جشن سلامتی در چین

از دانشنامه ملل

نهمین روز از ماه نهم به تقویم کشاورزی چین، مصادف با عید «چونگ ­یانگ (Chongyang)» یکی از عیدهای مهم مردم چین است. در این روز مردم همراه با خانواده­‌ی خود به کوهنوردی می‌­روند و ضمن تماشای مناظر زیبا و نوشیدن شربت گل­‌های داوودی، «کیک گل» نوعی غذای سنتی چین را صرف می‌­کنند. مردم چینمعتقدند که عدد 9 عدد خوش یمن و خوب و علامت مثبت است. از آن­جا که در نهمین روز از ماه نهم سال عدد 9 دو بار تکرار می­‌شود، تبرک و خوش یمنی آن دو برابر می‌­گردد. به همبن جهت، این روز را جشن می‌­گیرند و آداب و رسوم خاصی را هم انجام می­‌دهند.

البته، عید «چونگ ­یانگ» هم مثل هر عید سنتی چینی، داستان خاص خود را دارد. گفته می‌­شود، در قرن سوم پیش از میلاد، مردی به نام «فِی چانگ ­فانگ (Fei Changfang)» زندگی می‌­کرد که بسیار نیرومند و قوی بود. روزی به جوانی به نام «خانگ ­جینگ (Hang Jing)» گفت:

در نهمین روز از ماه نهم، فاجعه­ ی بزرگی برای خانواده ­ی او پیش خواهد آمد. بهتر است برای جلوگیری از این فاجعه در آن روز، چند کیسه‌­ی قرمز تهیه و در داخل آن برگ‌­های گل «داوودی» که یکی از گیاهان داروئی چین است قرار داده و همراه با خانواده‌اش به بالای کوه بروند و شربت گل داودی بنوشند.

«خانگ ­جینگ» در بامداد نهمین روز از ماه نهم به همراه اعضای خانواده‌‍اش به کوه رفت. یک روز بعد، تمام حیوانات خانگی او مردند اما «خانگ­ جینگ» و خانواده‌­اش سالم ماندند. از آن پس، کوهنوردی و استفاده از شربت گل «داوودی» در عید«چونگ ­یانگ» به یک رسم سنتی مردم چین تبدیل شده و با گذشت دو هزار سال از آن حادثه، هنوز هم ادامه دارد.

دولت چین هم در سال 1989، این روز را به عنوان روز سلامتی و «روز سالمندان» اعلام نمود و مردم برای به دست آوردن سلامتی و یاد بود عید «چونگ­ یانگ» در این روز به کوه­نوردی و استفاده از طبیعت می‌پردازند.[۱]

نیز نگاه کنید به

چین؛ فرهنگ عمومی در چین؛ جشن­‌ها و فستیوال‌­های چینی

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد (1392). جامع فرهنگ و ملل چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد سوم، ص 995-996