سندی ادبی بورد
سندی ادبی بورد، به فارسی: انجمن ادبی سند، از مهمترین و موفقترین انجمن های ادبی پاکستان است که فعالیت خود را در اوت 1940 میلادی/ برابر با حدود 1319 خورشیدی زیر نظر کمیته مشورتی مرکزی ادبیات سندی توسط سید میران شاه، رئیس وقت این انجمن در حیدرآباد سند تاسیس شد. هدف از تاسیس این انجمن، گردآوری و تالیف و تصحیح آثار تاریخی و ادبی و فرهنگی پاکستان و چاپ و نشر آنها به زبان سندی و اردو و فارسی بود. حدود هشت سال بعد، در 1948م برابر با 1327خورشیدی تغییراتی در اعضای انحمن، بدون جابجایی رئیس آن، بوجود آمد. در 1950م/ 1329 خورشیدی، رئیس عالی انجمن به وزیر آموزش ایالت سند تفویض شد و دوباره انجمن با همان نام پیشین بکار خود ادامه داد. انجمن از همان آغاز، خدمات بسیار با ارزشی برای پیشرفت زبان و ادبیات سندی با انتشار کتابهای تاریخ و فرهنگ و ادبیات و مجلات علمی و ادبی و برگزاری همایش و نشستهای ادبی و حمایت از نویسندگان و شاعران و پژوهشگران در پیشبرد اهداف انجمن تلاش نموده است. انتشار متون فارسی و سندی در زمینه تاریخ و ادب و فرهنگ سند و تصحیح نسخ خطی فارسی به کوشش پژوهشگران و استادان مشهور پاکستان از عمده فعالیتهای ماندگار این انجمن بوده و هست. ااین انجمن، همچنین پایگاه مجازی ویژه برای خدمترسانی بیشتر به جامعه ادبی پاکستان و کابران جهانی ایجاد کرده است[۱].
این انجمن در طول 4 سال فعالیت خود توانست 14کتاب عربی، 30کتاب تاریخی فارسی، 54 کتاب شعر و ادب فارسی، 5 کتاب اردو و 5 کتاب انگلیسی را منتشر نماید. تا کنون، با حمایت این انجمن، کتابها و نسخ خطی بسیاری توسط نویسندگان و پژوهشگران و اهل قلم مشهور پاکستان تالیف و ترجمه و تصحیح و معرفی شده که از منابع دست اول و ارزشمند در زمینه های ادبی، تاریخی، فرهنگی و تمدنی پاکستان و ایران فرهنگی است. این کتاب ها و نسخ خطی عبارت است از:
- چچ نامه (در خصوص تاریخ سند) اثر مخدوم امیر احمد، ترخان نامه تالیف جیمز برنس (درباره تاریخ سلسله مسلمان ترخان)؛
- سند جی تاریخ (تاریخ سرزمین سند)، تالیف اعجازالحق قدوسی؛
- جنگ میانی (بخشی از تاریخ آخرین سلسله شیعی سند، یعنی تالپوران و تبعید آنها به مومبای و سپس به کلکته و انقراض این سلسله توسط نیروهای استعماری انگلیس)؛
- تاریخ معصومی (تاریخ سرزمین سند) تالیف میرمحمد معصوم بهکری؛
- مکلی نامه (در خصوص آثار فرهنگ و تمدن اسلامی در تهته-ایالت سند)، تالیف میرعلیشیر قانع تتوی، تصحیح سید حسام الدین راشدی؛
- و بسیاری آثار دیگر که سرشار از وقایع تاریخی و ادبی و سیاسی هستند.
در حال حاضر، این انجمن همچنان فعال است و مخدوم سعیدالزمان عاطف از 8 مارس 2019 م/ حدود 1398 خورشیدی ریاست این انجمن را برعهده دارد و از اعضای فعال بزم طالب المولی در سند است. سعیدالزمان از زمره استادان و نویسندگان شناخته شده سند است و از آثار او میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد: الزمان، اصلاح نفس، اصلاح قلب، طالب حق[۲].
نیز نگاه کنید به
مطالعات ایرانی و ایران شناسی در پاکستان
کتابشناسی
نویسنده مقاله
محمد مهدی توسلی