سدسازی افغانستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
به‌رغم وجود شرایط مساعد برای سدسازی در [[افغانستان]]، این کشور به دلیل کمبود امکانات مالی و فنی هنوز برای استفاده از امکانات بالقوه، مانند احداث سد و استفاده از آب آن برای تولید برق و مصارف شرب و کشاورزی اقدامات کافی به عمل نیاورده است، قبل از بروز جنگ‌های داخلی تعدادی سد و بند بر روی برخی از رودخانه‌ها ساخته شد؛ از جمله: سد مخزنی کجکی بر روی [[رود هیرمند]] که بزرگ‌ترین سد ساخته‌شده در [[افغانستان]] است و ذخیره آب آن برای تولید برق و مصارف کشاورزی به کار می‌رود؛ سد مخزنی دهله بر روی رود ارغنداب که آب آن برای مصارف [[کشاورزی افغانستان|کشاورزی]] به‌کار می‌رود، بر روی رود [[کابل]] تعدادی سد برق آبی، مانند سروبی و نغلو ساخته شده است؛ همچنین نیروگاه‌های برق آبی دیگری مانند جبل‌السراج، ماهی پر (MahiPour) و درونته بر روی این رود احداث شده است؛ سد برق آبی سلما در سال‌های اخیر بر روی [[هریرود]] در شرق [[هرات]] احداث شده است. در سال‌های اخیر، وزارت انرژی و آب افغانستان در مورد آب‌های افغانستان و زمینه‌های ایجاد سد بر روی آن مطالعاتی انجام داده و احداث تعدادی سد بر روی رودخانه‌های مختلف را در دستورکار قرار داده است؛ برای اجرای برخی از آنها نیز قرارداد امضا شده است.<ref>علی آبادی، علیرضا (1395). جامعه و فرهنگ افغانستان. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، ص 37.</ref>
[[پرونده:5074.jpg|بندانگشتی|سد کجکی رود هیرمند]]
به‌رغم وجود شرایط مساعد برای سدسازی در [[افغانستان]]، این کشور به دلیل کمبود امکانات مالی و فنی هنوز برای استفاده از امکانات بالقوه، مانند احداث سد و استفاده از آب آن برای تولید برق و مصارف شرب و کشاورزی اقدامات کافی به عمل نیاورده است.
 
قبل از بروز جنگ‌های داخلی تعدادی سد و بند بر روی برخی از رودخانه‌ها ساخته شد؛ از جمله: سد مخزنی کجکی بر روی [[رود هیرمند]] که بزرگ‌ترین سد ساخته‌شده در [[افغانستان]] است و ذخیره آب آن برای تولید برق و مصارف کشاورزی به کار می‌رود.
 
سد مخزنی دهله بر روی رود ارغنداب که آب آن برای مصارف [[کشاورزی افغانستان|کشاورزی]] به‌کار می‌رود، بر روی رود [[کابل]] تعدادی سد برق آبی، مانند سروبی و نغلو ساخته شده است؛ همچنین نیروگاه‌های برق آبی دیگری مانند جبل‌السراج، ماهی پر (MahiPour) و درونته بر روی این رود احداث شده است؛ سد برق آبی سلما در سال‌های اخیر بر روی [[هریرود]] در شرق [[هرات]] احداث شده است.  
 
در سال‌های اخیر، وزارت انرژی و آب افغانستان در مورد آب‌های افغانستان و زمینه‌های ایجاد سد بر روی آن مطالعاتی انجام داده و احداث تعدادی سد بر روی رودخانه‌های مختلف را در دستورکار قرار داده است؛ برای اجرای برخی از آنها نیز قرارداد امضا شده است<ref>علی آبادی، علیرضا (1395). جامعه و فرهنگ [[افغانستان]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، ص 37.</ref>.


== نیز نگاه کنید به ==
== نیز نگاه کنید به ==


* [[جغرافیای طبیعی افغانستان]]
* [[جغرافیای طبیعی افغانستان]]
* [[دریاچه های افغانستان]]
* [[رودهای افغانستان]]


== کتابشناسی ==
== کتابشناسی ==

نسخهٔ ‏۲۳ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۳۶

سد کجکی رود هیرمند

به‌رغم وجود شرایط مساعد برای سدسازی در افغانستان، این کشور به دلیل کمبود امکانات مالی و فنی هنوز برای استفاده از امکانات بالقوه، مانند احداث سد و استفاده از آب آن برای تولید برق و مصارف شرب و کشاورزی اقدامات کافی به عمل نیاورده است.

قبل از بروز جنگ‌های داخلی تعدادی سد و بند بر روی برخی از رودخانه‌ها ساخته شد؛ از جمله: سد مخزنی کجکی بر روی رود هیرمند که بزرگ‌ترین سد ساخته‌شده در افغانستان است و ذخیره آب آن برای تولید برق و مصارف کشاورزی به کار می‌رود.

سد مخزنی دهله بر روی رود ارغنداب که آب آن برای مصارف کشاورزی به‌کار می‌رود، بر روی رود کابل تعدادی سد برق آبی، مانند سروبی و نغلو ساخته شده است؛ همچنین نیروگاه‌های برق آبی دیگری مانند جبل‌السراج، ماهی پر (MahiPour) و درونته بر روی این رود احداث شده است؛ سد برق آبی سلما در سال‌های اخیر بر روی هریرود در شرق هرات احداث شده است.

در سال‌های اخیر، وزارت انرژی و آب افغانستان در مورد آب‌های افغانستان و زمینه‌های ایجاد سد بر روی آن مطالعاتی انجام داده و احداث تعدادی سد بر روی رودخانه‌های مختلف را در دستورکار قرار داده است؛ برای اجرای برخی از آنها نیز قرارداد امضا شده است[۱].

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. علی آبادی، علیرضا (1395). جامعه و فرهنگ افغانستان. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص 37.