سطح علمی و فرهنگی جامعه گرجستان

از دانشنامه ملل

طبق بررسی‌های آماری سال 2007 تمامی جمعیت بزرگسال گرجستان با سواد هستند. می‌توان گفت سطح علمی گرجی‌ها نسبتا بالاست. دانشمندان رشته ریاضی گرجستان مانندن. موسخلی شویلی، و. کوپرادزه، ای. وکوا در کشورها ی خارجه نیز مشهور می‌باشند. کارهای علمی دانشمندان گرجی مربوط به قابلیت ارتجاع، معادلات انتگرال، مسائل مربوط به حدود در عملیات تحلیلی، معادلات دیفرانسیل نوع بیضی در توپولوژی دارای اهمیت علمی و ارزش فوق‌العاده هستند، که در مرکز پژوهش‌های علمی در رشته نجوم در نقاط مرتفع کوهستانی قرار دارند. مسائل مربوط به فیزیک نور و تشعشعات کیهانی مطالعه می‌شود. در سال 1959 میلادی رآکتور اتمی پژوهشی شروع به فعالیت کرد. با این رآکتور مطالعات مربوط به تشعشعات رادیو اکتیویته انجام می‌گیرد.

کارهای اکتشافی و تجسمی در رشته جدید علم یعنی سیبرنتیک فیزیکی با موفقیت بسط و توسعه می‌یابند. گروه کارکنان انستیتوی سیبرنتیک بیش از 50 طرح مختلف بوجود آورده‌اند که 25 فقره از آن‌ها برای نخستین بار در دنیا بکار برده می‌شود. بررسی قطب‌های الکترو مغناطیسی و جاذبه زمین، پدیده‌های زلزله ای، ساختمان و ترکیب قشر فوقانی بر طبق معلومات و اطلاعات ژئوفیزیکی، تکمیل اکتشافی ژئوفیزیکی، رادیو اکتیویته، سنگ‌های کانی و چشمه‌های آب معدنی، فیزیک، بارندگی و ابرها، حالات گوناگون، شدت تشعشات کیهانی، فهرست تقریبی مسائلی است که بر طبق آن‌ها کارهای علمی و پژوهشی در رشته ژئوفیزیک در گرجستان انجام می‌گیرد.

ایجاد اسلوب و وسائل فنی برای حل مسائل مربوط به مبارزه با تگرگ زدگی از موفقیت‌های بزرگ ژئو فیزیکدانان گرجی به شمار می‌آید. تلاش شیمیدانان گرجی در سال‌های اخیر به مطالعه و استفاده صحیح از انواع جدید مواد شیمیایی معطوف بوده است. روش استخراج ید از آب چاه در صنایع معمول گردیده. طریقه بدست آوردن مواد سولفیدی از کات کبود با استفاده از اتوکلاو، مورد بررسی قرار گرفته و برای بهره‌برداری آماده شده و نیز تکنولوژی بکر و مخصوصی در زمینه تولید پرمنگنات پتاسیم و غیره ایجاد گردیده است. تسی تسی شویلی و آگلادزه در زمینه شیمی، مطالعات پژوهشی ثمربخشی انجام داده‌اند.

در رصدخانه آباستومان که ی.خارادزه ریاست آن را بر عهده دارد، پژوهش‌های مهمی در زمینه بررسی فضای بین ستارگان، ساختمان عالم افلاکی یا کهکشان‌های جو فوقانی و در خصوص فوائد نور خورشید به عمل می‌آید. اخترشناسان گرجستان کاتالوگ‌های بزرگی به وجود آورده‌اند که رنگ بیش از 15 هزار ستاره کم نور تاریکی‌ها و مه آلودگی‌های برون کهکشانی در آن‌ها نشان داده شده است و نیز اسلوب مؤثری برای بررسی تراکم مکانی ستارگان یافته‌اند که در کارهای اخترشناسان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انستیتوی مکانیک ساختمان و مقاومت در برابر زلزله، پژوهش‌هایی را در زمینه زلزله‌نگاری به مقیاس سراسری انجام می‌دهند. دانشمندان رشته انرژی در جمهوری‌های قفقاز جنوبی سهم بسیار گران‌بهایی در این زمینه دارند. ماشین‌های محاسباتی پیشرفته و کامپیوتر که توسط دانشمندان طراح گرجستانی ساخته شده‌اند در بسیاری از مؤسسات صنعتی با موفقیت کار می‌کنند. نیروگاه رامین اهواز در ایران که یک نیروگاه نوع روسی است مجهز به سیستم کنترل کامپیوتری است و این سیستم کامپیوتری ساخت جمهوری گرجستان است که با موفقیت در حال بهره‌برداری می‌باشد. کارشناسان و مهندسان نیروگاه مذکور با استفاده از این سیستم کامپیوتری آخرین اطلاعات لازم راجع به کار نیروگاه را کسب می‌نمایند و به تجزیه و تحلیل آن می‌پردازند.

تکنولوژی الکترونیک به سرعت در حال رشد است و در امور تولیدی عمیقاً مورد استفاده قرار می‌گیرد. پژوهش‌هایی که مرحوم دوالی در زمینه تئوری عملی تراکتورها، اتومبیل‌ها و موتورهای گوناگون که برای شرایط محل‌های مرتفع کوهستانی ساخته می‌شوند انجام داده، بسیار ثمر بخش است. تحقیقات و بررسی‌های انستیتوی متالوژی در زمینه تولید آهن و فولاد در کوره‌های بسته الکتریکی و نیز کارهای گروه طراح نخستین ماشین برداشت محصول چای، بسیار شهرت دارد. در زمینه زراعت و دامپروری مکانیزه کردن کشاورزی، کارهای علمی مهمی صورت می‌گیرد. علم بیوشیمی گرجستان در زمینه پرورش مو و تاک انگور و بوته چای و فرآوری این محصول یکی از برجسته‌ترین مقام‌ها را در جهان احراز کرده است. یک سلسله کار در زمینه نقشه‌نگاری جغرافیایی و شناسایی آب و هوای مناطق و هیدرولوژی گرجستان توسط انستیتو جغرافیای گرجستان انجام یافته است. دانش پزشکی نیز در حال پیشرفت است.

مکتب فیریولوژیست‌های مسائل مهم و مبرم فیزیولوژی یعنی مسئله حافظه مورد مطالعه قرار دارد. آخرین موفقیت فیزیولوژی گرجستان عبارت است از مطالعه مکانیزم‌های عصبی که به انسان و حیوان اجازه می‌دهند تا در فضا موقعیت خود را درک کنند و جهت‌یابی نمایند. دانشمندان گرجستان در فعالیت‌های علمی بین‌المللی در کارهای علمی سازمان‌های گوناگون بین‌المللی و فرهنگی مشارکت دارند. دانشمندان خارجی نیز به نوبه خود در حیات علمی جمهوری گرجستان شرکت می‌نمایند. مونوگرافی ها و تألیفات دانشمندان گرجستان در انگلستان، آلمان، ایتالیا، چین، رومانی، امریکا، چک  اسلواکی، فرانسه، یوگسلاوی و در سایر کشورها طبع و نشر میگردد. قریب به 20 تن از دانشمندان برجسته گرجی به عضویت مؤسسات علمی در سایر کشورها برگزیده شده‌اند[۱].

نیز نگاه کنید به

گرجستان؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری گرجستان

کتابشناسی

  1. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص179-180.