به قدرت رسیدن دنگ شیائوپینگ در چین: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
پس از اعلام استقرار [[جمهوری خلق چین]] در پکن در سال 1949، هنوز بخش ­هایی از جنوب کشور در اختیار نیروهای وفادار به [[مارشال چیانگ کایشک، ژنرال سرخ|چیانگ کای­شِک]] بود. لذا، مسئولیت آزاد سازی جنوب به دِنگ واگذار شد. با هدایت و رهبری او بود که در اواخر نوامبر1949، چونگ­ چینگ آزاد و سپس [[حزب کمونیست و احیای هویت ملی چین|نیروهای کمونیستی]] وارد شهر چِنگ­ دو آخرین استحکامات نیروهای ملی شدند.
پس از اعلام استقرار [[جمهوری خلق چین]] در پکن در سال 1949، هنوز بخش ­هایی از جنوب کشور در اختیار نیروهای وفادار به [[مارشال چیانگ کایشک، ژنرال سرخ|چیانگ کای­شِک]] بود. لذا، مسئولیت آزاد سازی جنوب به دِنگ واگذار شد. با هدایت و رهبری او بود که در اواخر نوامبر1949، چونگ­ چینگ آزاد و سپس [[حزب کمونیست و احیای هویت ملی چین|نیروهای کمونیستی]] وارد شهر چِنگ­ دو آخرین استحکامات نیروهای ملی شدند.


از همان زمان [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] به عنوان شهردار شهر مهم جنوبی چونگ­ چینگ انتخاب و همزمان مسئولیت حزب در مناطق جنوبی را نیز تا سال 1950که [[حزب کمونیست و احیای هویت ملی چین|نیروهای کمونیستی]] جسته و گریخته با بقایای [[تاسیس حزب کومین تانگ در گوانگ جو|کومین ­تانگ]] درگیر بودند، برعهده داشت. وی تا سال 1952در [[چونگ چینگ]] و جنوب بود و سپس به [[پکن]] منتقل و به معاونت نخست وزیر و معاون کمیته­ ی اقتصادی شورای دولتی منصوب شد.
از همان زمان [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] به عنوان شهردار شهر مهم جنوبی چونگ­ چینگ انتخاب و همزمان مسئولیت حزب در مناطق جنوبی را نیز تا سال 1950که [[حزب کمونیست و احیای هویت ملی چین|نیروهای کمونیستی]] جسته و گریخته با بقایای [[تاسیس حزب کومین تانگ در گوانگ جو|کومین ­تانگ]] درگیر بودند، برعهده داشت. وی تا سال 1952در [[چونگ چینگ]] و جنوب بود و سپس به [[پکن]] منتقل و به معاونت نخست وزیر و معاون کمیته‌ی اقتصادی شورای دولتی منصوب شد.


وی در سال 1954 به وزارت اقتصاد و رییس بخش ارتباطات حزب دست یافت. در سال 1954تمام مسئولیت هایش غیر از پست معاونت نخست وزیری را رها و در سال 1956 دبیرکل کمیته­ ی مرکزی حزب، رییس سازماندهی حزب و معاون کمیسیون نظامی شد.
وی در سال 1954 به وزارت اقتصاد و رییس بخش ارتباطات حزب دست یافت. در سال 1954تمام مسئولیت هایش غیر از پست معاونت نخست وزیری را رها و در سال 1956 دبیرکل کمیته‌ی مرکزی حزب، رییس سازماندهی حزب و معاون کمیسیون نظامی شد.


به طور کلی، [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] پس از تأسیس [[چین]] نو، از همان ابتدا به پست­ های سیاسی و نظامی مهمی مانند عضویت در ستاد عمومی ارتش، عضویت در کمیته­ ی مرکزی حزب، عضویت در دفتر سیاسی حزب، دبیرکلی کمیته­ ی مرکزی حزب و معاونت نخست وزیری در شورای دولتی و... گمارده شد.
به طور کلی، [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] پس از تأسیس [[چین]] نو، از همان ابتدا به پست­ های سیاسی و نظامی مهمی مانند عضویت در ستاد عمومی ارتش، عضویت در کمیته‌ی مرکزی حزب، عضویت در دفتر سیاسی حزب، دبیرکلی کمیته‌ی مرکزی حزب و معاونت نخست وزیری در شورای دولتی و... گمارده شد.


[[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] در سال 1957، پس از حمایت از جنبش ضد راستگرایی [[مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین|مائو]]، به دبیرکلی دبیرخانه­ های شورای وزیران منصوب و کلیه­ ی کارهای اجرایی هیئت دولت را زیر نظر لیوشائوچی پیگیری می­کرد. ولی با آغاز اجرای طرح«جهش سریع به پیش» [[مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین|مائو]]، دِنگ با این طرح مخالفت کرد و مشکلاتش با [[مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین|مائو]] و طرفدارانش از همین­ جا آغاز گردید. با مشکل و مخالفت­ هایی که در اجرای این طرح پیش آمد، [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] و لیو هر دو از جناح چپ رادیکال به راست فرصت طلب تبدیل و با انتقاد از طرح ­های اقتصادی [[مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین|مائو]]، مورد غضب وی و طرفدارانش واقع شده و با انتقادات شدیدی از سوی جناح رادیکال چپ مواجه شدند.
[[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] در سال 1957، پس از حمایت از جنبش ضد راستگرایی [[مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین|مائو]]، به دبیرکلی دبیرخانه­ های شورای وزیران منصوب و کلیه‌ی کارهای اجرایی هیئت دولت را زیر نظر لیوشائوچی پیگیری می­کرد. ولی با آغاز اجرای طرح«جهش سریع به پیش» [[مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین|مائو]]، دِنگ با این طرح مخالفت کرد و مشکلاتش با [[مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین|مائو]] و طرفدارانش از همین­ جا آغاز گردید. با مشکل و مخالفت­ هایی که در اجرای این طرح پیش آمد، [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ]] و لیو هر دو از جناح چپ رادیکال به راست فرصت طلب تبدیل و با انتقاد از طرح ­های اقتصادی [[مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین|مائو]]، مورد غضب وی و طرفدارانش واقع شده و با انتقادات شدیدی از سوی جناح رادیکال چپ مواجه شدند.


در این دوران بود که جمله­ ی معروف«فرق نمی ­کند گربه سیاه و یا سفید باشد، مهم این است که موش بگیرد» [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ شیائوپینگ]] مطرح شد، چون وی معتقد بود در حال­ حاضر آن­چه برای کشور مهم است، نجات از وضعیت اسفبار اقتصادی کنونی و قحطی و گرسنگی مردم است، فرق نمی­ کند با چه نوع ایدئولوژی این مشکل حل گردد!.
در این دوران بود که جمله‌ی معروف«فرق نمی ­کند گربه سیاه و یا سفید باشد، مهم این است که موش بگیرد» [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ شیائوپینگ]] مطرح شد، چون وی معتقد بود در حال­ حاضر آن­چه برای کشور مهم است، نجات از وضعیت اسفبار اقتصادی کنونی و قحطی و گرسنگی مردم است، فرق نمی­ کند با چه نوع ایدئولوژی این مشکل حل گردد!.


[[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ شیائوپینگ]] در سال1963، در رأس هیئتی برای ملاقات با خروشچف جانشین استالین به [[مسکو]] رفت تا مناسبات دو کشور را که پس از مرگ استالین با چالش مواجه شده بود، ترمیم کند، ولی با توفیقی همراه نبود و روابط هم­چنان تیره ماند<ref>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی </ref>.
[[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین|دِنگ شیائوپینگ]] در سال1963، در رأس هیئتی برای ملاقات با خروشچف جانشین استالین به [[مسکو]] رفت تا مناسبات دو کشور را که پس از مرگ استالین با چالش مواجه شده بود، ترمیم کند، ولی با توفیقی همراه نبود و روابط هم­چنان تیره ماند<ref>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ [[چین]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی]، جلد 1، ص.238-240. </ref>.
== نیز نگاه کنید به ==
== نیز نگاه کنید به ==
 
[[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین]]
* [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین]]


== کتابشناسی ==
== کتابشناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۴۶

پس از اعلام استقرار جمهوری خلق چین در پکن در سال 1949، هنوز بخش ­هایی از جنوب کشور در اختیار نیروهای وفادار به چیانگ کای­شِک بود. لذا، مسئولیت آزاد سازی جنوب به دِنگ واگذار شد. با هدایت و رهبری او بود که در اواخر نوامبر1949، چونگ­ چینگ آزاد و سپس نیروهای کمونیستی وارد شهر چِنگ­ دو آخرین استحکامات نیروهای ملی شدند.

از همان زمان دِنگ به عنوان شهردار شهر مهم جنوبی چونگ­ چینگ انتخاب و همزمان مسئولیت حزب در مناطق جنوبی را نیز تا سال 1950که نیروهای کمونیستی جسته و گریخته با بقایای کومین ­تانگ درگیر بودند، برعهده داشت. وی تا سال 1952در چونگ چینگ و جنوب بود و سپس به پکن منتقل و به معاونت نخست وزیر و معاون کمیته‌ی اقتصادی شورای دولتی منصوب شد.

وی در سال 1954 به وزارت اقتصاد و رییس بخش ارتباطات حزب دست یافت. در سال 1954تمام مسئولیت هایش غیر از پست معاونت نخست وزیری را رها و در سال 1956 دبیرکل کمیته‌ی مرکزی حزب، رییس سازماندهی حزب و معاون کمیسیون نظامی شد.

به طور کلی، دِنگ پس از تأسیس چین نو، از همان ابتدا به پست­ های سیاسی و نظامی مهمی مانند عضویت در ستاد عمومی ارتش، عضویت در کمیته‌ی مرکزی حزب، عضویت در دفتر سیاسی حزب، دبیرکلی کمیته‌ی مرکزی حزب و معاونت نخست وزیری در شورای دولتی و... گمارده شد.

دِنگ در سال 1957، پس از حمایت از جنبش ضد راستگرایی مائو، به دبیرکلی دبیرخانه­ های شورای وزیران منصوب و کلیه‌ی کارهای اجرایی هیئت دولت را زیر نظر لیوشائوچی پیگیری می­کرد. ولی با آغاز اجرای طرح«جهش سریع به پیش» مائو، دِنگ با این طرح مخالفت کرد و مشکلاتش با مائو و طرفدارانش از همین­ جا آغاز گردید. با مشکل و مخالفت­ هایی که در اجرای این طرح پیش آمد، دِنگ و لیو هر دو از جناح چپ رادیکال به راست فرصت طلب تبدیل و با انتقاد از طرح ­های اقتصادی مائو، مورد غضب وی و طرفدارانش واقع شده و با انتقادات شدیدی از سوی جناح رادیکال چپ مواجه شدند.

در این دوران بود که جمله‌ی معروف«فرق نمی ­کند گربه سیاه و یا سفید باشد، مهم این است که موش بگیرد» دِنگ شیائوپینگ مطرح شد، چون وی معتقد بود در حال­ حاضر آن­چه برای کشور مهم است، نجات از وضعیت اسفبار اقتصادی کنونی و قحطی و گرسنگی مردم است، فرق نمی­ کند با چه نوع ایدئولوژی این مشکل حل گردد!.

دِنگ شیائوپینگ در سال1963، در رأس هیئتی برای ملاقات با خروشچف جانشین استالین به مسکو رفت تا مناسبات دو کشور را که پس از مرگ استالین با چالش مواجه شده بود، ترمیم کند، ولی با توفیقی همراه نبود و روابط هم­چنان تیره ماند[۱].

نیز نگاه کنید به

دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی، جلد 1، ص.238-240.