مراكز پژوهشی غيردانشگاهی در ژاپن

از دانشنامه ملل

پیشتر به بودجه‌های پژوهشی در مراکز دانشگاهی اشاره شد. در اینجا ما به بودجه‌های پژوهشی غیر دانشگاهی می‌پردازیم. با استناد به «کتاب آمار ژاپن 2021» در سال 2019 در بخش تحقیقات مرتبط با فعالیت‌های اقتصادی و صنعتی 617060 نفر مشغول به کار بودند که از این میان بیشترین تعداد یعنی 542291 نفر در بخش تحقیقات مرتبط با تولید مشغول به کار بودند.[۱] در همین سال بودجه پژوهشی برای هر نفر محقق مشغول به کار در این بخش 28010000 ین و تقریبا دو برابر بودجه پژوهشی برای یک نفر در بخش دانشگاهی بود.[۱]

می‌دانیم که ژاپن کشوری صنعتی است که اساس اقتصاد آن بر تولید و صادرات است. بنابراین به تحقیقات در این بخش اهمیت زیادی می‌دهد و پژوهشکده‌های زیادی متعلق به شرکت‌ها و صنایع در این کشور وجود دارد. تمامی شرکت‌های بزرگ و چند ملیتی ژاپن دارای پژوهشکده‌های مختص خود هستند که در اینجا چند نمونه از این پژوهشکده‌ها را نام می‌بریم:

پژوهشکده جامع شرکت سهامی صنایع سنگین میتسوبیشی (三菱工業株式会社総合研究所/Mitsubishi kōgyō kabushiki kaisha Sōgō kenkyūjo)

مرکز توسعه پژوهش، مرکز فناوری نرم افزار و مرکز فناوری تولید وابسته به شرکت سهامی توشیبا (株式会社東芝/Kabushiki kaisha Tōshiba)

پژوهشکده فناوری شرکت سهامی هوندا (株式会社本田技術研究所/Kabushiki kaisha Honda gijutsu kenkyūjo)

پژوهشکده علوم کامپیوتری شرکت سهامی سونی (株式会社ソニーコンピュータサイエンス研究所/Kabushiki kaisha Sonī konpyūtā saiensu Kenkyūjo)

تعداد این مراکز پژوهشی بسیار زیاد است و آمار دقیقی از آن‌ها در دست نیست. علاوه بر مراکز پژوهشی وابسته به صنایع و نیز پژوهکشده‌های دانشگاهی، در ژاپن پژوهشکده‌های ملی و محلی، پژوهشکده‌های وابسته به انجمن‌های غیر انتفاعی و حتی پژوهشکده‌های بین‌المللی زیادی هم وجود دارد. برای مثال مرکز پژوهش جامع توسعه سلامت سازمان بهداشت جهانی (WHO健康開発総合研究センター/WHO Kenkō kaihatsu Sōgō kenkyū sentā)، پژوهشکده‌ای بین‌المللی است که سال 1996 در شهر کوبه ژاپن شروع به کار کرد. پژوهشکده‌های ملی هم که توسط دولت مرکزی تأمین اعتبار می‌شوند در زمینه‌های مختلف مشغول به پژوهش و تحقیق هستند. برای مثال بنیاد کاوش‌های هوا فضای ژاپن یا جاکسا (宇宙航空研究開発機構/Uchū kōkū kenkyū kaihatsu kikō/Japan Aerospace Exploration Agency(JAXA)) مسئول پژوهش و توسعه فناوری و پرتاب ماهواره به مدار زمین است.

علاوه بر پژوهشکده‌های ملی که مستقیما زیر نظر دولت مرکزی هستند، معمولا پژوهشکده‌های زیاد و متعددی هستند که زیر نظر وزارتخانه‌های و سازمان‌های دولتی فعالیت می‌کنند. علاوه بر این‌ها مراکزی هم هستند که زیر نظر دولت‌های محلی فعالیت می‌کنند. برای مثال پژوهشکده‌های استانی زیر نظر استانداری‌ها فعالیت می‌کنند. هر چند آماری از تعداد این پژوهشکده‌ها وجود ندارد، اما با توجه به آن چه در «کتاب آمار ژاپن 2021» آمده است، در سال 2019 تعداد 410735 نفر در نهادهایی جز پژوهشکده‌های بخش اقتصاد و صنعت و دانشگاهی مشغول به کار بودند. سرانه هر نفر محقق در این پژوهشکده‌ها 12520000 ین بود.[۱][۲]

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ Sōmushō, T (2021). Nihon no Tōkē 2021. Sōmushō Tōkeikyoku. P165.
  2. ماهرپور، روهینا (1402). «نظام آموزشی ژاپن». در پالیزدار، فرهاد، ذاکری، قدرت اله. جامعه و فرهنگ ژاپن. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی. ص.282- 298.