ارتفاعات و ناهمواری های ژاپن: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:کوه فوجی.jpg|بندانگشتی|کوه فوجی]]
شکل کنونی [[جزایر ژاپن]] در اثر برخورد تدریجی قسمت‌های مختلف متحرک قشر زمین، فعالیت‌های آتشفشانی و در نتیجه تغییرات حاصل از خطوط ساحلی اقیانوس بوجود آمده‌است. این رویداد جغرافیایی قابل توجه را می‌توان در شکل سرزمین [[ژاپن]] ملاحظه کرد. بخش بزرگی از [[ژاپن]] را کوه‌های مرتفع و دره‌های باریک بین آن‌ها تشکیل می‌دهد. در واقع حدود 75% این مجمع‌الجزایر کوهستانی است و تنها 20% از این سرزمین مناسب توسعه است.<ref>.2 ,Ellington, L. (2009). Asia in Focus Japan. <bdi>Santa Barbara:</bdi> [https://www.abc-clio.com ABC- CLIO]
شکل کنونی [[جزایر ژاپن]] در اثر برخورد تدریجی قسمت‌های مختلف متحرک قشر زمین، فعالیت‌های آتشفشانی و در نتیجه تغییرات حاصل از خطوط ساحلی اقیانوس بوجود آمده‌است. این رویداد جغرافیایی قابل توجه را می‌توان در شکل سرزمین [[ژاپن]] ملاحظه کرد. بخش بزرگی از [[ژاپن]] را کوه‌های مرتفع و دره‌های باریک بین آن‌ها تشکیل می‌دهد. در واقع حدود 75% این مجمع‌الجزایر کوهستانی است و تنها 20% از این سرزمین مناسب توسعه است<ref>(الینگتون، 2009: 2)</ref>. اغلب مردم، مناطق مســـــطح یا تپه‌ای را برای زندگی انتخاب می‌کنند، زیرا کشاورزی و دامداری و حمل و نقل کالاها در آن‌ها بسیار آسان‌تر است. کوه‌های ژاپن یکی از زیباترین مظاهر طبیعی آن به شمار می‌روند. آلپ ژاپن(日本アルプス/Nihon Arupusu/Japanese alps)<sup>[i]</sup> در جزیره هونشو شهرت بــــــسیار دارد، اما معروف‌ترین کوه ژاپن، کوه فوجــــی (富士山/Fujisan) ، فوجی‌یاما یا فوجی‌سان است که با ارتـــفاع 3776 متر بلندترین کوه ژاپن بشمار می‌رود. کوه فوجی در مرکز توجه هنر و فرهنگ ژاپن قرار دارد، از باسمه‌های چوبی تا نقاشی و عکس های مدرن. این کوه با شکل تقریبا کامل مخروطی، به مدت طولانی مورد احترام قرار گرفته‌است. [[ژاپن]] دارای یک زمین کوهستانی است و دارای چندین قله بیش از 3000 متر از جمله کوه کیتا ، کوه هوتاکاداکه ، کوه یاری‌گاتاکه ، کوه اونتاکه ، کوه آینو  و...و 532 کوه با ارتفاع بیش از 2000 متر است <ref>(معین‌زاده، 1382: 19)</ref>.
</ref>
[[پرونده:کوه آلپ ژاپن.jpg|بندانگشتی|کوه آلپ در ژاپن. برگرفته از سایت visitjapan، قابل بازیابی از https://visitjapan.ir/japanese-alps/]]
اغلب مردم، مناطق مســـــطح یا تپه‌ای را برای زندگی انتخاب می‌کنند، زیرا کشاورزی و دامداری و حمل و نقل کالاها در آن‌ها بسیار آسان‌تر است. کوه‌های [[ژاپن]] یکی از زیباترین مظاهر طبیعی آن به شمار می‌روند. آلپ ژاپن (日本アルプス/Nihon Arupusu/Japanese alps)<sup>[i]</sup> در جزیره هونشو شهرت بــــــسیار دارد، اما معروف‌ترین کوه ژاپن، کوه فوجــــی (富士山/Fujisan)، فوجی‌یاما یا فوجی‌سان است که با ارتـــفاع 3776 متر بلندترین کوه [[ژاپن]] بشمار می‌رود. کوه فوجی در مرکز توجه [[هنر ژاپن|هنر]] و [[فرهنگ ژاپنی|فرهنگ ژاپن]] قرار دارد، از باسمه‌های چوبی تا نقاشی و عکس های مدرن. این کوه با شکل تقریبا کامل مخروطی، به مدت طولانی مورد احترام قرار گرفته‌است. [[ژاپن]] دارای یک زمین کوهستانی است و دارای چندین قله بیش از 3000 متر از جمله کوه کیتا، کوه هوتاکاداکه، کوه یاری‌گاتاکه، کوه اونتاکه، کوه آینو و...و 532 کوه با ارتفاع بیش از 2000 متر است<ref>معین‌زاده، مریم (1382). برآورد استراتژیک [[ژاپن]] سرزمینی سیاسی. تهران: [https://tisri.org/ موسسه فرهنگی و تحقیقات بین‎‌المللی ابرار معاصر]، ص19.
</ref>.


[[ژاپن]] در منطقه‌ای موسوم به حلقه آتش اقیانوس آرام قرار دارد، جایی که 80 درصد آتشفشان‌ها و زلزله‌های جهان در آن رخ می‌دهد<ref name=":0">(گریتزنر، فیلیپس و دسائولینرز، 2004: 22)</ref> این کشور 100 آتشفشان فعال یعنی یک دهم کل آتشفشان‌های جهان را دارد <ref name=":0" />.  
[[ژاپن]] در منطقه‌ای موسوم به حلقه آتش اقیانوس آرام قرار دارد، جایی که 80 درصد آتشفشان‌ها و زلزله‌های جهان در آن رخ می‌دهد<ref name=":0">Gritzner, C. F. Philips, D. A. Desaulniers, K. L. (2004). Modern‌ World      Nations Japan. Philadelphia: [https://www.chelseapublishers.com Chealse House Publishers], 22.
</ref> این کشور 100 آتشفشان فعال یعنی یک دهم کل آتشفشان‌های جهان را دارد<ref name=":0" />.  


[[جزایر ژاپن]] با ناهمواری‌هایی شناخته می‌شوند که عمدتا با جنگل‌های انبوه پوشانده شده‌اند و رودخانه‌های کوتاه سریع از آن عبور می‌کنند. بدین روی مقدار مساحت بسیار کمی از [[مساحت ژاپن]] مناسب کشاورزی است. چنان که پیشتر اشاره شد، تنها حدود 20 درصد این سرزمین، مناسب زندگی اجتماعی و اقتصادی است،  تنها در نوارهای ساحلی است که ارتفاع کم و دشت‌های حاصلخیز، زمینه را برای فعالیت اجتماعی و اقتصادی ساکنان این کشور فراهم آورده و همین امر، مسبب تمرکز و تراکم جمعیت در نواحی مشخصی از سرزمین شده‌است<ref>یزدان پناه، کیومرث(1402)."جغرافیای ژاپن ".در پالیزدار، فرهاد، ذاکری، قدرت اله. جامعه و فرهنگ ژاپن. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی،ص 15- 35</ref>.
[[جزایر ژاپن]] با ناهمواری‌هایی شناخته می‌شوند که عمدتا با جنگل‌های انبوه پوشانده شده‌اند و رودخانه‌های کوتاه سریع از آن عبور می‌کنند. بدین روی مقدار مساحت بسیار کمی از [[مساحت ژاپن]] مناسب کشاورزی است. چنان که پیشتر اشاره شد، تنها حدود 20 درصد این سرزمین، مناسب زندگی اجتماعی و اقتصادی است، تنها در نوارهای ساحلی است که ارتفاع کم و دشت‌های حاصلخیز، زمینه را برای فعالیت اجتماعی و اقتصادی ساکنان این کشور فراهم آورده و همین امر، مسبب تمرکز و تراکم [[جمعیت و ساختار جمعیتی ژاپن|جمعیت]] در نواحی مشخصی از سرزمین شده‌است<ref>یزدان‌پناه، کیومرث (1402). "جغرافیای [[ژاپن]]". در پالیزدار، فرهاد، ذاکری، قدرت اله. جامعه و فرهنگ [[ژاپن]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، ص15-35.</ref>.
 
== پاورقی ==
[i] - در واقع آلپ ژاپن رشته کوه نیست، بلکه مجموع سه رشته کوه در جزیره هونشو را آلپ ژاپن می‌گویند.


== نیز نگاه کنید به ==
== نیز نگاه کنید به ==
[[کوهستان های چین|ارتفاعات چین]]؛ [[ارتفاعات روسیه]]؛ [[ارتفاعات افغانستان]]؛ [[ارتفاعات کانادا]]؛ [[ارتفاعات مصر]]؛ [[ارتفاعات تونس]]؛ [[ارتفاعات کوبا]]


* [[کوهستان های چین|ارتفاعات چین]]
== پاورقی ==
* [[ارتفاعات روسیه]]
[i] - <small>در واقع آلپ ژاپن رشته کوه نیست، بلکه مجموع سه رشته کوه در جزیره هونشو را آلپ [[ژاپن]] می‌گویند.</small>
* [[ارتفاعات افغانستان]]


== کتابشناسی ==
== کتابشناسی ==
<references />
[[رده:ویژگی ها وموقعیت جغرافیایی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۲:۱۴

شکل کنونی جزایر ژاپن در اثر برخورد تدریجی قسمت‌های مختلف متحرک قشر زمین، فعالیت‌های آتشفشانی و در نتیجه تغییرات حاصل از خطوط ساحلی اقیانوس بوجود آمده‌است. این رویداد جغرافیایی قابل توجه را می‌توان در شکل سرزمین ژاپن ملاحظه کرد. بخش بزرگی از ژاپن را کوه‌های مرتفع و دره‌های باریک بین آن‌ها تشکیل می‌دهد. در واقع حدود 75% این مجمع‌الجزایر کوهستانی است و تنها 20% از این سرزمین مناسب توسعه است.[۱]

کوه آلپ در ژاپن. برگرفته از سایت visitjapan، قابل بازیابی از https://visitjapan.ir/japanese-alps/

اغلب مردم، مناطق مســـــطح یا تپه‌ای را برای زندگی انتخاب می‌کنند، زیرا کشاورزی و دامداری و حمل و نقل کالاها در آن‌ها بسیار آسان‌تر است. کوه‌های ژاپن یکی از زیباترین مظاهر طبیعی آن به شمار می‌روند. آلپ ژاپن (日本アルプス/Nihon Arupusu/Japanese alps)[i] در جزیره هونشو شهرت بــــــسیار دارد، اما معروف‌ترین کوه ژاپن، کوه فوجــــی (富士山/Fujisan)، فوجی‌یاما یا فوجی‌سان است که با ارتـــفاع 3776 متر بلندترین کوه ژاپن بشمار می‌رود. کوه فوجی در مرکز توجه هنر و فرهنگ ژاپن قرار دارد، از باسمه‌های چوبی تا نقاشی و عکس های مدرن. این کوه با شکل تقریبا کامل مخروطی، به مدت طولانی مورد احترام قرار گرفته‌است. ژاپن دارای یک زمین کوهستانی است و دارای چندین قله بیش از 3000 متر از جمله کوه کیتا، کوه هوتاکاداکه، کوه یاری‌گاتاکه، کوه اونتاکه، کوه آینو و...و 532 کوه با ارتفاع بیش از 2000 متر است[۲].

ژاپن در منطقه‌ای موسوم به حلقه آتش اقیانوس آرام قرار دارد، جایی که 80 درصد آتشفشان‌ها و زلزله‌های جهان در آن رخ می‌دهد[۳] این کشور 100 آتشفشان فعال یعنی یک دهم کل آتشفشان‌های جهان را دارد[۳].

جزایر ژاپن با ناهمواری‌هایی شناخته می‌شوند که عمدتا با جنگل‌های انبوه پوشانده شده‌اند و رودخانه‌های کوتاه سریع از آن عبور می‌کنند. بدین روی مقدار مساحت بسیار کمی از مساحت ژاپن مناسب کشاورزی است. چنان که پیشتر اشاره شد، تنها حدود 20 درصد این سرزمین، مناسب زندگی اجتماعی و اقتصادی است، تنها در نوارهای ساحلی است که ارتفاع کم و دشت‌های حاصلخیز، زمینه را برای فعالیت اجتماعی و اقتصادی ساکنان این کشور فراهم آورده و همین امر، مسبب تمرکز و تراکم جمعیت در نواحی مشخصی از سرزمین شده‌است[۴].

نیز نگاه کنید به

ارتفاعات چین؛ ارتفاعات روسیه؛ ارتفاعات افغانستان؛ ارتفاعات کانادا؛ ارتفاعات مصر؛ ارتفاعات تونس؛ ارتفاعات کوبا

پاورقی

[i] - در واقع آلپ ژاپن رشته کوه نیست، بلکه مجموع سه رشته کوه در جزیره هونشو را آلپ ژاپن می‌گویند.

کتابشناسی

  1. .2 ,Ellington, L. (2009). Asia in Focus Japan. Santa Barbara: ABC- CLIO
  2. معین‌زاده، مریم (1382). برآورد استراتژیک ژاپن سرزمینی سیاسی. تهران: موسسه فرهنگی و تحقیقات بین‎‌المللی ابرار معاصر، ص19.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ Gritzner, C. F. Philips, D. A. Desaulniers, K. L. (2004). Modern‌ World Nations Japan. Philadelphia: Chealse House Publishers, 22.
  4. یزدان‌پناه، کیومرث (1402). "جغرافیای ژاپن". در پالیزدار، فرهاد، ذاکری، قدرت اله. جامعه و فرهنگ ژاپن. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص15-35.