chinese Peasants and Workers Democratic Party)؛ این تشکل در ماه اوت سال 1930 بنیان‌گذاری شده و در حال حاضر دارای بیش از 90 هزار عضو است. اغلب اعضای این حزب در زمینه­‌های بهداشت عمومی، فرهنگ و آموزش و تکنولوژی فعالیت می‌­کنند.

6- حزب جی گونگ دانگ(Zhi Gong Dang)؛ این حزب سیاسی در اکتبر سال 1925 فعالیت سیاسی خود را آغاز کرده و در حال حاضر 20 هزار عضو فعال دارد. اکثر اعضای این حزب را چینی­‌های بازگشته از خارج و یا اعضای خانواده‌­ها و بستگان و یا نمایندگان آن­‌ها و هم­چنین اندیشمندان و متخصصان چینی مقیم خارج تشکیل می‌­دهند.

7- انجمن جیو سَن یا نهم ماه مه( Jiu San Society)؛ این تشکیلات در دسامبر سال 1944 تأسیس و در حال حاضر دارای یک‌صد هزار عضو فعال است. اعضای این انجمن را بیشتر نخبگان و فرهیختگان شاغل در بخش­‌های علمی، فناوری، فرهنگی و آموزشی و یا بهداشت عمومی تشکیل می‌­دهند.

8- لیگ دموکراتیک خود مختار تایوان(Taiwan Democratic Self-government League)؛ این تشکل سیاسی در نوامبر سال 1947 تشکیل شده و دارای 2100 عضو فعال است که اغلب از افراد متولد تایوان و یا تایوانی الاصلی هستند که در چین بزرگ شده اند تشکیل شده است[۱][۲].

نیز نگاه کنید به

نهادهای مشورتی و قانونگذار در چین؛ کنگره ملی نمایندگان خلق چین؛ نظام همکاری چند حزبی و مشورت سیاسی در چین

کتاب شناسی

  1. China's non-communist parties(2008). China Encyclopedia.
  2. سابقی،علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی،جلد1، ص.421-425.