پترا

بیشک معروفترین جاذبه اردن میباشد که در صخرههای جنوب دریای مرده واقع شده است. پترا به معنی «سنگ» در زبان یونانی احتمالا دیدنیترین شهر باستانی جهان در دنیای مدرن و قطعا پربازدید کنندهترین شهر در اردن و خاورمیانه است. پترا پایتخت نبطیان - اعراب میباشد، کسانی که درطول دوران پیش از رومیان بر اردن تسلط داشتهاند. دراین سرزمین عجایب معابد، مقبرهها و ساختمانهایی است که استادانه از صخرههای سنگی در کوه حفر کردهاند. مسافران انگلیسی و دین بورگن (Dean Burgen) شاعر توضیحاتی در مورد پترا دادهاند:
«با من همخوان شو، مانند عجایبی که در شرق نهفته است، نیم شهر رز سرخ به قدرت زمان»
البته این کلمات نمیتوانند عمق شکوه و زیبایی پترا را بیان کنند. برای پیبردن به فضای واقعی این شهر بینظیر باستانی، باید در سکوت صبح زود یا اواخر بعد از ظهر از آن بازدید کرد، زمانی که صخرههای ماسه سنگی درخششی سرخ و عظمتی با شکوه دارد. بسیاری از زیباییهای پترا به دلیل قرار گرفتن آن بر لبه وادی عربه است. تپههای ماسه سنگهای ناهموار در کنار درههای عمیق، دلیل عدم دسترسی آسان به این منطقه بوده است. راحتترین دسترسی به پترا از طریق مسیر سیق (Siq) میباشد؛ شکافی پیچ در پیچ در صخرهها که عرض آن بین 5 تا 200 متر است. موقعیت عالی حفاظت شده پترا از آنجا ناشی میشود که صدها ساختمان درون صخره کنده و ساخته شدهاند، تنها چند ساختمان مستقل در این شهر وجود دارد. تا سال 1984، بسیاری ازاین غارها مسکن اعراب بدوی بود.
نگرانی از تخریب بناهای تاریخی، باعث شد تا دولت - البته به صورت غیر قانونی - اعراب را به شهری در مجاورت وادی موسی انتقال دهد. باستان شناسان براین باورند که پترا از پیش از تاریخ سکنه داشته است. دقیقا در شمال شهر در بیضاء باقیماندههای 9000 ساله شهری کشف شده است که به عنوان یکی از اولین سکونتگاهها در خاورمیانه از آن یاد میشود[۱]. هم اکنون سازمان عجایب هفت گانه، پترا را به عنوان یکی از نامزدهای فهرست عجایب هفتگانه جدید قرار داده است[۲].
نیز نگاه کنید به
تاریخ اردن؛ آثار باستانی و تاريخی اردن
کتابشناسی
منبع اصلی
لایقی، غلامرضا (1402). جامعه و فرهنگ اردن. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار).
نویسنده مقاله
غلامرضا لایقی