اقتصاد سیاه در اسپانیا

از دانشنامه ملل

تعیین حدود اقتصاد پنهان اسپانیا امکان پذیر نیست، ولی به نظر می‌رسد که بخش چشم‌گیری را به خود اختصاص داده است. این نوع اقتصاد بیشتر در بخش‌هایی مانند عمران و ساخت و ساز، و نیز در برخی صنایع مانند صنایع غذایی، پارچه، و اسباب بازی مشاهده می‌شود. علاوه بر آن در کشاورزی نیز این موضوع وجود دارد؛ از آنجا که بعضی از محصولات کشاورزی یا اصلاً به بازار عرضه نمی‌شود و توسط خود کشاورزان مصرف می‌شود، یا اینکه در بخش هایی غیر از بازار داخلی معمول، توزیع می‌شود.

بسیاری از مردم اسپانیا تا زمانی مشخص در بخش های مجاز اقتصادی کشور خدمت می‌کنند، و زمانی که توانستند از مزایای بازنشستگی خود بهره‌مند شوند، به اقتصاد پنهان روی می‌آورند، جایی که افراد مجبور به پرداخت مالیات نیستند. در اقتصاد سیاه، افراد با قوانین و مقررات کار حمایت نمی‌شوند، معمولاً نسبت به شرکت های مجاز درآمدی پایین دارند، امنیت شغلی مناسبی ندارند، و فرصتی هم برای ارتقاء مقام ندارند.

دلیل روی آوردن به این نوع اقتصاد می‌تواند این باشد که افراد به دنبال راهی برای دور زدن قوانین و مقررات دولت هستند. شاید به این دلیل که در دوران فرانکو، شرایطی نامساعد برای کارکنان در این کشور پیش آمد. در دوران فرانکو، اسپانیا شاهد روندهای زائد و طولانی اداری و دولتی و درآمدهای نابرابر بود.

در کشور اسپانیا، از آنجا که بخشی از اقتصاد، پنهان می‌باشد، نمی‌توان آمار رسمی را کاملاً معتبر دانست. برای نمونه، در سنجیدن آمار بیکاری در کشور که نزدیک 20 تا 30 درصد گزارش شده بود، اگر بخواهیم اقتصاد پنهان را نیز در نظر بگیریم، این آمار بسیار کمتر از ارقام گزارش شده خواهد بود[۱].

نیز نگاه کنید به

نظام اقتصادی اسپانیا؛ صنعت در اسپانیا؛ تورم در اسپانیا؛ بخش خصوصی در اقتصاد اسپانیا

کتابشناسی

  1. فاخری، مهدی(1392). جامعه و فرهنگ اسپانیا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)