کتابخانه ماماحیدرا در مالی: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «مكتبه ماما الحيدره للمخطوطات و الوثائق موسوم به كتابخانۀ ماماحيدرا از مشهورترين مراكز علمي فرهنگي شهر تمبوكتو و از كتابخانه‌هاي قديمي كشور مالي است و به لحاظ داشتن كتب و نسخ خطّي، پس از كتابخانۀ احمدبابا، در رديف دوم قرار دارد. قدمت اين كتاب...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
مكتبه ماما الحيدره للمخطوطات و الوثائق موسوم به كتابخانۀ ماماحيدرا از مشهورترين مراكز علمي فرهنگي شهر تمبوكتو و از كتابخانه‌هاي قديمي كشور مالي است و به لحاظ داشتن كتب و نسخ خطّي، پس از كتابخانۀ احمدبابا، در رديف دوم قرار دارد. قدمت اين كتابخانه به قرن شانزدهم ميلادي باز مي‌گردد و از سال 1971 فعاليت‌های نوین علمي در زمينۀ گردآوري و ترميم كتب و نسخ خطّي در این مرکز آغاز شده است. در حال حاضر بيش از 9 هزار نسخۀ خطّي در كتابخانۀ ماماحيدرا شناسایی و 5000 نسخۀ آن تاكنون فهرست‌بندي و چاپ شده است.[15]
[[پرونده:کتابخانه ماما حیدرا.jpg|بندانگشتی|کتابخانه ماما حیدرا]]
مکتبه ماما الحیدره للمخطوطات و الوثایق موسوم به کتابخانه ماماحیدرا از مشهورترین مراکز علمی‌فرهنگی شهر [[تمبوکتو در مالی|تمبوکتو]] و از کتابخانه‌های قدیمی‌کشور [[مالی]] است و به لحاظ داشتن کتب و نسخ خطی، پس از کتابخانه احمدبابا، در ردیف دوم قرار دارد.


كتابخانۀ ماماحيدرا بزرگ‌ترين كتابخانۀ خصوصي كشور مالي است و مديريت آن را عبدالقادر ماماحيدرا بر عهده دارد كه اين مقام موروثي به وی رسیده است.[16] اين مركز فرهنگي با توجّه به آنكه تحت حمايت دولت مالي قرار ندارد، از نظر بودجه، تا حدودي در مضيقه است. كشورهاي آمريكا، عربستان و امارات متحده طيّ چند سال گذشته كمك‌هايي در اختيار مدير كتابخانه قرار داده‌اند و ساختمان جديد آن نيز با هزينۀ مرکز جمعه‌الماجد دوبی احداث شده است. انعقاد موافقت‌نامۀ همكاري بين كتابخانۀ كنگرۀ آمريكا (بزرگ‌ترين كتابخانۀ جهان) و ماماحيدرا در سال 2004، و مطالعات پروفسور گيتس استاد دانشگاه‌ هاروارد در اين كتابخانه، شهرت عظيمي در سراسر قارۀ آفريقا براي كتابخانۀ ماماحيدرا به‌همراه داشته است.[17]
قدمت این کتابخانه به قرن شانزدهم میلادی باز می‌گردد و از سال 1971 فعالیت‌های نوین علمی‌در زمینه گردآوری و ترمیم کتب و نسخ خطی در این مرکز آغاز شده‌است. در حال حاضر بیش از 9 هزار نسخه خطی در کتابخانه ماماحیدرا شناسایی و 5000 نسخه آن تاکنون فهرست‌بندی و چاپ شده است<sup>[i]</sup>.
 
کتابخانه ماماحیدرا بزرگ‌ترین کتابخانه خصوصی [[مالی|کشور مالی]] است و مدیریت آن را عبدالقادر ماماحیدرا بر عهده دارد که این مقام موروثی به وی رسیده است<sup>[ii]</sup>. این مرکز فرهنگی با توجه به آنکه تحت حمایت دولت [[مالی]] قرار ندارد، از نظر بودجه، تا حدودی در مضیقه است. کشورهای آمریکا، عربستان و [[امارات متحده عربی|امارات متحده]] طی چند سال گذشته کمک‌هایی در اختیار مدیر کتابخانه قرار داده‌اند و ساختمان جدید آن نیز با هزینه مرکز جمعه‌الماجد دوبی احداث شده‌است. انعقاد موافقت‌نامه همکاری بین کتابخانه کنگره [[آمریکا]] (بزرگ‌ترین کتابخانه جهان) و ماماحیدرا در سال 2004، و مطالعات پروفسور گیتس استاد دانشگاه‌‌هاروارد در این کتابخانه، شهرت عظیمی‌در سراسر قاره آفریقا برای کتابخانه ماماحیدرا به‌همراه داشته است<sup>[iii]</sup><ref>عرب‌احمدی، امیربهرام (1392). جامعه و فرهنگ [[مالی]]. ناظر علمی ابوالحسن شریف محمدی تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، ص238-239.</ref>.
 
== نیز نگاه کنید به ==
[[کتابخانه های عمومی مالی]]؛ [[کتابخانه ملی مالی]]؛ [[کتابخانه احمد بابا در مالی]]؛ [[کتابخانه وانگری در مالی]]
 
== پاورقی ==
<small>[i] - بنیاد الفرقان لندن برخی از کتب و اسناد این کتابخانه را چاپ و منتشر کرده‌است.</small>
 
<small>[ii] - وی چند سال پیش طی سفری شخصی از کتابخانه حضرت آیت‌ا.. مرعشی نجفی و امکانات این مرکز عظیم علمی‌فرهنگی بازدید کرده‌است.</small>
 
<small>[iii] - یکی از شبکه‌های [[ایالات متحده]] آمریکا سریال مستندی را در ارتباط با سفر پروفسور گیتس استاد مشهور دانشگاه‌ هاروارد به [[تمبوکتو در مالی|تمبوکتو]]، تحقیقات وی در کتابخانه‌های احمدبابا و ماماحیدرا و فعالیت‌های وی برای کشف کتاب‌ها و نسخه‌های خطی از بین مردم [[تمبوکتو در مالی|تمبوکتو]] تهیه کرده‌است. پخش این فیلم که در زمینه اطلاع‌رسانی پیرامون گنجینه میراث فرهنگی نهفته در شهر [[تمبوکتو در مالی|تمبوکتو]] به‌ویژه کتابخانه ماماحیدرا (محل استقرار پروفسور گیتس) بسیار موثر بود و شهرت این کتابخانه را دو چندان کرد.<ref>برگرفته از https://&#x20;www.historical&#x20;library&#x20;in&#x20;timbukto.com/2011</ref></small>
 
== کتابشناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۱۴

کتابخانه ماما حیدرا

مکتبه ماما الحیدره للمخطوطات و الوثایق موسوم به کتابخانه ماماحیدرا از مشهورترین مراکز علمی‌فرهنگی شهر تمبوکتو و از کتابخانه‌های قدیمی‌کشور مالی است و به لحاظ داشتن کتب و نسخ خطی، پس از کتابخانه احمدبابا، در ردیف دوم قرار دارد.

قدمت این کتابخانه به قرن شانزدهم میلادی باز می‌گردد و از سال 1971 فعالیت‌های نوین علمی‌در زمینه گردآوری و ترمیم کتب و نسخ خطی در این مرکز آغاز شده‌است. در حال حاضر بیش از 9 هزار نسخه خطی در کتابخانه ماماحیدرا شناسایی و 5000 نسخه آن تاکنون فهرست‌بندی و چاپ شده است[i].

کتابخانه ماماحیدرا بزرگ‌ترین کتابخانه خصوصی کشور مالی است و مدیریت آن را عبدالقادر ماماحیدرا بر عهده دارد که این مقام موروثی به وی رسیده است[ii]. این مرکز فرهنگی با توجه به آنکه تحت حمایت دولت مالی قرار ندارد، از نظر بودجه، تا حدودی در مضیقه است. کشورهای آمریکا، عربستان و امارات متحده طی چند سال گذشته کمک‌هایی در اختیار مدیر کتابخانه قرار داده‌اند و ساختمان جدید آن نیز با هزینه مرکز جمعه‌الماجد دوبی احداث شده‌است. انعقاد موافقت‌نامه همکاری بین کتابخانه کنگره آمریکا (بزرگ‌ترین کتابخانه جهان) و ماماحیدرا در سال 2004، و مطالعات پروفسور گیتس استاد دانشگاه‌‌هاروارد در این کتابخانه، شهرت عظیمی‌در سراسر قاره آفریقا برای کتابخانه ماماحیدرا به‌همراه داشته است[iii][۱].

نیز نگاه کنید به

کتابخانه های عمومی مالی؛ کتابخانه ملی مالی؛ کتابخانه احمد بابا در مالی؛ کتابخانه وانگری در مالی

پاورقی

[i] - بنیاد الفرقان لندن برخی از کتب و اسناد این کتابخانه را چاپ و منتشر کرده‌است.

[ii] - وی چند سال پیش طی سفری شخصی از کتابخانه حضرت آیت‌ا.. مرعشی نجفی و امکانات این مرکز عظیم علمی‌فرهنگی بازدید کرده‌است.

[iii] - یکی از شبکه‌های ایالات متحده آمریکا سریال مستندی را در ارتباط با سفر پروفسور گیتس استاد مشهور دانشگاه‌ هاروارد به تمبوکتو، تحقیقات وی در کتابخانه‌های احمدبابا و ماماحیدرا و فعالیت‌های وی برای کشف کتاب‌ها و نسخه‌های خطی از بین مردم تمبوکتو تهیه کرده‌است. پخش این فیلم که در زمینه اطلاع‌رسانی پیرامون گنجینه میراث فرهنگی نهفته در شهر تمبوکتو به‌ویژه کتابخانه ماماحیدرا (محل استقرار پروفسور گیتس) بسیار موثر بود و شهرت این کتابخانه را دو چندان کرد.[۲]

کتابشناسی

  1. عرب‌احمدی، امیربهرام (1392). جامعه و فرهنگ مالی. ناظر علمی ابوالحسن شریف محمدی تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص238-239.
  2. برگرفته از https://+www.historical+library+in+timbukto.com/2011